Anonimen -> RE: Balkonske rože (20.4.2007 17:32:18)
|
Ojla Jaz bom imela letos čisto drugačno zasaditev kot prejšnja leta. Imam tri balkone dolge po 6m + severna stena dva okna. Noro ja. Na vzhodnem balkonu bom imela zasaditev iz: 1.KORITO: 2 zajčji deteljici, 1 rdeča batata (sladki krompir),1 rdeča perjanka, 2 rdeči zvezdnati pelargoniji (tiste, ki ste spraševale, to so pokončne pelargonije, samo, da so cvetki taki kot zvezdice-lepe). 2.KORITO: 2 zajčji deteljici, 1 rdeča batata, 1 rdeča perjanka, 2 beli gavri (te so tudi zelo trpežne in lepe) Vse te kombinacije sem dala nasadit in sicer v vodna korita dolžine 1m. Imam pa 3 korita iz kombinacije 1 in dva korita iz ombinacije 2. Na južnem balkonu sem rožice posadila sama, dala pa sem sem same take rožice, ki ljubijo sonce. Tu bo 7 navadnih korit dolžine 8ocm. Vsadila pa sem bidens, plezavo pisanolistno krompirjevko, zeleno batato (sladki krompir), zelena perjanka. Vsa kombinacija je le v tem slogu. Na severnih oknih bo zajčja deteljica in bakopa, ker imam tu skoz senco, kombinacija pa naj bi bila dobra, bomo videli. Na zahodnem balkonu pa se bo ovijala kapucinka, lepi slak, črnooka suzana -tunbergija, pa mogoče kak domač nageljček v rdeči barvi, če mi ga bo uspelo vzgojit. Spodnji štuk krasi letos tašča - brez mojega vtikanja in tu bodo navadne rdeče bršljanke. Torej naša hiša bo letos res pisana. Jaz imam vse v znamenju rumene, rdeče rastline sem kombinirala zato, ker sem vedela, da bodo v spodnjem štuku na oknih cvetele rdeče bršljanke, pa sem se probala malo prilagodit. Ma za te rožice bi lahko zapravla celo premoženje. Zdaj že cel teden samo sadim doma in pri moji mami. Tudi njo sem letos nahecala za novo kombinacijo. Sem pa zelo zelo razočarana nad uslužbenci v vrtnarijah, saj se zelo zelo slabo spoznajo na rastline, ki jih prodajajo. Sama sem začetnica v vzgoji rastlinic - komaj 3 leto, prej je doma vedno mami skrbela za balkonsko cvetje, jaz pa za okolico. Toda kljub temu, da sem začetnica poznam ogromno rastlin in njihove kombinacije. Ne morem verjet, kako so me letos nasrali s travami - pazite kaj kupite, ampak res. 5 krat sem žensko vprašala če je to ta trava, ki sem jo potebovala in na koncu mi je že tečno odgovarjala, da je. Kljub temu da sem bila v dilemi sem jo kupila in to 11 komadov po 2 EUR. In kaj ugotovim potem s kolegico, ki je to travo poznala, saj so njo nategnili lansko leto, DA TO NI TO in da naj dam hitro ven iz korita, ker bom full razočarana. Bila sem tako jezna, da bi tisto zdaj že populjeno travo nesla nazaj in ji jo dobesedno vrgla nekam... Mislim rastline le niso tako poceni, da bi nas takole nategovali. Če preračunate sem zapravila 22 EUR in s to zasaditvijo si nimam kaj pomagat. Kupit sem morala naove trave še po dražji ceni 3 EUR, zdaj pa spet preračunajte. Res sem zelo razočarana nad vsemi, ki delajo z rastlinami. Nameravala sem kupit abutilon - viseči javor, ki je na eni izmed zgornjih slik, toda tam, kjer so ga imeli mi niso znali povedat ali je viseč ali ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] HALOOOOO???? Seveda ga nisem kupila, saj ga sama nisem še imela, nočem pa da mi gre potem gor, če jaz rabim kombinacijo za dol. Skratka pazite kaj kupujete - mačka v žaklju. Meni je zelo všeč knjiga od Ruth Podgornik Reš - Rožice za vse letne čase. Pa Cvetje za poletje - od vrtnarskega združenja. Tu dobite veliko podatkov o rastlinicah in tako ste same veliko bolj pripravljene za nakup. Jaz vem, da od letos nprej ne kupim nobene rastline, ki je ne poznam, sem se že dovolj opekla. Najbolje pa je kupovat v vrtnarijah, kot je Vrtnarija Reš v Podvinu in ostalih, ki so vključene v vrtnarsko združenje, tu me še niso "nategnili". Pa se opravičujem, ker sem tole na koncu kar malo besno napisala, ampak mislim, da nobena nima denarja za takole razmetavat. Pa fajn vsadite, pol pa slikice pokažite. Jaz bom vidla, kaj bo letos zraslo, pa če mi bo všeč vam jeseni pokažem.
|
|
|
|