Škrlatinka (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Donja -> Škrlatinka (20.10.2004 8:08:48)

Zanima me če je kateri otrok že prebolel to bolezen in kako se je začelo, kako dolgo trajalo, zdravila itd.
Sem ravno danes zjutraj v vrtcu zvedela, da je en otrok iz skupine zbolel za to boleznijo. Pa bi rada bila pripravljena, saj nikoli ne veš.




Anonimen -> Škrlatinka (20.10.2004 9:06:09)

Moj sicer še ni imel škrlatinke, zato so jo imeli pa sestrini otroci. Začne se z bruhanjem, brez vročine, mine tako, da si včasih kar težko zapomniš. je pa to pomembern znak. Čez nekaj dni se pojavijo rdeči izpuščajčki, kot nekakšen posip, po zunanji strani lic, pa mislim da tudi okrog pazduhe in dimelj. Pa jezik je malinast in grlo je vneto. To je v bistvu angina s pikicami. Je pa nevarna zaradi posledic, ki jih lahko pusti na srčku ali ledvicah v primeru, če je otrok v tem obdobju preveč fizično aktiven. Na primer ne sme se voziti s kolesom ali preveč teči. Naj bi sicer miroval, ampak saj vemo, kako je to pri otrocih. Skratka, bodi pozorna na bruhanje, to je prvi znak.




Donja -> Škrlatinka (20.10.2004 10:00:00)

Splišni, najlepše hvala :rozica::rozica::rozica:




pika8 -> Škrlatinka (20.10.2004 10:41:45)

V okt. št revije Mama je vse o otroških nalezljivih boleznih.Za škrlatinko pa piše,da se prenaša kt kapljična okužba,tudi z igračami in s perilom bolnega človeka.

OPOZORILNI ZNAKI
-bolezen se začne hitro,pojavi se visoka temp.,glavobol,pri manjših otrocih bolečine v trebuhu,včasih bruhanje in driska
-otrok začne tožiti da ga močno boli grlo
-težko požira slino
-izpuščaj se pojavi 2-3 dan.Lička so rdeča,okolica ust bleda,jezik postane podoben malini(rdeč, hrapav),z belo oblogo.Kožni izpuščaj je drobno pikčast,gosto razporejen po prsnem košu,spodnjem delu trebuha,v pazduhah.
-koža je na otip hrapava
-3-5 dni po izbruhu,začne izpuščaj bledeti.Jezik se čisti.
-v 2. tednu se lušči koža na dlaneh in podplatih.


ZDRAVLENJE

Zdravnik predpiše zdravilo,ponavadi antibiotik,ki ga more otrok jemati vsaj 10 dni.Otrok naj počiva,je lahko prebavljivo hrano in dosti pije.Zahrbtnost škrlatinke je namreč v tem,da se zapleti pojavijo po koncu bolezni.Otrok se mora paziti tudi po tem ko je že zdrav.Če ponovno zboli pomislite,da lahko tudi zdrave osebe prenašajo povzročitelja.Zdravljena škrlatinka ne pusti nobenih posledic, nezdravljena pa povzroča vnetje sklepov,srčne zaklopke in ledvičnih čašic.


Sicer lahko vse to prebereš v mami.Upam da sem malo pomagala.





LP:rozica::rozica::rozica:




Donja -> Škrlatinka (20.10.2004 11:15:06)

Pika 8 tudi tebi najlepše hvala za odgovor:rozica::rozica::rozica:. Upam in držim pesti, da ne bo nič, ampak nikoli ne veš kako bo. Tisti fant je sicer zdaj doma. Verjetno se lahko doma tudi ostali nalezemo?




Anonimen -> Škrlatinka (20.10.2004 11:19:16)

Škrlatinka je otroška bolezen, tako da naj bi je odrasli ne nalezli.




KatjaK -> Škrlatinka (20.10.2004 11:29:06)

No punce jaz sem jo kot otrok prebolela 4 krat. simptomi so podobni kot pri angini, samo se ene pikice drobne imas pod pazduho in predelj okoli dimelj. Jaz sem pa najprej imela angino potem pa se skarlatinko. Pustilo mi je posledice na srcu.(sum na srcu)
Lp Katja




anaj -> Škrlatinka (20.10.2004 14:25:26)

:duda:Pri škrlatinki ni potrebno, da ima otrok visoko temperaturo ali, da bruha. Obstajajo tudi lažje oblike obolenja. Pozorna bodi na malinast jezik in bel trikotnik okoli ust. Zelo pomembno je, da ob obolenju dobi antibiotike. Lahko oboli tudi odrasli in kot vzgojiteljica to dobro vem. Otrok tega ne preboli kot rdečke ali norice. Lahko zboli ponovno.:((

Anaj:kuza:




Donja -> Škrlatinka (21.10.2004 7:38:24)

Hvala vsem za odgovore. Baje tudi za noricami lahko zboliš večkrat. Po novem.




Stran: [1]