MarijaPo -> Dva priimka (26.4.2007 8:09:21)
|
Živjo, že nekaj časa me muči problem dveh priimkov, pa zdaj sprašujem za vaše mnenje. Namreč, moj mož ima meni zelo nevšečen priimek, pa tudi nepraktičen je. Piše se podobno kot npr. Podbevšek. In zato je treba vedno ljudem (kadar moraš komu prvič povedat svoj priimek) razlagat, da je z d in ne s t (Potbevšek) in da je z v in ne z u (Podbeušek). Moj priimek je sicer mnogo boljši, ker je znan, kot da bi se pisala npr. Pintar (je enostaven priimek in zaradi Erazma tudi znan in ga vsi znajo napisat, pa še šžčjev nima, tako da ga tud v tujini znajo pisat). Iz teh razlogov na poroki nisem prevzela njegovega priimka, predlagala sem celo, da bi se on preimenoval v moj priimek, pa je to odločno zavrnil, da to ni prav in da bi jaz morala prevzet njegovega, čeprav tudi njemu njegov priimek ni všeč in včasih ko kam kliče, da bi kaj rezerviral, navede moj priimek, ker je enostavneje (razne restavracije, še posebej pa IKEA). Na poroki nisem prevzela priimka tudi zato, ker sva kupila stanovanje mojih staršev in meni po poroki ni bilo treba spremeniti niti enega dokumenta (on si jih še ni, ampak si jih bo moral, zaradi stalnega prebivališča). No, lani maja pa sva rodila majhno punčko Evo in iz praktičnih razlogov pristala na kompromis, da ima pač oba priimka, kar nama obema ni všeč, vendar nihče od naju ne popusti (če bi popustil on, bi imel on pri zdravnikih, carinah,... probleme, če jaz, bi jih pa jaz imela in tudi ni fer, da se Eva piše samo z enim priimkov, ko je vendar od obeh). Ta kompromis je še posebej gnil, ker potem ne moreš reči Družina Novak, ampak Družina Peklenk Šajn, kar je pa res čudno. Razmišljala sem, da bi se vsi preimenovali v nek, kot ime za Evo, izbran priimek (greš čez telefonski imenik in izbereš priimek, ki je obema všeč), ampak moj mož pravi, da to pa že ne, saj ima svoj priimek, zakaj bi ga menjal in se izneveril svoji družini in tradiciji in da sem jaz tista, ki tukaj komplicira. Kaj ve menite?
|
|
|
|