kako doseči manjkrat in več... (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


frufru -> kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 7:44:40)

Naš 3,5-mesečnik je polno dojen že od rojstva. Njegova teža od rojstva (4150g) lepo narašča, morda celo preveč (7250g). Mleka je še vedno dovolj, vendar me izčrpava. Je namreč na dve uri, sprazni pa le eno dojko. Ponoči je že spal po 6h, zdaj sva pa že 14 dni spet na 2 urah. Izčrpavanje mleka je tudi že naporno(iz ene dojke načrpam 100-130ml). Poizkusila sem mu ponuditi obe, pa potem takoj bruha (v loku).  Mlečnih formul ne dobiva. Sicer sem mu pred nočnim spanjem poizkusila dati adaptirano mleko, misleč da je premalo hranljivo, pa je bilo stanje enako. Bujenje in lakota po 2 urah.
Lepo prosim za nasvet.




Naja31 -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 8:47:24)

Jaz bi rekla, da boš to dosegla edino s tem ko bo dojenček malo starejši.
Saj dojenje na dve uri je čist normalno.

Tudi nočno zbujanje je za tako malega dojenčka čisto normalno in ni nujno povezano z lakoto.

Zakaj pa izčrpavaš mleko? To mi ni jasno.
A noče pri tebi sesati in mu moraš na flaško dajati tvoje mleko?
Ker sodeč po teži mu nič ne manjka.




frufru -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 8:55:10)

Pumpam, ker bi mi drgač joške razneslo, pa še enega mastitisa res ne bi rada pridelala.




Naja31 -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 9:08:09)

Ja, ampak če pumpaš se potem samo še dela več mleka. Probaj stisniti samo toliko, da napetost popusti.




mika -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 9:15:18)

strinjam se z najo. pri nas je bilo enako, če ne še hujše, čez dan dojenje na 1 uro do 5 meseca. pristavljala sem jo na obe dojki, sem pa pozabila koliko časa je bila na eni. tvoj sonček sesa manj mleka in se verjetno zato doji večkrat.
mene je v bolnici, kjer sva bili zaradi bronhitisa sestra prepričevala, da sesa malo, ker je pri enem podoju pridobila 40g. jaz niti nisem vedela koliko posesa, ker nikoli ni pila po flaški, po pridobivanju teže pa je bilo dovolj. polivala pa je do 11 meseca.




asso -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 9:15:27)

Ja pumpanje res ni potrebno, ker tako boš mogla vedno pumpat. Začetno "napetost" v dojkah bo kmalu splahnelo. Če nimaš res trde in boleče ne izčrpat bo že [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  ob naslednjem obroku poskrbel, da ne bodo več napete in se bo samo reguliralo že po enem do dveh dneh.

Ne vem pa zakaj bi jedel iz obeh, če je v eni dovolj. Jaz nikoli nisem dajala iz obeh. En obrok eno, drugi drugo... Poskusi dojenje malo podaljševati tako, da ga po dveh urah "zamotiš" s kakšno stvarjo, morda nosiš naokrog, da si kaj ogleduje... pa se bo morda navadil na daljše presledke... Več pa ne vem zakaj bi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], če ti še pri tem bruha... Najbrž mu je res dovolj toliko kot poje...




2 Sraki -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 9:21:15)

Glede podaljševanja presledkov med dojenjem nimam kakšnega pametnega nasveta. Naš tamalček spi od 10 dneva v svoji sobi, ker smo imeli sicer žurke in hranjenje na 1 uro. Od takrat ko spi v svoji sobi spi tudi 5 ur skupaj. Morda bi lahko premislila in poizkusila še pri vas, mi smo ugotovili, da ga očitno motimo in se zato pogosteje zbuja.

Kar pa se tiče izčrpavanja mleka iz dojke bi ti svetovala kot Neja31. Ko ti dojka otrdi in čutiš napetost, si jo najprej premasiraj, tako da izgubi tiste otrdline in nato čisto malo iztisni, le toliko da imaš občutek, da te ne tišči več. Sama imam tudi precejšnjo proizvodnjo mleka. In ravno zaradi tega se izogibam vsakemu izčrpavanju, ker samo povečuje proizvodnjo. Saj veš povpraševanju sledi proizvodnja. Da pa prepričaš dojke k manjši proizvodnji, vsaj pri meni, traja okoli tri dni, tako da ne izgubi volje, uspelo bo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]!




rainbow -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 11:12:29)

se strinjam z vsemi zgoraj, predvsem glede izčrpanja, ki je res nepotrebno pri tebi. tvoje dete ti bo samo uravnalo ponudbo mleka, zdaj jo ti sama še dodatno obremenjuješ oziroma povečuješ.

glede presledka- ni formule[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Naja30 -> RE: kako doseči manjkrat in več... (26.3.2007 15:38:18)

Tudi jaz se strinjam z zgornjimi odgovori glede izčrpavanja mleka.

Pišeš, da je ponoči začel spet bolj pogosto jest. Mogoče je pa to povezano s preskokom v rasti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ne vem, naša tudi že kakšen teden bolj pogosto je ponoči, sicer ne na dve uri, na 3 pa. Pa je tudi prej že spala po 5 ur v kosu.
Jaz ti svetujem, da si črpaš toliko, da te ne bo tiščalo, ponudi mu eno joško na obrok, kupčke podirajta, pa se bo uredilo. Jaz sem ji tudi na začetku dala iz obeh, pa sta me stalno boleli od polnosti in ful je polivala, ker se je preveč najedla. No, zdaj pa se točno ve, katera je na vrsti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] in tudi polivanja je manj. Jeva pa tudi na 2 uri, če je treba, ali pa na 4. Ko tamala hoče.




Stran: [1]