mamice - pomoč, prosim (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Anonimen -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 15:35:23)

Počasi nakupujem otroško kozmetiko in si pomagam z raznimi seznami pa se mi ob tem pojavlja en kup vprašanj. Ne zaradi financ ampak zaradi nasprotovanja konsumizmu.
Pa da ne bom preveč načelna, prosim za vaše izkušnje.

1. Zakaj hkrati milo in otroška kopel? Če otroka namilim, čemu kopel... ki verjetno tudi precej izsuši otroško kožo. Ni morda celo bolje kopel v vodi z dodatkom kamiličnega čaja, "žajfanje" pa samo enkrat tedensko?

2. Otroško olje in mleko za telo. Spet ista dilema - ali eno ali drugo. Verjetno pa najbolje nobeno...
Pa še krema za obraz in krema za telo - ali ni vsega preveč?

3. Fiziološka raztopina za nos in aspirator. Se otrokom tako pogosto maši nos, da je potrebno vnaprej nakupiti ali se počaka na morebitne težave? Sploh pa ta aspirator izgleda kot mučilna naprava... dojenčku v nos pihat s tistim balončkom... bho...

4. Pa robčki za ritko in vatne blazinice in navadna vata in male brisačke in spužva za umivanje... ali ni vse to namenjeno za brisanje ritke, torej eno ali drugo ali tretje ali...?

5. Otroška krtačka in otroški glavnik in spet dilema ali-ali. Če ima otrok glavnik, čemu krtačka in obratno. Mogoče je boljša krtačka z naravnimi ščetinami, ker pri njeni uporabi hkrati masiram tudi lasišče?

6. Kakšna je razlika med tetra in povijalnimi plenicami? So tetra namenjene samo polaganju otroka na rame, ko podira kupček ipd., ali tudi za široko povijanje? Ker če so samo varovalo, potem lahko uporabljam tudi navadne brisače, ki jih imamo cel kup, tudi take tanke podobne plenicam.
Teh povijalnih nisem videla nikjer, kje jih imajo? Če otroku takoj po rojstvu naredijo UZ kolkov in je ta ok verjetno sploh niso več potrebne.

7. Hladilno mazilo za ritko je zagotovo potrebno. Obstaja jih malo morje... Je bepanthene namenjen vsakodnevnemu mazanju ritke ali le mazanju ob vnetju?

8. Bubchen kozmetika kot najbolj reklamirana in 100x priporočana... v primerjavi z npr. Lumpi je enkrat dražja. Je stvar samo v znamki ali se res toliko bolje obnese? Ko berem deklaracije, med raznimi firmami ni velike razlike.

9. Otroški termometer - tisti ušesni je po branih izkušnjah precej nezanesljiv. Za navadnega otrok verjeto nima potrpljenja. Kaj pa čelni?

10. So razni čaji za novorojenčke priporočljivi? Kateri?

Hvala za čas, ki si ga boste vzele.






dory -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 15:44:59)

1. Jaz sem milo uporabila samo enkrat, pa se to takrat,ko je bila patronazna...od takrat samo in vedno tekoce milo...namilim pa ga vsak dan, malo pa vseeno..koza je voljna in mehka

2.Jaz obvezno po kopanju malega malo zmasiram...zelo blagodejno vpliva nanj...uporabljam pa samo mleko ali lotion,ker olje ni ravno dobro se za dojenckovo kozo,ker ni se sposobna absorbirat,zato se lahko pojavilo malo mozoljcki

3.Fizilosko razstopino nisem rabila niti enkrat, mali ni bil nikoli prehlajen, niti zamasenega noska...je pa fino, ce je za vsak slucaj doma :)

4. Jaz sem bolj komot zato vedno uporabljam le robcke za ritko...po pampersovih so se mu pojavile pikice, zato sem zamenjala...tudi niveini mu niso ravno pasali, zato sem se malo probavala in na koncu pristala na penatenu,ki mu lepo pase :)

