pikica*
|
Pa bom še jaz malo pokomentirala (pismo, ne vem več katero barvo izbrat - pa naj bo moja modra) 1.OPREMA: - VOZIČEK bodite pozorne na dimenzije vozička in na težo. Med porodniško namreč mamice večinoma same tovorimo te zadeve okrog in takrat je dobro, da je voziček čim lažji in kompakten. - AVTOSEDEŽ - TORBA ZA POTREBŠČINE, večina jo dobi zraven vozička, če jo ne, je dober tudi navaden ruzak, ki ga ima sigurno vsaka doma dobro je samo da ima mal več žepov, ker če je vse v enem potem NIČ ne najdeš, ponavadi pa itak večina mamic dobi za darilo Nivein ruzak in je čisto ok - zato z nakupom počakajte. - ZIBELKA ali KOŠEK ali POSTELJICA + POSTELJNINA, mi smo imeli samo posteljico, posteljnjino ene 3 komplete enako, prvi mesec je pa spala v košari iz blaga samo dno je bilo trše tako da sem jo lahko prenašala kjerkoli sem že bila - MIZICA ZA PREVIJANJE + previjalna blazina če se da čim večjo dobit, mi smo jo kr doma zbil skupaj, naj ima nekaj priročnih odlagalnih površin, da ne rabiš okorg letat, ko naletiš na pokakano plenico - naša ni zelo velika (brevi), je pa zelo uporabna, ker ima še banjico (enim ni všeč, nam je pa bilo fino, ker ne vem kam bi drugače banjico pospravili) - BANJICA mi imamo še čebriček kar je dobro za novorojenčka ker ti nima kam zdrsnit amoak po štirih mesecih je pa mal gužva, Zanjo ne zapravljajte veliko denarja, ker otroci te zadeve hitro prerastejo in se kmalu kopajo kar v veliki bani (pa še uživajo ob tem). - KOŠ ZA PLENICE nimamo, razmišljam, pa o nakupu, zdaj ko bosta 2. Če ima katera naj napiše, če se splača? Nimamo, mam kar lavor da noter mečem kar trenutno očistim in potem stresem v šparovo vrečko zavežem in postavim na balkon, ko grem ven odnesem v kanto, samo tega ne. Smo imeli in se na srečo losali. Smrdi vseeno. Še najbolj pali stainski sistem. Plenico daš v vrečko in zavežeš, takoj ko je mogoče pa neseš ven (živimo v bloku). Komentarji: Pri vozičku se prepričajte, da gre v prtljažnik od avta (z vso pripadajočo opremo)! Nekatere mamice odsvetujejo uporabo košare za voziček, ker je uporabna le kratek čas in le, če zunaj ni prevroče. Zibelka in košek se tudi uporabljata manj časa, zato nekatere priporočajo, da otrok spi od začetka v posteljici. 2.PRIPOMOČKI ZA HRANJENJE: - STEKLENIČKA ZA HRANJENJE ko se odločiš za eno znamko se je drži ker se ponavadi da vse kombinirat in ni treba za večjo flašo potem druge cuclje kupovat in druge pokrovčker ipd. - ŠČETKA ZA ČIŠČENJE STEKLENIČK - DUDA ZA NOVOROJENČKA - 2 kom - CUCLJI z različnimi velikostmi luknjic , za novorojenčka naj bi bil cucelj s samo eno luknjo najbolj se splača kupit po dva komada in to sproti ko vidiš da bi rabil večji pretok mleka, ne pretiravajte z zalogo cucljev, ker se lahko zgodi, da vašemu malčku izbrani cucelj ne bo ustrezal. Komentarji: Nekatere priporočajo Aventove, druge NUK stekleničke - v bistvu je vseeno, le da imajo cucelj za novorojenčka. Kupiš jih po potrebi, če dojenje ne steče. Dude izdelujejo iz silikona in kavčuka. Silikonske prodaja Avent, kavčukove pa Chicco. Slednji ima dudo, ki sicer ni lepa na pogled, je pa popolnoma mehka in se dojenček lahko tudi uleže nanjo. Pri dudah in cucljih iz kavčuka je potrebno biti pazljiv pri prekuhavanju, začnejo se hitro limati, s silikonom ni teh problemov. Dud boste skozi celotno "kariero" zamenjali na tone (vsaj pri nas je tako), zato se z njimi ne obremenjujte preveč. Mi trenutno prisegamo na Nuby. 3.OBLAČILA: - TETRA MAJČKE – 5 kom (za na kožo) – št. 56/58/62 smo jih imeli enih par in nikoli oblekli mi smo jih uporabljali samo ko je bila največja vročina prvi mesec potem pa ne več škoda denarja - raje ga vložite v bodye - MAKO MAJČKE – 5 kom (za čez) enako uporabljali dokler je bila široko povijana, potem ne več, ker so lezle gor beri komentar