Anonimen -> RE: Krompirjevi njoki-kaj zraven? (20.4.2007 8:47:27)
|
Okusno (pred) jed ali prilogo dobimo, že če njoke prelijemo s stopljenim maslom in potresemo z drobno naribanim parmezanom. ■ S krompirjevimi njoki pripravljamo številne odlične jedi, na primer: gratinirani krompirjevi njoki; krompirjevi njoki po genovsko; krompirjevi njoki po mornarsko; krompirjevi njoki s panceto in treviškim radičem; krompirjevi njoki s paradižnikovo omako; krompirjevi njoki s pomarančami; krompirjevi njoki s sivkami in timijanovim maslom; krompirjevi njoki s škampovimi repki; krompirjevi njoki s špinačo (to niso špinačni njoki); krompirjevi njoki s timijanovim maslom; krompirjevi njoki z beluši in šampinjoni; krompirjevi njoki z bučkami; krompirjevi njoki z gojenimi gobami; krompirjevi njoki z gomoljikami; krompirjevi njoki z jurčki; krompirjevi njoki z mandeljni; krompirjevi njoki z lisičkami; krompirjevi njoki z lisičkami in paradižnikom; krompirjevi njoki z lisičkami in rukolo; krompirjevi njoki z mavrahi; krompirjevi njoki z rukolo. ■ Podobna jed, prav tako iz krompirjevega testa so krompirjevi svaljki. Najraje imamo njoke z štirimi siri: Sladko smetano zliješ v posodo in pristaviš na ogenj. Naribaš parmezan,pa še dva katera koli sira,nato pa še nadrobljeno gorgonzolo,najbol,da je malo pikantna.Stpiš v smetani,da nastane gladka tekoča masa,popopraš in dosoliš po okusu.Kuhane njoke streseš v to omako in za minuto pustiš na ognju in mešaš,da se njoki napojijo z omakco.Nato serviraš. Krompirjevi svaljki z radičem in plemenito plesnijo [image]http://www.radiohit.si/user_media/articles/839_medium_crop.jpg[/image] Kaj: 1 kg krompirjevih svaljkov 2 glavici rdečega radiča 2 šalotki 15 dag gorgonzole 1 dcl smetane 0,5 dcl mleka olivno olje poper sol Kako: Radič očistimo in narežemo na rezance. Nasekljani šalotki popražimo olju. Dodamo radič, solimo, popopramo in dušimo – ubijamo ter neprestano mešamo na malem ognju dobri dve minuti. Gorgonzolo obogateno s plemenito plesnijo narežemo in s smetano ter mlekom skupaj zavremo v manjši posodici. Pazljivo, da se ne prime. Mešamo toliko časa, da dobimo kompaktno - kremasto in s plemenito plesnijo obogateno omako. Prelijemo jo čez radič in pokuhavamo še nekaj minut. Skuhane njoke stresemo v omako, z ljubeznijo dobro premešamo in takoj postrežemo. Dober tek!
|
|
|
|