kitka1
|
Punce, ne ga srat z ločevalnimi in ne vem kakšnimi še dietami, po katerih naj bi v telo vnašali samo eno vrsto hrane. Na faksu sem pri predmetu Prehranska vzgoja precej zasliševala strokovnakinjo s tega področja... Je rekla, da ni nobenih dokazov, da bi na ta način telo iz hrane zvleklo manj kalorij ali karkoli v tem smislu. ENostavno gre za to, da ti je hrana manj dobra ali da malo bolj kalkuliraš, kaj in koliko poješ... Posledica je manjši vnos kalorij in mogoče zato kakšna kilca manj. Kaj pa potem, ko je te 90-dnevne diete konec? Spet po starem... In kilce počasi gor. Še kakšna več kot pred hujšanjem. Poznam cel kup takih, z mojo sestro vred. Potem si seveda sledijo krogi diet in "nediet" in temu ni videti konca. Moja teorija, seveda potrjena... Sem se tudi trudila in trudila kakšno kilco dol spravit. Imela sem samo nekaj kg več od moje idealne teže, a se mi ni premaknilo nikamor. Po moje ravno zaradi tega. Mislim, da je tistih nekaj kg viška najtežje odpravit. Ni mi pomagal niti fitnes niti tek v naravi in hribi - okoli 3x na teden. In potem sem se vzela v roke: - skoraj vsak dan najmanj 1 ura športa (fitness - najmanj pol ure aerobne vadbe na kolesu ali orbitreku ali steperju in pol ure uteži, plavanje, hribe, tek v naravi, smučanje, aerobika), tisti dan, ko mi ni uspelo, pa vsaj nekaj trebušnjakov, sklec ipd. doma na tleh - da se mi je pospešil metabolizem,
- če se je le dalo, šport pred zajtrkom, naj bi bilo bolj učinkovito, ker se ti čez cel dan zaradi boljšega metabolizma kuri več kalorij,
- najmanj 5 obrokov na dan z raznovrstno hrano, malica običajno sadje, zjutraj obvezen zajtrk s kakšnimi musliji, večerja pa ne preveč pozno (najkasneje ob 9h, ker hodim spat krepko čez polnoč, in to lahka, bolj beljakovinska - ogljikovi hidrati se ne priporočajo zvečer)
- sem in tja kakšen dan samo sadni ali jogurtni ali čajčki (kadar je bilo v službi zanič za jest :), da se je telo še bolj prečistilo,
- vnos kalorij okoli 80% moje dnevne potrebe (izačun glede na mojo velikost in telesno gradnjo ter seveda gibanje),
- dovolj spanja,
- po tuširanju obvezna "proticelulitna" masaža stegen z oljem za poživitev prekrvavitve...
No, in po enem mesecu se mi je počasi začelo premikati... In se mi še sedaj. Kvalitetno sem pokurila 3 kg, mislim še ene dva, pridobila sem pa kar precej mišične mase. In počutim se fantastično. Je pa res, da ti vse skupaj vzame kar nekaj časa. V bistvu pa je potrebna samo dobra organizacija. Namesto da gledate poročila ali film ali kar pač gledate po tv v leže, to počnite na sobnem kolesu... Sploh ne boste vedele, kdaj je urica naokoli. Predvsem pa... bodite vztrajne. Rezultati pridejo zeloooo počasi. Saj se tudi zredile niste v treh dnevih. Aja, pa še to. Na začetku si izmerite obseg stegen, ritke in pasu, pa stehtajte se. In potem vsak drugi dan npr. zjutraj pred zajtrkom zapišite težo... Čez kakšen mesec boste ob pogledu na spremenjene številke nadvse zadovoljne. Upam, da bo še kateri uspelo tako, kot je meni.
|