5.V infantinu sem kupila komplet v katerem je vse, od krtacke do glavnika, do pilic in celo zobne paste...ugodno in zelo uporabno :)

6.Glede plenic tezko svetujem, ker smo imeli takoj po porodu UZ kolkov, zato smo takoj uporabljali pamperske

7.Bepanthen je dobra izbira, ceprav sem jaz ostala pri penatenu, v vecji embalazi,ki je bolj mazljiva in vsebuje tudi manj cinka

8.Vsaka je dobra kozmetika, ce jo otrocek dobro prenese...zato si na zacetku ne delaj zaloge ampak poskusi po malo....jaz sem zacela z niveo, danes pa uporabljam penaten

9.Jaz imam digitalni termometer, pa mi ga zaenkrat se ni bilo treba uporabit...je pa obvezni del opreme

10.Tudi ce dojis, to se ne pomeni,da mali ne bo zejen...zato mu lahko ponudis....obstajajo razne variante instant cajev...za zacetek je najboljsi komarcek,ki blagodejno vpliva na trebuscek :)..sicer ti bo mali sam pokazal cesa si zeli in cesa ne :)

Uf sem se razpisala...pisala pa izkljucno o svojih izskusnjah...mogoce kej pomaga :)






Anonimen -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 16:01:22)

:zaspan::zmeden2::kuza::sloncek::zajcek::love:Hojla ,če kaj velja moj nasvet ti svetujem Nivejine izdelke.Nam so bile priporočene prav od pediatrov naše in V Izolski bolnišnici.Prav te dni ima moj Timi zaradi alergije izsušeno kožo po obrazu in telesu,pa so svetovali,da ga mažemo z Nivejinim mlekom za telo pa Niveja kremo za obraz seveda za dojenčke.Olja ne jemlji,ker samo zamašijo pore.Če že hočeš imej doma na zalogi mandeljnovo olje.Pri roki imej za vsak slučaj hipermangan,pa škrob da ne boš kasneje lovila okoli.Ti razložim zakaj.Ker ti naši otročki kar naprej kaj zatrukirajo z kakšnomi izpuščaji po koži sta ta dva proizvoda najbolj primerna za nego.Škrob je prima pri izpuščajih zaradi potenja z njim ko narediš kopel narediš nekakšen film čez kožo in jo zaščitiš.Mi imamo doma vedno Aqamaris spraj za nosek,pumpice mučilne naprave sploh ne uporabljamo,ko se packarija v nosku odmoči samo priteče ven.Uporabljamo samo lekarniško narejeno hladilno mazilo zelo učinkovito.Tetra plenice boš uporabljala na tisoč načinov kar imej jih nekaj doma.Mi smo jih sicer za široko povijanje na začetku potem pa za podlaganje pod glavico v vozičku posteljici pa za brisanje itd...Ko je bil majhen smo rabili frotiraste kopalne brisače prav za dojenčke z kapuco sedaj pa kopalni plašček.Vato navadno cikcak.Krtačko z zelo mehkimi ščetinami saj tako mali še nimajo glih lask za česanje.En kup krpic da boš brisala ritko.Mi imamo ušesni toplomer nimamo nobenih pripomb.še hvalabogu da obstojajo,če se spomnim sem morala mojim meriti z navadnim v ritki.Za čaje ti bo pa patronažna svetovala ene so za bebi čaje ene pa samo prekuhano vodo.Saj ne vem če sem ti vse napisala,ker potem sproti pogruntaš kaj bi še potrebovala potem pa dirkaš po lekarnah in trgovinah.No če kaj rabiš ti kar povprašaj jaz sem na razpolago.Oprosti pri vseh nosečnicah na forumu sem pozabila kdaj pa imaš rok?Papa




Jančika_ -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 16:38:09)

Punce so ti že fajn na dolgo razložile, jaz bom dodala tole:

:racka: Za kopanje uporabljamo Babylove oljno kopel, super stvar, mali ima tak mehko kožo! Z mlekom ga namažem ca. 1x na teden, vsak dan pa obraz z Aventovo All-In-One Magic cream (nad njo sem navdušena) ali z Riboderminom in kožne gube (vrat, pazduhe, pregib) z oljem Babylove.

