DS-downov sindorm (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

sanci -> DS-downov sindorm (8.3.2007 8:35:55)

Pozdravljene,
ker bom prvič mamica  25.8., me je ogromno stvari, da bi bilo kaj narobe z dojenčkom strah, tako da je pri meni boljše če jih sploh ne poslušam, ampak mimo ene pa ne morem in sicer: pred 3 tedni sem vam poročala da sem bila v Mariboru pri dr.Japtiju na 3-d ultrazvoku (tja sem prišla po vezah), drugače je moja G iz Murske Sobote. Na 3-d mi je rekel, da je vse vredu z dojemčkom. Tam sem dobila le skliko ultrazvoka in s tem šla nazaj k G, ki pa je bila malce jezna, kajti ni imela nič napisano na papirju in češ da to ni isto kot NS(nuhalna svetlina), tako, da sem zdaj prepozna za ta test. Edino, kar mi še ostane je četverohormonski test, ki ga mam za 10 dni, in glede na to da se toliko govori o DS, me je strah, da ga moj otrok slučajno ima, drugače sem pa stara 25 let. Upam, da vam nisem zatežila in iskreno sočustvujem z vsemi mamicca, ki imajo otroci DS, jih pa tudi občudujem, da se niso odločile za splav!!!

Hvala

Sanci

SanjaS -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 8:58:46)

oj sanci,

zakaj pa misliš da bi naj imel tvoj otrok DS?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Naja31 -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 9:08:41)

Ojla sanci,

meni se zdi tvoj strah precej neutemeljen in nimaš nobenega konkretnega razloga, da bi pomislila na to, da bi tvoj bodoči otrok lahko imel DS.
Verjetno te to skrbi tako kot vsako nosečnico. NS si očitno zamudila, ampak saj tudi rezultat NS ni 100% zagotovilo, da otrok ne bo imel DS. Pomiri se in v naslednjih mesecih ne razmišljaj o tem kaj bi vse lahko šlo narobe. Misli pozitivno!!!!

To kar bom zdaj napisala ni lepo, ampak saj DS je samo ena izmed napak, ki se lahko pojavijo pri plodu, ne vem zakaj se ravno s tem toliko obremenjuješ.

Lp, Naja

smotka lonib -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 9:45:52)

Sanci!
Mislim, da se ve mlajše preveč obremenjujete s tem DS. Ko sem jaz rodila pri 22 prvega in 27 drugega otroka nisem niti vedela za te preglede glede DS, niti me ni ginekolog opozoril na to. Takrat se tudi nisem s tem belila glave, ker sem pač vedela, da je večja možnost za tiste mamice, ki so stare čez 30 let. Mi pa je NS priporočil sedaj pri tretjem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], ker sem pač stara čez 30 let. rezultat je bil kar dober ampak se vseeno ne obremenjujem s tem.
Misli  raje na lepše stvari in ne premišljuj samo o tem DS. Tudi to so otroci, samo malo drugačni, vendar polni ljubezni.

Lep pozdrav!

klaja -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 10:11:46)

Zdravo!

Jaz imam hčerkico z Downovim sindromom in četudi bi v času nosečnosti zvedela za DS, ne vem če bi se odločla za splav. Verjetno bi se celo nosečnost obremenjevala z dejstvom, da bom imela otroka z DS in bi bilo še slabše.

Mi je pa ginekolog povedal, da se je že velikokrat zgodilo, da so mamici rekli, da ima dojenček DS, ko pa je naredila splav, pa se je izkazalo, da to sploh ni bilo res. Glede starostne meje je res, da so v kritični skupini mamice po 34 letu, ampak ima take otroke veliko mamic tudi okoli 25 leta. Tako da lahko doleti vsakogar, neglede na starost.

Morem pa rečt, da moja punčka ni kaj drugačna od drugih dojenčkov, res da nekoliko počasneje napreduje, tudi zaradi operacije, ki jo je imela na srčku, vendar je pravi srček in sem kljub DS zelo ponosna nanjo.

