beluši oz. šparglji (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Jessy -> beluši oz. šparglji (16.4.2007 23:45:59)

Prej mi jih je tast dal en velik šop. So zeleni in baje da divji. V glavnem...zanima me, kako veste, kateri del je olesenel in kateri je užiten? Jaz sem jih prejle skuhala nekaj, pa sem očitno skuhala tudi ta olesenelo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Pa spodnji, svetlejši del sem nekaj lupila, pa očitno brez učinka...Torej, kako jih pripraviti?




eya -> RE: beluši oz. šparglji (16.4.2007 23:55:06)

Tisti del, ki je trd, je olesenel in tistega ne kuhaš. Ostalo pa skuhaš. Jaz jih nisem nikoli nič lupila, sem pa iz njih naredila juho ali pa rižoto (v rižoto s šparglji ful pašejo še škampovi repki).




dskubin -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 5:12:12)

steblo prepogibaš in do tam, kjer ga lahko komot odtrgaš in je mehko, do tam uporabiš. Poskusi tako, da od vrha tržeš koščke, tolk velike, kot jih rabiš. Ko se ne da več trgat, od tam naprej je olesenelo. Venar boš hitro videla, da gre hitreje z nožem sekljat [sm=smiley36.gif], po boš delala po prvem nasvetu. Prepogneš steblo in kjer lahko odtrgaš, do tam je ok. S spodnim delom pa lahko narediš kake juhe.




asso -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 7:30:21)

Če so divji šparglji so zelo tanki. Domači beluši so bolj debelejši. Divje šparglje res lomiš od vrha pa do korenine in ko se noče več lomit, ko se samo upogiba tisto vržeš stran.
Divji špargi so najboljši pocvrti (ne kuhani) in nato vmešani z jajcem.
Z Domačimi beluši jaz delam juho, rižoto, lazanjo... tem lahko dodaš tudi divje...




Anonimen -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 8:13:48)

http://www.ringaraja.net/forum/m.asp?m=1407807


http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=1383587&mpage=1&key=&#1383587




Putka -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 9:38:21)

Moja mami super fritato naredi. Torej vrže ta mehke nalomljene konce na olje, malo prepraži, doda umešan jajc ali dva, posoli in popopra. Gotovo v nekaj minutah.

Mi smo jih jedli ta vikend. Ampak mi je bilo slabo, ko sem lulat hodila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image]




Anonimen -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 10:00:41)

Seveda Putka,če so pa odličen diuretik in raztrupljevalec ledvic in jeter.Špargljni so zdravilna rastlina.
Poleg fitaje z jajci je dobra priloga polenta.




Putka -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 10:05:44)

Saj vem, neva6, zato jih pa jem. Letos sem pa prešpricala tradicionalno družinsko nabiranje v Istri. Se ponavadi vse babnice iz naše familije dobimo, jaz vedno najmanj naberem. Moja mami pa ima pomoje šparug-radar[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Anonimen -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 10:32:00)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Kot moj mož,ki gre vsak dan tu v bližnji gozd na sprehod s psi in vsakič šopek šparug prinese.Jih imam že polno v zamrzovalniku.




Dream -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 13:43:25)

Sama najprej popražim še malo slanine (po možnosti domače), potem pa vse ostalo, kot si opisala ti, Putka. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Za na WC je pa potem najbolje vzet kar kakšno kljukico za perilo, da si jo natakneš na nos...




Jessy -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 14:59:15)

Hvala vsem za nsvete. Tisto me je najbolj zanimalo, kako veš, kaj je uporabno. Bom danes večerjala fritato. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]





Jessy -> RE: beluši oz. šparglji (17.4.2007 21:37:10)

Moram povedat, da me je fritata z beluši fuuuuuul navdušila! Do zdaj špargljev sploh nisem kupovala, saj se mi niso zdeli nič posebnega vse do danes! Od zdaj naprej bodo velikokrat na krožniku. Enkratno, res! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




saving -> RE: beluši oz. šparglji (18.4.2007 21:28:22)

Ful dobri so tudi za na prvi spomladanski žar.
Da se človek ne baše samo z mesom!
Ko ratajo malo rjavi, so dobri, samo posoliš jih in mnjam.
Ja, trde konce pa stran, kot je že dskubin rekla.




Stran: [1]