:racka: Pumpica in fiziološka sta nam že prišli prav, čeprav je mali na svetu šele 2,5 meseca.

:racka: Ritko umivam samo z vodo in vato (jasmin blazinice), razen na poti, ko uporabim vlažne robčke - katerekoli pridejo pod roke - zaenkrat jih še nisem sama kupovala, ker jih je bilo dovolj v raznih darilnih kompletih. Bom pa najprej kupila Babylove, ko bo treba, ker so mi njihovi izdelki sicer zelo všeč, pa še poceni so.

:racka: Kremo za ritko imamo Weleda Babycream z ognjičem. Sem zelo zadovoljna.

Kupi, kar se ti zdi, a ne pretiravaj s količinami, boš sproti videla, kaj se obnese pri tvojem malčku.

LP, J.:racka:




Anonimen -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 17:36:16)

1. Jaz uporabljam le navadno nevtralno milo, po nasvetu patronažne sestre. Z milom jo umivam približno enkrat tedensko, drugače pa samo z vodo (razen ritke zaradi kakanja).

2.Otroško olje sem potrebovala v prvih mesecih za temence. Zdaj ga ne uporabljam več. Uporabljam mleko za telo, ker je imela malce izsušeno kožo )enkrat dnevno, znamka Babylove). Lansko zimo sem uporabljala tudi njihovo kremo za obraz, zaradi mraza. Letos še ničesar.

3.Fiziološko raztopino in aspirator si kupi OBVEZNO!
Dojenčkom se stalno maši nosek, sploh če več jokajo. Sami si ga ne znajo očistit. Z aspiratorjem pa mu ne pihaš v nos ampak mu "posesaš" ven iz noska, ker sami tega še ne znajo. Jaz uporabljam Chicco, z Mercatorjevim Lumpi nisem bila zadovoljna. Zraven dobiš 2 ali 3 nastavke, pa enega uporabi zase, pa boš videla da sploh ni nič groznega!

4. Jaz sem na začetku uporabljala navadno vato, pa je zamudno trganje (sploh, če je pokakan), pa na mokre prste se prilepi. Potem sem juhu odkrila vatne blazinice. Zlata vredne! Zdaj uporabljam mokre robčke (Babylove sensitive).

5. Odvisno od otročka. Lahko, da bo skoraj celo prvo leto praktično brez lask. Jaz oboje uporabljam že od samega začetka. Glavnik, če je slučajno pri miru (na začetku sem z njim izčesavala temence), ko ni pri miru pa krtačko, ker je mehka in je ne morem popraskat!

6. Tetra se uporabljajo tudi za široko povijanje. V nekaterih porodnišnicah je potrebno široko povijanje ne glede na UZ kolkov. Se razlikuje od kraja do kraja.
Povijalne lahko kupiš v Baby cenru, Arielu. Kar se tiče tetra plenic je tako: na začetku sem jih imela 30, pa sem jih mogla še 20 kupit, ker jih je bilo premalo (se polula na previjalno, bruha, poliva...)! Sicer sem jih toliko rabila le prve tri mesece, zdaj bi jih imela 10 zadosti!

7. Bepanten mazilo je namenjen vsakodnevnemu mazanju, ampak je precej drag in ga je malo. Pojdi v lekarno in povprašaj česa največ prodajo. Naj bo pakiranje večje kot bepanten.

8. Lea je imela alergijo na Bubchen kozmetiko. Drugače jo zelo hvalijo. Sama praktično vse (pleničke, kreme, previjalne podloge...) uporabljam od Babylove (DM-ova blagovna znamka). Z njo sem zelo zadovoljna in se mi tudi ne zdi draga.