pod tetra majčkami - ŽABICE bombažne – 4 kom - NOGAVIČKE – 4 kom - KAPICI tetra ali mako – 2 kom + 2 volneni kapici za čez - COPATKI – 2 kom - POVIJALNE PLENICE – 5 kom (frotir), meni so bile najboljše bombažne (mako) - BODI – 3 kom (2x dolgi, 1x kratki rokavi), bodijev bi priporočala več, no mi teh mako in tetra majčk nismo uporabljali in je imela bodije enako - PAJACEK PLIŠ – 2 kom mi plišastih nismo uporabljali, ker je bilo naši v njih vroče - BRISAČA ZA PO KOPANJU, S KAPUCO čimbolj mehka, za začetek naj bo tako tkana kot t-shirt ker frotir s pranjem rata grob mehčalca pa pri novorojenčkih ne priporočajo mi smo uporabljali kar navdno brisačo - SPALNA VREČA – 2 kom (kupiti pozneje) dovolj je ena res je mi smo imeli dve, ker je punči polivala - PAJAC oz. KOMBINEZON ZA VEN - PLENICE, TETRA – 20-30 kom (za široko povijanje, nego) jaz sem jih imela 40 da mi jih ni bilo treba skoz prat, so bile pa praktične za vse (podložit pri previjanju zunaj, obrisat po kopanju, hranjenju...)ene dve smo pa razrezali in obrobili za robčke, ki so tudi zelo uporabni za kopanje brisanje.... - PLENICE, KALIKO - PLENICE, npr. Pampers Newborn 1 ali BOMBAŽNE PLENICE - POVIJALNE PLENICE - kupi po potrebi - ODEJICA – 2 kom - SLINČEK – 2 kom slinčke običajno dobiš tudi za darilo, no kakšnega je že treba imeti doma, vendar jih novorojenčki takoj ne rabijo mi smo jih rabili na tone zaradi polivanja (spodaj plastificirane) - ROKAVIČKE ZA DOJENČKA - če se bo praskal z nohtki nikoli rabili Komentarji: Nekatere pravijo, da spalna vreča ni potrebna, druge pa da je bolje, da navadiš dojenčka na njo zgodaj, preden začne s sebe odrivati odejico. Namesto mako in tetra majčk mamice raje uporabljajo kar bodije. Bodije je priporočljivo kupovati s stranskim zapenjanjem, da se ne mučiš z oblačenjem čez glavico. Plenice za enkratno uporabo kupi le en zavoj, če bo dojenček slučajno imel alergijo ravno na to vrsto plenic. Pajacke je priporočljivo imeti tudi bombažne, ne samo plišaste, ker je v njih lahko prevroče. Sploh je glede vseh oblekic priporočljivo, da se zapenjajo na strani zaradi ležanja, da otroka kaj ne žuli, pa majhni RES NIMAJO RADI, da se jim karkoli vleče čez glavo. 4. KOZMETIKA: - OTROŠKO MILO za kopanje dojenčka (trdo) nikoli imela, pač pa vedno tekočo kopel Bubchen in ni bilo nikoli težav imamo oboje milo in kopel, milo namiliš prej in potem daš v banjico otroka, pri kopeli pa direkt v banjico (naša se je bala pene zato smo uporabljali milo prvo, zdaj smo samo na kopeli), mi smo uporabljali trdo milo od Babylove, nato pa niveino tekoče milo. Ne priporočam pa Johnson&Johnson, ker ima menda precej otrok nanj alergijo - MLEKO za po kopanju mi uporabljamo samo olje ali pa ribodermin mi nismo uporabljali ničesar - MANDLJEVO ali OLIVNO OLJE ali BEPANTHEN LOSION - HLADILNO MAZILO za ritko - 70% ALKOHOL (za razkuževanje toplomera, mizice, popka) - FIZIOLOŠKA RAZTOPINA (čiščenje popka in nosu) - TETRA KRPICE – 12 kom razrežeš in obrobiš plenico - ŠKARJICE ZA NOHTKE mi mamo rajši ščipalnik ker mam občutek da ji bom drugače prstek odrezala ponesreči - GLAVNIK in KRTAČKO - ROBČKI za nego ritke (mini pakiranje za sprehode) - VATA (za »nacufati«) mi smo uporabljali vatne blazinice, nacufana vata hitro zaide dojenčku, kamor ni treba če se nacufana zmoči potem je ok in ne gre nikamor, če pa čistiš z oljem je pa katastrofa - PALČKE – bibe (debele) - MAZILO BEPANTHEN – roza (za celjenje bradavic in za dojenčka) - ZA ČIŠČENJE NOSU; npr. Sterimar iz lekarne ali fiziološka - KAPLJICE PROTI KRČEM; npr. Sap simplex iz lekarne - PRAŠKA PASTA (za vneto, rdečo ritko) Komentarji: Nekatere so za, druge proti robčkom za ritko - če je ritka občutljiva, se robčki odsvetujejo, drugače pa naj bi se uporabljali v glavnem na kakšnem potovanju. Palčke za čiščenje noska in ušes se odsvetujejo - namesto tega se priporoča uporaba svaljka vate. Kapljice proti krčem kupiti po potrebi. 