sirup smrekovih vršičkov (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj

Sporočilo

Jessy -> sirup smrekovih vršičkov (17.4.2007 22:51:07)

Letos bi ga rada naredila, pa ne poznam recepta. Zanima me čisto vse potrebno za pripravo le-tega, pa tudi podatek o tem, kdaj se te vršičke obira.

Hvala

lelaval -> RE: sirup smrekovih vršičkov (17.4.2007 23:58:58)

Jaz ga delam vsako leto. Sem ravno danes gledala smreko na dvorišču - vršički so se komaj začeli delat. Ko bodo veliki za cca 2 cm (vršičkov na smreki ne moreš zgrešit, ker so čisto svetlo zeleni - proti ostalim iglicam). Jaz jih dam potem v kozarec za vlaganje (prihranim si kar tiste od kumaric, ker mi je lažje potem pokrov odvit). Dajem: 1 plast vršičkov, 1 plast sladkorja, 1 plast vršičkov,... Ko je ves sladkor stopljen, precedim in sirup nalijem v steklenice.

Anonimen -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 7:40:07)

Jaz isto,vsako plast enkrat.

CUKRČEK -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 9:08:50)

isto kot lelaval, potem pa kozarce postavit čez poletje na sonce (jaz bom dala na balkon, kjer res cel dan nažiga sonce). Vmes lahko kdaj mal premešaš(obračaš kozarce). ko je sirup gotov ga precediš.

Anonimen -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 9:24:08)

A se lahko uporabi tudi rjavi ali pa sadni sladkor? Da ni glih beli kristalni?

tinkamiška -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 15:00:35)

Taši jst mislim, da komot, ker je sladkor v bistvu samo zato, da se v njem sprosti eterično olje teh vršičkov in da nastane sirup, ko se stopi...

Jst bom letos poskusila z rjavim sladkorjem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Delam pa tako kot leleval in ga postavim na sonce.

Tinka

romy -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 15:09:02)

Smem vprašat, zakja pa je ta sirup uporaben?

tinkamiška -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 15:17:36)

Jst ga uporabljam proti kašlju[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Jessy -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 15:19:45)

Romy, men je ta sirup enkraten pri prehladih. Eno žlico sirupa spijem in mi pomiri kašelj. Verjetno se ga še za kaj drugega rabi, sam jaz vem le za prehlade.

Hvala za informacije. Vršički vem, kakšni so, sam nisem vedla, kdaj so najprimernejši za izdelavo sirupa.
Še nekaj me zanima...kolk so debele te plasti? A naj bi bile enakomerno debele plasti vršičkov in sladkorja? S katero plastjo se zaključi? A je potrebno hermetično zapret al je vseeno?

tinkamiška -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 15:37:21)

Jst delam kr "od oka" plasti, pa zaprem s tisto prozorno folijo za živila, pa gumico čez. 

Jessy -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 15:50:42)

thnx

bamby -> RE: sirup smrekovih vršičkov (18.4.2007 18:35:56)

Približno enaka debelina ene plasti in potem še druge in tako ponavljaš do vrha. Količina sirupa je pa odvisna največ od količine sladkorja, zato ne pričakuj poln kozarec sirupa.

Stran: [1]