9. Mi imamo ušesnega, smo zelo zadovoljni. Mogoče res ni najbolj zanesljiv, toda zakaj ga potem uporabljajo pediatri? Ko je imela Lea vročino sva ji jo nekajkrat izmerila še v ritki, pa ni bilo kaj dosti razlike. Ušesni je res najhitrejši in najbolj praktičen za vsakdanjo uporabo. Za čelnega ne vem.

10. Za otroke je najboljša voda. Vsi čaji , (tudi instant) so sladkani, kar je zelo slabo, ko ima otrok zobke. Mi ji že od vsega začetka dajemo vodo, pa sokov sploh ne mara piti. Če bi imela težave s prebavo, pa je najbolje dat janež.

Lp,

Alja






Katja & Kiara -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 18:04:54)

Vidis, vsaka malo po svoje. Sej se bos znasla. Ne kupuj prevec, ker bos tako ali tako dobila veliko od drugih.

Jaz bi samo dodala za termometer - mi smo kupili od Philipsa komplet, kjer je digitalni termometer za v ritko in pa digitalni termometer na dudi - super zadeva! Mogoce res ni najbolj natancen, ampak drzi, da tiste desetinke niso vazne. Samo da vidis a je temp tako visoka da je kaj za ukrenit al ni.




kimi -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 19:33:46)

Jaz za kopanje uporabljam le eno stvar od bubchen.
Otroško olje uporabljam tam kjer so pri otroki pregibi, sicer namažem vrat za ušeski, pod pazdugo, za kolenom, sprednja stran komolca, zato da ne dobi pikic od olja se baje ne potijo. Mleko pa imam za ostale dele telesa.
Raspirator si raje kar kupi in fiziološko tudo, drugo boš kar dosti potrebovala.
Meni so rekli, da robčki niso tako dobri jaz sem do 6 meseca uporabljala le vato+mleko za telo. Sedaj pa sem začela z robčki.
Jaz imam krtačko namenjeno otrokom do 1 leta, mislim da je iz konjskega repa.
Mislim, da so tetra tudi za široko povijanje.
Nivea je zelo gosto če je ritka občutljica. Za bepanten pa ne vem.
Jaz imam vse od bubchen in inive-v nivea ruzaku, ki ga kupiš dobiš vse pripomočke, kremo, hladilno mazilo, mleko, olje...
Jaz mu temperaturo kar z navadnim merim tako kot so mu v porodnišnici.
Čaji-po 1 mesecu so




dory -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 19:38:41)

Evo Selena...dobila si tisoc in en nasvet...tisto pravo pa ti bo zaupal Gabrijel sam...ne zanasaj se vedno na tisto kar pravijo drugi..so le dobronamerni nasveti, da se nekako pocutis bolj sigurno...vse ostalo pride s casom in vsega se bosta z malim naucila prav sama :).kar se kozmetike tice noben ne more vedet,kaj bo tvojemu otrocku dejansko pasalo...tudi svoj ritem bosta kaj kmalu nasla,tako da ne skrbi...kupi le osnovno, ostalo pa bos po potrebi in kar bo malemu ustrezalo...


pobozaj busija ;)




Abby -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 19:49:45)

Moje izkušnje:

1)Milo vsak dan se mi zdi preveč, zato smo večinoma uporabljeli Weleda sprostitveno kopel (skratka neka zeliščna reč). Mene osebno so pa pred 25 leti kopali v kamiličnem čaju, ker sem po peneči kopeli dobila izpuščaje. Skratka, za hčerko uporabljam otroško kopel, Avent ali Nivea, kar pač pride pod roke.

2)Vse te reči sem seveda nabavila, uporabljala pa samo Weleda otroško olje, ki je meni sami par let prej krasno pozdravilo dermatitis, ki ga je imela tudi punčka.

