naslov prebivališča (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

BONI* -> naslov prebivališča (2.10.2004 20:48:48)

Hojla!
Na tem forumu se zelo redko javljam, danes pa imam eno vprašanje za vas in upam, da mi bo kdo znal pomagati.
Pred kratkim sem se preselila v novo stanovanje v hišo fantovih staršev. Tu nameravam živeti upam da do konca življenja. Imam pa še eno stanovanje v Šiški, katerega lastnica sem jaz. Tega sedaj oddajamo študentom.
Zanima me, kje naj si sedaj dam stalno prebivališče? Malo študiram glede davka na nepremičnine. Ali naj si pustim stalno prebivališče v Šiški in se na nov naslov prijavim pod začasno prebivališče? Glede tega nisem ravno podučena, pa me zanima vaše mnenje in kakšen dober nasvet. Ne bi rada glih plačevala ne vem kakšnega davka, ker ga bom itak mogla, ker so študentke prijavljene v stanovanju z začasnim prebivališčem.

Hvala za vašo pomoč!

Lp, Boni

Anonimen -> naslov prebivališča (3.10.2004 9:13:34)

Če nisi lastnica dela hiše fantovih staršev, davka na to "prebivališče" ne plačuješ. Stalna prijava ne pomeni tudi lastništva, davek pa je na lastništvo.
Vsekakor plačuješ davek na lastništvo stanovanja v Šiški, ki je enak, ali si tam stalno prijavljena ali sploh nisi prijavljena - do določene kvadrature pa si davka oproščena. Davek je višji v primeru, če je stanovanje kategorizirano kot vikend.
V primeru, da oddajaš to stanovanje in študentke prijaviš, plačaš tudi davek na najemnino, znesek pa vpišeš tudi v dohodninsko prijavo.

BONI* -> naslov prebivališča (3.10.2004 11:49:41)

Selena hvala za odgovor! Če prav razumem potem ni važno, kje imam v tem primeru prijavljeno stalno prebivališče, ker v Šiški ne gre za vikend.

Lp, Boni

Anonimen -> naslov prebivališča (3.10.2004 13:47:23)

Še nekaj sem se potem spomnila.
Ne vem, če se ti tista osnovna kvadratura stanovanja/osebo, za katero ne plačaš davka, odšteje, če v tistem stanovanju nisi stalno prijavljena.
Najbolje, da pokličeš na davčno in vprašaš.

BONI* -> naslov prebivališča (3.10.2004 14:24:48)

A ha?:zmeden: No, najbolje, da grem res kar na davčno in se tam ornk pozanimam. Po eni strani bi rada imela stalno prebivališče tam, kjer je fant in kjer bo kmalu tudi otrok. :zmeden:
Hvala za tvojo pomoč!

Lp, Boni

Stran: [1]