kaj vpliva na dojenje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


dana -> kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 15:33:18)

Kaj mislite da vpliva na uspešno dojenje?

Meni je bilo zelo hudo ker sem sina dojila samo dobre 3 mesece in sem kar malce nevoščljiva tistim, ki ste dojile do enega leta ali pa še dlje. Upoštevala sem vse napotke, od tega da sem veliko pila, jedla uravnoteženo hrano, pilja čaj za dojenje, tamali je visel nonstop na joški, tako da je bilo kar dosti povpraševanja, edina stvar ki jo morda nisem upoštevala, je počitek (katera si pa lahko to ob majhnem otroku privošči, če je treba kuhati, prati?)

Ali pa je morda tudi odvisno od dednosti (moja mami je mene in mojo sestro prav tako dojila samo 3 mesece)??

lp dana




Maleal -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 15:42:08)

Ja če ne gre,ne gre.Ne vem zakaj skozi take teme,ki posiljujejo z dojenjem?Otroci,ki niso dojeni glih tak zrastejo kot tisti,ki vlečejo zizo do dveh let in še dalje.Ne vem,kaj je tu tak fajn,ko prideš domov iz službe in te otrok začne najprej slačit in iskat joško?




mika -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 15:43:16)

Ali pa je morda tudi odvisno od dednosti (moja mami je mene in mojo sestro prav tako dojila samo 3 mesece)??


če je dedno ne vem, ampak jaz sem sebe prepričala da je[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. moja mama naju je obe s sestro dojila do 9 meseca, zato sem bila prepričana, da bom jaz tudi. dojila sem  18mes.

moja sestrična je prvo hčerko dojila 22mes, drugo pa komaj do 4ega. pravi, da če jo hoče razkurit ji samo ziziko pokaže in je že[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image].




dana -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 15:52:29)

Imarcel, saj nič ne posiljujem z dojenjem. Jaz sem samo lepo vprašala kaj vpliva na dojenje.

Kot sem že rekla tudi sama sem dojila samo 3 mesece, in sinu nič ne manjka, prav tako kot meni ne, ker ga nisem dojila.

lp




Anonimen -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 16:17:11)

oh če ne gre pač ne gre[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]..sj bo vseen gor zrasu...pač....če nimaš ne moreš dat ane??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image]

lp




Anonimen -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 19:46:55)

IZVIRNO SPOROČILO: dana

Kaj mislite da vpliva na uspešno dojenje? 

edina stvar ki jo morda nisem upoštevala, je počitek


Počitek zelo vpliva, vsaj pri meni je.
Pa sproščenost.
In podpora partnerja.
In zadovoljstvo ter veselje z otrokom.

Mogoče se spomnim še česa [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




rainbow -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 20:56:18)

se strinjam z Mič

jaz sem mojo prvo hčer tudi samo do tretjega meseca dojila, ob flaši, črpanju, v glavnem kaotična situacija
velik minus je bila moja nevednost o dojenju in to, da sem takoj vključila zraven flaško. tudi podpore partnerja ni bilo v pričakovani meri;

pri drugi sem si marsikaj v glavi "pošlihtala", dala dojenju absolutno prednost, kljub temu, da je bila prva baba še zelo mala. veliko prebrala in k sreči nisva imeli težav; aja, in ob vsaki težavici gnjavila na RR[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

glede počitka imaš prav, glede ostalih opravkov pa zamiži na oba očesa (pospravljanje), občasno se pusti razvajat




Blejka26 -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 20:59:35)

moja pikica je stara 15mesecev pa jo še vedno dojim.Niti sama ne vem kako je to možno da imam še sedaj dovolj mleka...čaj za dojenje sem pila mogoče en mesec...pol pa več ali manj samo vodo,ta je dala boljši učinek.




Baucka -> RE: kaj vpliva na dojenje (27.3.2007 21:27:00)

Jaz tudi mislim, da je počitek zelo pomemben. Je pa tudi odvisno kakšen je otrok. Da razložim. Moja je vlekla tudi če 5 minut ni nič priteklo in je vstrajala. In je fajn stimulirala in je nato  nekaj priteklo. Drug otrok bi dobil histeričen napad in bi mu morala flašo dat. No vsaj jaz bi mu.

Osebno pa mislim, da je nekaj tudi v genih. V naši familijo so bile vse prave mlekarce, zato sem že pred porodom bila prepričana, da nebom imela težav. No z mlekom jih res nisem imela, edino ragade sem si na začetku nakopala.




stuhica -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 0:14:16)

Ne obremenjuj se s tem če ni šlo pač nišlo!  Moja sestr aje prvo nečakinjo dojila le 2-3 mesce drugo pa 14 mesecev, jaz sem po 3 tednih sicer že skoraj izgubila mleko zaradi neenhnega gibanja in celga kupa obiskov  pa sem si ga z istiskanjem usepla pridobiti nazaj- pa ne samo to veliko moraš počivat, nič stresa, otroka čimvečkrat pristavljat ampak vedi da tud če to vse počneš še vedno lahko da boš brez mleka!

Pa sej vsi otroc gor zrastejo dojeni in tisti ki niso dojeni važn je da  je zdrav pa ni važn a ga dojiš al ne!!!

dedno pa pomoje to ni ne vem no




gogi73 -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 11:55:54)

Mislim, da predvsem to, da si sproščena, mirna.




Seven* -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 12:47:43)

Veliko je faktorjev, ki so prepleteni med seboj..

Glavno se mi zdi neznanje, ampak ne v smislu, da mamice ne bi bile poucene, ampak da ne zivimo vec v razsirjenih druzinah, kjer bi otrok lahko ze od malega gledal akt dojenja in se skozi to ucil. Tega cesar bi moralo bit naravno in instinktivno, se je zdaj potrebno priuciti.