3)Fiziološko sem uporabljala pri vseh prehladkih (ki jih k sreči ni bilo veliko), aspiratorja pa nikoli in ga tudi ne bi znala.

4)Res je, robčki ALI vata. Začela sem za vato in vodo, ker je manjša možnost alergije, kasneje pa presedlala na robčke, ker so komot, pa še ok jih prenaša. Znamka: karkoli pride pod roke, začela sem pa z Nivea Soft Creme in Fresh Lotion. V porodnišnici so imeli Johnsonove.

5)Nagibam se k naravnim ščetinam, vendar moja punči nikoli ni uporabljala nobene od številnih krtač, ki jih ima, ker si svoje bujne pričeske ne mara česati.

6)Povijalne je menda blazno težko dobiti. Sama sem jo povijala v pralne plenice na široko do 3m, po sistemu: povijalka, tetra zložena v pismo, dve tetra zloženi po dolgem, dojenček. Eni prakticirajo to, da dajo 1 tetra po dolgem + pampers - v tem primeru rabiš veliko manj pralnih plenic. Poleti smo zaradi hude vročine prešli na Pampers plenice. Zdaj ponekod ne svetujejo več širokega povijanja, ker naredijo UZ že v porodnišnici, tam pa ti bojo tudi povedali, kakšna je njihova praksa. Če uporabljaš Štorkljine ali Racmanove bombažne, je menda že dovolj široko.

7)Lekarniško pripravljeno hladilno mazilo za ritko + Weleda krema za ritko (bela, ki se z obleke težko spere) pri vneti ritki. Bepanthen se mi je obnesel pri razpokanih bradavicah, na ritki pa nismo poskušali, zato ne vem.

8)Bubchen ima najbolj prekaljeno in invazivno reklamo, sicer pa ne vem, da bi bil kaj boljši. Osebno uporabljam Weledo, ker naj bi temeljila na naravnih sestavinah itd. Sicer pa izberi tisto, ki najlepše diši.

9)Moji hčerki je nemogoče izmeriti temperaturo, še najlažje je z navadnim telesnim termometrom v dimljah (enak postopek in rezultat kot pazduhe). Ko je enkrat imela zares visoko temp. (meritev pokazala skoraj 39), je bila itak tako vroča, da ne bi mogla spregledati. Ušesnega pa sicer imam, vendar ni zanesljiv, če gre za vnetje ušes.

10)V hudi poletni vročini sem ji (3m starosti) dala ohlajeno prekuhano vodo z žličko, sicer pa pride v poštev tudi nesladkan navaden bebi čaj v filter vrečki. Če pa zunaj ni vroče in je otroček polno dojen, pa menda ni potrebe po čaju.

Želim ti veliko veselja z otročkom.
9nebesa9nebesa9nebesa9nebesa9nebesa




puncica -> mamice - pomoč, prosim (18.10.2004 20:09:26)

Ne vem kaj so drugi pisal a moje 4 mesečne izkušnje:

1.Imamo samo nivejino kopel in dam v banico dve kaplici in jo tam noter umijem, in to vsak drugi dan. Naše piške ne milim, ker itak ni tako umazana:ups:, pa se mi zdi da niti ni potrebno, pomembna je voda.

2.Uporabljala sem mandljevo olje in še to sam prvi mesec, ko sem jo po rokicah in nogicah namazala, ko se ji je lupla koža, potem kasneje pa ne ker se je kr naprej drla ko smo jo dal ven iz banice in smo jo komi oblekl, pa je bla vsa rdeča v obraz. Mleka nisem imela ker so vsi priporočal da je za novorojenčka najboljše mandljevo olje.

3.Fiziološko smo uporabljal sam za popek, da smo ga čistl, za noska nikoli, aspirator sem pa brez veze kupla sem misla da bodo smrklčki lažje šli ven a nič od tega, zdaj uporabljamo palčke in se nosek prav lepo očisti.