5. OSTALO: - TERMOMETER ZA VODO imamo, vendar nikoli uporabljali potem ko dobiš občutek je komolec najboljši termometer - TERMOMETER ZA MERJENJE VROČINE – klasični, elektronski je meni ljubši, se temperatura hitreje izmeri - Babyphone ali Angelcare , imamo oboje, babyphone služi svojemu namenu, Angelcare pa tudi inštalirali nismo - ROKAVIČKA ZA KOPANJE DOJENČKA lahko je tudi tetra krpica - TEHTNICA ZA DOJENČKA - ni nujen pripomoček tehta ga patronažna, mi nimamo nam jo je patronažna kar pustila za kakšen mesec, ker ni imela gužve z novorojenčki - rataš pa lahko odvisen in skoz tehtaš po dojenju če je zadosti pojedel, sem imela abstinenčno krizo ene par dni ni potrebe Komentarji: Babyphone in podobne zadevice kupi po potrebi - odvisno od tega, ali je novorojenček v drugem prostoru, ko spi... Termometer je najbolj priročen/drag tisti, ki meri temperaturo v ušesu, ni pa nujno potreben pripomoček. Povsem dovolj je navaden digitalni termometer, ki meri temperaturo pod pazduho. Tehtnica tudi ni nujen pripomoček, saj na začetku lahko svojo prinese tudi patronažna, nato pa dojenčka tehta pediater. 6. ZAME: - NEDRČEK ZA DOJENJE – 2kom - BLAZINICE ZA V NEDERČEK odvisno koliko imaš mleka jaz sem rabila točno 2 kom ker potem ni bilo potrebno - PRSNA ČRPALKA – 2kom - kupi po potrebi zakaj pa 2 kom?!? - NASTAVEK ZA BRADAVICE - kupi po potrebi - VLOŽKI ZA V PORODNIŠNICO - bombažni Vir - KREMA ZA BRADAVICE - lahko uporabljaš Bepanthen - NAPIHLJIV OBROČ ZA PLAVANJE - po potrebi, če boš šivana mrežaste spodnje hlače za enkratno uporabo, imajo v Sanolaborju , toplo priporočam tudi za doma dokler je čišča, da ni potrebno prati spodnjic Komentar: Prsno črpalko kupi po potrebi, če bo treba črpati in shranjevati mleko. Krema za bradavice je lahko Bepanthen ali pa krema z lanolinom - za slednjo pravijo, da se bolje obdrži na bradavicah in da je pred dojenjem ni potrebo spirati. Nedrček kupi le 1 kom s čim manj šivi, drugi kos pa, ko bo znana številka :)) 7. ODHOD V PORODNIŠNICO POTREBŠČINE - OSEBNA NEGA (milo, zobna krtačka, pasta, glavnik, krema, vazelin za ustnice, brisača, krema za bradavice) šampon - NEDRČEK ZA DOJENJE in BLAZINICE - NOGAVICE - COPATI (z debelim podplatom, da se lahko zmočijo) - TEL. KARTICA če imaš mobi ne rabiš - MOBITEL + POLNILEC - BOMBAŽNI VLOŽKI Vir 80 - KOPALNI PLAŠČ mi smo ga dobil v porodnišnici, sicer je glede obleke dobro imet čimmanj svojega (spalno srajco, kopalni plašč) ker če se umaže s krvjo možek doma sigurno ne bo pral in potem si poredstavljaj to prat po 3-4 dneh DOKUMENTI - NAPOTNICA ZA PORODNIŠNICO - NAPOTNICA ZA REŠILCA - IZVIDI: KG-Rh, WaRe (originali!) - MATERINSKA KNJIŽICA - ZDRAVSTVENA KARTICA - OSEBNI DOKUMENT - POROČNI LIST - POTRDILO ZA SPREMLJEVALCA, ČE BO ZRAVEN potrdilo o očetovstvu za neporočene, ki se ga lahko pridobi že pred rojstvom Komentarji: V porodnišnici dobiš spodnje hlačke, vložke, spalno srajco... Če pa mamica biva tam dalj časa in bi si rada npr. umila lase, se priporoča, da s seboj prinese sušilec za lase, ker ga tam baje ni. 8. ODHOD IZ PORODNIŠNICE (prinese nekdo pred odhodom): ZA DOJENČKA - 5 TETRA PLENIC dve sta dovolj če otrok rabi široko povijanje - 1 POVIJALNO PLENICO - 1 PLENICO ZA ENKRATNO UPORABO - ODEJICA - BODI Z DOLGIMI ROKAVI - KOMPLETEK (hlačke + jopica ali majčka) - COPATKI ali NOGAVIČKE - TANKE ŽABICE - KAPICA - AVTOSEDEŽ / LUPINICA ZA MAMICO - OBLAČILA (majica, hlače, nogavice...) - ČEVLJI - SPODNJE PERILO včasih je dobro da pripraviš bodočemu očku vse da samo prinese, ker sem slišala že razne zgodbice od prijateljic kaj vse so jim prinesli jaz sem vse to nesla s seboj že takrat, ko sem šla rodit [/quote]
|