Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Alergija



Sporočilo


Pupica -> Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 14:49:18)

Naš malček je alergičen na vse žitarice, jajca, vsa mleka, ves sadje, na nekaj zelenjave, ter na dlako naše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/kuza.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Mleko smo po navodilih iz bolnice zamenjali in sicer Progamin z Alernovo (ta se mi zdi še 3 x bl zanič kot progamin, al pa sva se oba z Galom navadila na zanič okus progamina[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image])
Kot poslastica pa je alergičen še na kvas.

In zdej, ? , kako narediti kruh brez kvasa? A je katera poizkusila? Naj dam kar pecilni prašek? Pa še moka mora biti brez glutena!Se pravi koruzna ali ržena...Se gledala med izdelki za bolnike s celiakijo, pa ene vsebujejo sojo, ki jo mi tut ne smemo, druge pa kvas....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Sem že pogledala recepte na RR pa je tam le prosena kaša,ki pride v poštev za nas , vse ostale zadeve pa vsebuje sladkor, ki se ga mormo mi izogibat. sicer je lahko fruktozo, ampak v mali količini...

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ima katera kak recept? Ali kak link z recepti?

HVALA vnaprej[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image]





TONČI. -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 15:31:13)

Kolkr jaz vem je moja snaha delala kruh in namesto kvasa dala notri radensko. Tako je delala tudi palačinke. Mal radenske, riževo mleko,........




Pupica -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 18:21:41)

hvala ...... ne vem kva maš za en nik, ga ne vidim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]-očitno nova RR kriva...no kukr kol še enkrat hvala, si mi dala idejo, lahko mu spečem...mah nč ne morem, jajc ne sme...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Maxica -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 18:23:47)

O groza, ubogi Gal.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Receptov pa ne poznam, žal, bi ti rade volje pomagala, ma k sreči zame teh izkušenj nimam. Ma je res ubogi revček. A ta alergija potem kaj mine z leti?




Anonimen -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 19:16:52)

to sem našla med rr recepti če ti kaj pomaga:





RIŽEVE IN KORUZNE ŽEMLJE >

Sestavine:
21 dag koruzne moke, 13 dag riževe moke, 0.25 dag pecilnega praška, 3 dag olja, 3 dcl vode, ščepec soli (po želji).

Priprava:
Presejemo moko in pecilni prašek, dodamo vodo in olje ter mešamo 2 minuti. Vse skupaj vlijemo v dobro namaščen pekač in pečemo 10 minut v močno segreti pečici, nato zmanjšamo na srednjo temperaturo in pečemo še 15 minut.





Pupica -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 20:08:34)

ninny hvala!!!!!!

a ti je že kdo danes rekel da si zlata!?!??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Točn to sem rabila!¨!!!

Jap Maxica, to nas je doletelo...in tut mi upamo,, da z leti preraste[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anonimen -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 20:12:58)

a ti je že kdo danes rekel da si zlata!?!??

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

jaz upam,da čim prej preraste




TONČI. -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 21:09:10)

Pupica, pecilni prašek lahko je? Če ga, ti bo takoj lažje. Ma boš videla, ko boš parkrat spekla, boš to tko obvladala kot kuhanje jutranje kavice.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (22.3.2007 22:24:39)

Ojej pupic@, nisem vedela, da ima Gal takšne težave [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Uf, verjetno je kar šok na začetku, a ne? Jaz vam želim, da se čimprej navadite.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] KAj bo to kaj minilo?
Filip ima v vrtcu sošolko, ki ima celiakijo, pa mamica pravi, da so se že kar fajn navadli. Tudi v vrtcu ni težav - ima posebno prilagojeno hrano.

Drugače je pa meni moja mama neki govorila, da bo letos sejala (al je že jesen)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] prav neko posebno žito, po katerem zelo sprašujejo bolniki s celiakijo. Sam zdajle se sploh ne morm spomnit imena tega žita.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zardeva.gif[/image] Jo bom malo povprašala.




Pupica -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (23.3.2007 8:32:59)

tonči. ja lahko je pecilni prašek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] sej če ne bi bil pa kruh kot podplat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]sam za začetek je pa res šok...

Kristina zaenkrat lahko je jedi, ki jih jedo bolniki s celiakijo(Gal ima diagnozo atopijski dermatitis) vendar brez :soje, kvasa, pšenice lahko je le:koruzo, proso,riž,ajdo-vse so brez glutena)

Ne sme pa niti enega sadja, mleka, jajc...no in sedaj brskam po receptih poizkušam brez da bi katero od sestavin odvzela, če je gal ne sme, pa da vidim kako rata.
Včeraj sem že pekla kruh. Kakšen je bomo danes probal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





piščanc -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (26.3.2007 14:26:48)

pecilni prašek je tudi bio - vinski kamen (v bio trgovinah), namesto dela moke pa lahko dodaš Gustin - je iz koruzne moke in zrahlja testo.

mleko je meni veliko boljše riževo (je malo bolj sladko), sojino je nekam grenko. v mercatorju sem pa videla zadnjič tudi riževe polžke in rezance.

a lahko je fruktozo (sadni sladkor), če ne sme sadja?

boš videla, po enem tednu bo že bolje in potem bo lahko vsak teden jedel več živil. alergen je ponavadi eden ali dva in ko jih odstraniš z dieto, si telo opomore in kmalu sprejme tudi ostale stvari, kot so sadje in žitarice.