4.Robčke za rito uporabljamo bolj malo, no čez dan enih parkrat zjutrja je obvezna voda, potem pa če se mi ne da kr z robčki (itak je zlo malkrat pokakana, pa če je hop pod pipo pa je), na potovanju in če kam gremo so pa super. Za moje pojme so najboljši nivejini fresh and soft (no ne vem točn). Vatne blazinice uporabljam zjutraj ko ji obrazek umijem (učke, pa usteka, pa ličke, pa nosek). Za umivanje uporabljam pa tako rokavičko, pa je prav fajn, krpica se preveč zgužva, spužva je pa sam za polivanje z vodiko.

5.Za laske uporabljamo krtačko, ker glavniček se mi zdi preveč khmm kaj naj rečem, ma bolj se mi zdi pripravna za to nežno kožico krtačka, sploh če ima bolj mal las:)- Mi imamo tako z naravnimi ščetinami.

6. Tetra so tiste za podiranje kupčka, povijalne pa so za povijanje, če je potrebno široko povijanje. Mi imamo v vsaki sobi vsaj dve plenice, da potem brišemo kozličke (polivanje), pa seveda za pivnanje je dobro, če otročka skopaš, pa ga zaviješ v pleničko. Ma kaj pa vem, sej lahko tud brisače uporabiš sam se mi zdijo predebele sploh če kam greš:zmeden: Povijalne smo mi dobil v paketu verjetno jih pa imajo v tosami al pa kje tud. Jih pa uporabljamo za povijanje, ker ima tamala popkovno kilo, pa ji mal popek noter drži, pa fajn so, če ima oblečeno majčko, da ima majčko v povijalni plenici, da niso ledvičke čist brez vsega.

7. Hladilno mazilo seveda je potrebno, za moje pojme je najboljše tisto iz lekarne no mi smo ga kupil v Celju v Planetu tuš (lekarna), pa tud od lekarne na dobrovi je super, nobenih problemov z vneto ritko. Se mi zdi da je najbolj primerno za novorojenčka.

8.Ne uporabljamo nobenih takih stvari, ker itak rabimo samo kopel, hladilno mazilo, pa kdaj pa kdaj kremico za obrazek. Tako da ti ne vem svetovat.

9.Imamo navadn termometr, pa damo v ritko pa takoj vidiš kolk ma, tako da kakšnih posebnih nismo kupoval.Se mi zdi brez veze.

10.Čaj janež, komarček, kumina za začetek, dobiš sestavine v lekarni. Pa hipovi so tud baje vredu. Mi smo ji pa dajal kamilce, ker je bla zaprta, zdaj pa vodo. Itak pa ni treba da ji daješ ne vem kolk čaja, če boš dojenčka dojila.

Upam da ti bo kaj v pomoč. Pa uživaj v zadnjih dneh nosečnosti, pa naspi se :)-




Anonimen -> mamice - pomoč, prosim (19.10.2004 2:48:43)

Joj, Puncica, jaz bi z veseljem spala, spet je skoraj tri zjutraj, ampak kaj, ko ne morem. Zbudim se sredi noči in potem kako uro internetam in to se pojavlja vedno pogosteje, zadnjih 10 dni vsako noč. Baje, da se telo pripravlja na materinstvo.

Neva, sredi decembra, še dobro, da ne bo poleti pri odprtih oknih, ker bi se jok slišal vse do tebe :).

HVALA VSEM, ki ste se potrudile, in s tem mislim res potrudile, saj ste napisale ogromno, meni je zelo pomagalo, ker je nekako potrdilo moje "sume" v tem, da vse ni potrebno oz. da je kar nekaj stvari odvečnih. Sem pa vnaprej pričakovala, da bodo nasveti v zvezi z znamkami kozmetike različni.

Če bo pa še katera od drugih mamic kaj napisala, bo pa tudi dobrodošlo.

Lep pozdrav in lepo spančkajte ;).




Stran: [1]