Drugi vzrok, ki se mi zdi precej pomemben je, da je se vedno na prostosti prevec vraz in oslarij, ki naredijo vec skode kot koristi. Patronazne in pediatrinje silijo z dojenjem, zelo malo pa jih dejansko zna pomagati. Ne vem, se nisem slisala, da bi katera pediatrinja rekla: "Dajte pristavite otroka, da vidim v cem je problem.." Ze v bolnici sem srecala veliko napacnih informacij in punc ki so jokale zaradi zastoja mleka in bolecin, pomagal jim pa ni nihce.

Moje mnenje je, da bi v bolnisnici morala biti zaposlena ena svetovalka z mednarodnim certifikatom za dojenje, ki bi hodila do porodnic, jim pomagala, svetovala, povedala teorijo in to vsekakor ne iz vidika posiljevanja, ampak dobre volje, izkusenj in znanja. Ta oseba bi morala biti nonstop na voljo, da bi pomagala pristavit dojenjcka, da bi opazovala, ce sesa pravilno.

Zal stavek: "Morate dojiti, cimvec pristavljajte...", ni dovolj. Mamice se ob tem pocutijo nemocne in nesposobne.

Vsaka mama,ki je dojila en dan, je dojila..

Lepo bodite..

P.S. Sem si ze ogledovala tale izpit IBCLC, pa je zal potrebno imeti nekih 4000 ur svetovanja za sabo, kar pomeni, da ce nisi patronazna ali medicinska sestra, je zadevi zelo tezko priti zraven.




eminci -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 15:20:39)

Seven, se čist strinjam s tabo, glede pediatrinje in vsega!!!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Baucka -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 17:13:44)

Naj povem, da sta me po porodu obiskovali 2 patronažni sestri, ker je bilo dežurstvo zaradi praznikov. Pa sta mi obe rekli: "sedaj pa še poglejmo, kako se dojita". Z dojenjem sicer nisem imela težav, sem pa imela ragade. In ravno ta patronažna mi je svetovala kremo, katera mi je zelo pomagala. V mariborski porodnišnici pa so me tudi naučile dojit, Emi je pač konstantno padala dojka iz ust, ni znala zadržat bradavice v ustih. Pa mi je tudi tam sestra, katera ima sama 4 otroke, pomagala. Svetovala mi položaj dojenja in kako jo naj zraven držim, da bo steklo. Sva se pa nato še s to isto sestro pogovarjali o prehrani med dojenjem in še in še.

Moje mnenje je, da se najde pomoč, samo prosit je treba za njo. Pa te nasvete po zdravi pameti sortirat, pametne upoštevat, neumne pa izločit. Jaz sem v porodnišnici skoraj vsako sestro vprašala, kako naj dojim in izmed vseh različnih načinov, sva z Emo našli tapravega.

Največ "pametnih" nasvetov pa sem dobila od starejših žensk. To so moja mama, tašča itd. Te pa sem preprosto preslišala.




Špelro -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 22:01:20)

Počitek, počitek in še enkrat počitek. Nič stresa pravijo, pa veliko tekočine... Ampak če ne gre, pač ne gre. Jaz sem dojila 1 mesec in pol, obupno pa sem si želela dojiti več. Lahko ti zatrdim, da sem vse probala. Vseeno pa se nisem mogla spočiti, naspati in izogniti stresu... Dednost pa po moje ne vpliva, moja mama je mene dojila 6 mesecev. Skratka, naša je stara 9 mesecev in zdrava kot dren, čeprav še vedno pije aptamil...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Včasih so pa vsi zrasli na navadnem kravjem mleku pa jim nič ne manjka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. 




Naja30 -> RE: kaj vpliva na dojenje (29.3.2007 17:59:56)

Strinjam se, da je počitek zelo pomemben, pa sproščenost in dober odnos s partnerjem. Ne verjamem pa, da ima dednost tukaj zraven kaj. Ne vem, ker mene je mama dojila 1 mesec, jaz pa že zdaj dojim 4 mesece in bom še dokler se bo dalo. V bistvu sploh nisem razmišljala o dojenju, vedela sem le, da BOM dojila, drugo sploh ni bilo vprašanje.




Anonimen -> RE: kaj vpliva na dojenje (29.3.2007 21:14:44)

Dedno najbrž ni, ker mene je moja mami dojila samo 14 dni, jaz pa dojim že 5,5 mesecev. Čaj meni ni pomagal, drugače pa je res veliko odvisno od počitka, uravnotežene prehrane, sproščenosti, zaupanja vase in seveda povpraševanja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] po mlekecu. Tako, da ne vem kaj je bilo pri tebi narobe. Se mi je pa vmes enkrat zgodilo, da sem se ful sekirala in mi je skoraj zmanjkalo mleka in sem mu dala Aptamil. Po dveh dneh spet naval mleka.

LP




Anonimen -> RE: kaj vpliva na dojenje (29.3.2007 21:17:50)

IZVIRNO SPOROČILO: Seven

Moje mnenje je, da bi v bolnisnici morala biti zaposlena ena svetovalka z mednarodnim certifikatom za dojenje, ki bi hodila do porodnic, jim pomagala, svetovala, povedala teorijo in to vsekakor ne iz vidika posiljevanja, ampak dobre volje, izkusenj in znanja. Ta oseba bi morala biti nonstop na voljo, da bi pomagala pristavit dojenjcka, da bi opazovala, ce sesa pravilno.


Tak projekt in non-stop dosegljivost bi zahteval vsaj pet oseb...




Stran: [1]