Anonimen -> Velika fritaja ali frtlja ali kakorkoli (23.4.2007 12:25:26)
|
kdo poimenuje to ćudovito jed. Pripravili bodo največjo istrsko frtaljo iz šparg v Sloveniji [image]http://www.obala.net/clanki/icon/obalanet_cat_splosno.gif[/image] Vpisal acerin (ž/27) dne 23. 4. 2007 ob 10:08 Splošne novice • 1,576 znakov • 254 besed Orodja: • PDF • Novice tega dne • Prireditve tega dne N Na pokušino ene najbolj razpoznavnih istrskih pomladnih jedi, največjo istrsko frtaljo iz šparg, ki jo bodo pripravili na Poljanah pri Pomjanu vas v sredo, 25. aprila, od 14. ure dalje vabijo novo ustanovljeno Društvo PLANTA, Društvo za zdravo življenje Manžan, Vaška skupnost Pomjan in kulinarični mojstri Istrske kleti. Na dogodku letos organizatorji ob lepem vremenu pričakujejo preko tisoč obiskovalcev. Za toliko lačnih ust pa je potreben že pravi mojster ali mojstrski kuharski par. »Ni vsaka frtalja frtalja! Tudi pri tem je potrebna kreativnost, kar velja za našo poslovno skrivnost,« poudarjata Mirko in Smilja Tomšič in s poznavalskim pogledom pomešata v veliki ponvi, ki se že greje za veliki dogodek. Ker se piše leto 2007, bodo letos za »največjo frtaljo« porabili ravno toliko jajc. Po Istri se veselo nabira šparge, saj jih letos načrtujejo porabiti 25 kg, da napolnijo ponev velikanko, v katero se bo vmešalo še 25 kg slanine. Mmmmm, se vam že cedijo sline? To pa še zdaleč ni vse … V čast prihajajočega praznika in istrski pomladni roži - špargi bo zagorel tudi kres. Zelo je aktiven predvsem mladi rod iz Pomjana, ki vsako leto pripravlja kresovanje na čudoviti razgledni točki, od koder se vidi slovensko morje in pa vse tja do Triglava. »Ognjemeti, ki krasijo fešte v mestih, ne sodijo v ruralno okolje,« je prepričan David Radoš, predsednik vaške skupnosti Pomjan. »Verjetno bomo morali letos organizirati ob kresu vaško stražo, ker so nam v zadnjih letih neznani »nepridipravi« ponagajali tako, da so nam predčasno prižgali kres«. Hja, tudi to se dogaja.
|
|
|
|