Seven* -> RE: kaj vpliva na dojenje (28.3.2007 12:47:43)
|
Veliko je faktorjev, ki so prepleteni med seboj.. Glavno se mi zdi neznanje, ampak ne v smislu, da mamice ne bi bile poucene, ampak da ne zivimo vec v razsirjenih druzinah, kjer bi otrok lahko ze od malega gledal akt dojenja in se skozi to ucil. Tega cesar bi moralo bit naravno in instinktivno, se je zdaj potrebno priuciti. Drugi vzrok, ki se mi zdi precej pomemben je, da je se vedno na prostosti prevec vraz in oslarij, ki naredijo vec skode kot koristi. Patronazne in pediatrinje silijo z dojenjem, zelo malo pa jih dejansko zna pomagati. Ne vem, se nisem slisala, da bi katera pediatrinja rekla: "Dajte pristavite otroka, da vidim v cem je problem.." Ze v bolnici sem srecala veliko napacnih informacij in punc ki so jokale zaradi zastoja mleka in bolecin, pomagal jim pa ni nihce. Moje mnenje je, da bi v bolnisnici morala biti zaposlena ena svetovalka z mednarodnim certifikatom za dojenje, ki bi hodila do porodnic, jim pomagala, svetovala, povedala teorijo in to vsekakor ne iz vidika posiljevanja, ampak dobre volje, izkusenj in znanja. Ta oseba bi morala biti nonstop na voljo, da bi pomagala pristavit dojenjcka, da bi opazovala, ce sesa pravilno. Zal stavek: "Morate dojiti, cimvec pristavljajte...", ni dovolj. Mamice se ob tem pocutijo nemocne in nesposobne. Vsaka mama,ki je dojila en dan, je dojila.. Lepo bodite.. P.S. Sem si ze ogledovala tale izpit IBCLC, pa je zal potrebno imeti nekih 4000 ur svetovanja za sabo, kar pomeni, da ce nisi patronazna ali medicinska sestra, je zadevi zelo tezko priti zraven.
|
|
|
|