Putka -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (26.3.2007 14:42:11)

Od frendice hčerka je do dveh let jedla: proso, riž, mlado kolerabo, zajčka. Še par živil, pa se ne spomnim. Zelo počasi so napredovali na krompir, sadje (jabolko, banane), še nekaj zelenjave.
Zdaj je stara 4 in ni nič prerasla. Za dodatek je koža občutljiva na vsakršna ličila, kozmetiko, praške, čistila, perilo perejo s sodo bikarbono. V istem prostoru ne sme uporabljati pšenične moke ali prijemati najprej paradžnik in potem otroka. Zdravniki ne znajo pomagat.

Ne bi rada strašila, hotela sem samo povedat, da obstajajo zelo hudi primeri alergij, pa se da z veliko odrekanja in ljubezni več ali manj "normalnega" otroka gor spravit. S tem nisem mislila, da so alergiki nenormalni, ampak tale naša prijateljica je zelo zelo malo v stiku z vrstniki (ker pobere čisto vsak infekt), edina družba sta starša, 24 ur na dan vsak dan. Se pozna na socializaciji otroka, pa jaz mislim da se super znajdejo!

Kar se kruha tiče, razni indijski in arabski kruhi so brez kvasa, ploščati in včasih bolj trdi, pa so vseeno mnjam. Kruha, ki bo po tvojem okusu dober (ker lahko ješ zares dober kruh) itak ne moreš spečt. Sinkotu bo pa vsako novo živilo zanimivo. Aja, palačinke brez jajc iz ajdove moke je prijateljica spekla, pravi da jih je cela familija z užitkom jedla.




Pupica -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (31.3.2007 22:33:28)

Putka hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]ampak pri nas ni tako hudo.živila so res problematična, ampak lahko je VSO zelenjavo razen zelja, brokolija, in ohrovta[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Pa ves meso razen svinjine[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]pa postrvice, ki mu jih očka nalovi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Veš kaj za tale recept palačinke iz ajdove moke, bi bila pa ful vesela!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Aja sam Gal ne sme jajc[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Ja pišanc, jaz sem optimistična, pa še ene dobra duša mi je prišepnila, da v roku 21 mesecev, niti ne bomo vedeli, da je Gal imel alergijo, se pravi, da jo bo prerastel.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Zdej je edin mal krizica, k izvajamo tole diteto, ampak sem se že kar vpeljala.Nabavila sem nekaj krekerjev iz riža in koruze, pa prosene kroglice, kruh ter grisine za bolnike s celiakijo.Tako da kr gre...iz dneva v dan.
Namesto sadja pa uživa v zelenjavi.Narežem mu surovo papriko, kumaro, korenje, kolerabo, ponudim koruzico pa grah, napol skuham korenje in por, ...vse vzame v roko in gricka.Sej bo![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Še 11 dni....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley22.gif[/image]




madela -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (3.4.2007 13:21:50)

Tukaj imaš recept za palačinke,če ti kaj koristi:



PALAČINKE
2 žlici Celiax moke ali Schar Mix-C moke, 2 žlici tapioke in 2 žlici riževe moke, riževo mleko (ali voda), žlička sončničnega olja, malce cimeta in malce vanilijevega sladkorja, pol žličke naribane limonine lupinice in 3 žlice sluzi iz prekuhanih lanenih semen, za nadev uporabite svojo domišljijo (marmelade, javorjev sirup,...)
Pripravimo testo za palačinke: zmešamo 2 žlici Celiax moke ali Schar Mix-C moke, 2 žlici tapioke in 2 žlici riževe moke z sojinim ali riževim mlekom (ali vodo). V maso dodamo še žličko sončničnega olja, malce cimeta in malce vanilijevega sladkorja ter sluz iz lanenih semen Sojino/riževo mleko ali vodo dolivate po potrebi, tako da zmes postane gladka in tekoča. Na koncu dodamo še pol žličke naribane limonine lupinice in malce radenske (mehurčki naredijo palačinke rahle in mehke). Damo počivat za eno uro v hladilnik. Ko vzamemo zmes iz hladilnika, jo dobro premešamo, če se preveč zgosti, dodamo malce vode ali sojinega (lahko tudi riževega) mleka. Palačinke spečemo v teflonski ponvi.
Nasvet: palačinke naj bodo malce manjše, ker se pri obračanju rade natrgajo, če so prevelike. Za nadev uporabite svojo domišljijo (marmelade, orehi, javorjev sirup,...) Nadevane palačinke zvijemo in po želji še popečemo v pečici, da so hrustljave.
 
 
 
 
AJDOVE PALAČINKE
1 skodelica ajdove moke, 3 skodelice vode ali riževega mleka, sol, nekaj kapljic olja
Vse sestavine premešamo in pustimo stati čez noč, da se testo zgosti. Ajdove palačinke pečemo tako kot navadne, le da jih preden jih obrnemo dobro zapečemo, da se ne trgajo. Ponudimo z zelenjavnimi nadevi, čajem in kompotom.




madela -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (3.4.2007 13:23:45)

Če želiš še več različnih receptov,jih najdeš na spodnjem linku. Nam so zelo prav prišli.


http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/07-recepti_2.htm




piščanc -> RE: Kako narediti kruh brez kvasa-z koruzno ali rženo moko???? (4.4.2007 15:51:04)

pupic@ saj bo. mi smo že zmagali. v vrtcu ima normalno prehrano, nobenega fleka, ne praska se.. kaj naj rečem... skačem od veselja. doma z veseljem pomlati sadne skute 8skuta s podloženim sadjem je njegova favourite)

me je pa kar pretreslo in zato smo za vedno spremenili prehranske navade doma. mleko in mlečni izdelki so pri meni sedaj na črni listi, seveda sem za kompromise. ko pa vidim reklamo za actimel, me kar strese [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image].

živela domača hrana na žlico, sadje in zelenjava!




Stran: [1]