Mavrična zvezdica -> RE: Volontersko pripravništvo (24.3.2007 21:33:50)
|
OJla! Ja, sem učiteljica. Pripravništvo sem opravila tik pred uvedbo voonterskega pripravništva in sem tako ene tri leta 'redno' zaposlena na šoli. Prej sem ogromno nadomeščala po različnih šolah in si tako nabrala kar nekaj + in - izkušenj. S šolstvom je pa tako, da so stvari od šole do šole drugačne - odvisno od vodstva, komunikacija je slaa, fovšije in metanja polen pod noge je veliko, predvsem če naletiš na tak kolektiv. Potem pa so tu še stiki s starši, kjer moraš pogosto biti pravi virtuoz, da znaš ubrati pravo pot med zahtevami in usmeritvami vodstva, pričakovanji staršev in koristjo otrok. Če delaš z veseljem in uživaš v razredu, potem vse to kar gre, če pa ne, pa zna biti učiteljski poklic muka. Plača, pa tudi ni vredna vsega živciranja, če nisi s srcem pri stvari. Pa ne da ne bi bila dovolj visoka, a dejansko pogosto ni ravno odraz dela in truda, ki ga vložiš v svoje priprave in skrbi za šolo. Pripravništvo je pa itak še vedno ful nedorečeno in večina ravnateljev pripravnike dodobra izkoristi za razna nadomeščanja in 'nezaželjene' opravke, ki jih nihče drug noče prevzeti, a dejstvo je, da je verjetno najbolj smotrno odpikat nastope in obvezno prisotnost pri urah in s strokovnim izpitom v roki začeti iskat službo. Pa še takrat se pogosto izkaže, da je glavni princip zaposlovanja 'po poznanstvih' in 'izkušnjah' - več imaš ikušenj, več možnosti imaš, da dobiš zaposlitev, popolnih novincev naravnost s faksa pa običajno, vsaj v moji smeri, ne marajo preveč. lp
|
|
|
|