Po mojem mnenju se čisto brezveze obremenjuješ s to mislijo, raje naredi kaj koristnega za sebe in se veseli dojenčka.

bskrle -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 11:07:06)

Tudi jaz mislim, da je DS samo ena od stvari, ki jo tvoj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] lahko ima. Drugega trenutno ne diagnosticirajo. Če je DG rekel, da je o.k., zagotovo bi videl, ali je nosna kost in če je ne bi bilo, bi te zagotovo opozoril.
Skratka umiri se in uživaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

Tia27 -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 11:31:28)

Pri 25ih je zelo majhna verjetnost, po statistiki, tako da brez panike, Ds je malenkost proti miljon ostalim napakam,ki ostanejo celo nosečnost skrite in se uz-jem ne morejo ugotoviti, tako da ne vem zakaj se vsak starš tako ustraši,ko mu omeniš DS, mislim, kaj pa če se rodi z ataksijo npr., ki se ne ugotovi, pa mora biti na vozičku ?Tako da brezveze se obremenjevati s tem,verjemi da Ds je še zelo mala napaka, kot druge nerazvidne,želim ti zdravega otročka in mirno nosečnost,lp

Bučika -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 14:32:31)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Bravo Tia27 in klaja...resnično je DS res najmanjša napaka kar jo otrok lahko ima, če pogledam druge, ki so še hujše. Ti otroci vsaj shodijo, govorijo,...so čisto ok,kot drugi.Tako kot je klaja rekla, niso nič drugačni kot drugi dojenčki, le malce kasnijo v razvoju.Mimogrede, tudi sama sem mlada mamica skoraj 2 letne punčke z DS.Rodila sem jo pri 27letih. Šla sem na nuhalno, pa je bilo nizko tveganje za DS...
Tako da ,Sanči, nič nisi zamudila in ne razmišljaj tako pesimistično, raje uživaj v nosečnosti!!

pa srečno

Solero -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 15:02:57)

Manj, ko bereš te teme, in to ringarajo, boljše je!
Te izmenjave izkušenj že včasih mejijo na vzbujanje popolnoma nepotrebnih strahov.

Lusa -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 16:04:58)

Kaj bi jaz dala ,da bi lahko dobila mojo punčko nazaj?Tako ljubka je bila ,toliko topline nam je dala in pokazala nam je ,kaj resnično pomeni življenje in koliko starši zmoremo ,da se moramo borit do konca ,do zadnjega upanja ,ko pridemo v velike težave.Ne delaj si nepotrebnih skrbi Sanči!!!Tudi ,če bi dobila davnovčka vedi ,ne bi ga zamenjala z nobenim drugim.To so enkratni naši sončki.

A ne bučika?Zala je pa itak zakon in komej čakam ,da jo poljubčkam.

sanci -> RE: DS-downov sindorm (8.3.2007 18:32:59)

Iz srca hvala vsem za spodbudne in lepe besede, in res prav imate.
Uživajte in naj vas vse[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/angel.gif[/image]čuvajo.

Sanci

Mojčič -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 20:15:44)

Živjo punce!
Sprašujem v imenu ene zelo zaskrbljene bodoče mamice, ki je moja naj prijateljica. Je v 10. tednu, par dni nazaj je imela 1. pregled. Ali je možno, da ginekolog napove otroka z DS že v 10. tednu. NS se z razlogom dela v 13.14. tednu, ali pač...? Stara je 31 let. Hvala že vnaprej za odgovore. Papa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 

Bojana82 -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 20:27:29)

Mislim, da to ni mogoče......napovedati DS v 10 tednu, z navadnim ultrazvokom!

mateyka -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 20:52:51)

Mi je pa ginekolog povedal, da se je že velikokrat zgodilo, da so mamici rekli, da ima dojenček DS, ko pa je naredila splav, pa se je izkazalo, da to sploh ni bilo res.

to mi je pa krneki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] pa valjda ne greš delat splava zaradi DS brez AC potrditve [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] mislim, kako je to možno?? saj nismo, ma ne vem še zanzibar je verjetno bolj normalen..

Mojčič, sploh ne vem zakaj pri nas to nuhalno furajo, ker je tako nezanesljiva, da je na švedskem sploh ne prakticirajo (iz teh razlogov).

Anonimen -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 21:05:46)

IZVIRNO SPOROČILO: Bojana82

Mislim, da to ni mogoče......napovedati DS v 10 tednu, z navadnim ultrazvokom!

Ja, sploh ni važn kakšen je UZ, DS lahko napove samo! BHR ali AC in noben drug UZ zaenkrat ne. In vsekakor je v 10. tednu za to še mnogo prezgodaj. Nuhalna je presejalni test in je izračunan samo verjetnost za DS.
In popolnoma se strinjam z mateyko - to nuhalno bi morali ukinit, ker je samo zavajanje nosečnic (tako pozitivno kot negativno - vsi poznamo obojevrstne primere) in spravljanje nosečnic ob denar.

pegi1 -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 21:09:41)

res je nuhalna samo tveganje, ampak lahko napove tveganje tudi za mnogo drugih stvari, ne samo DS. nato pa se to naprej preverja... tako je bilo pri meni (visoka nuhalna 4,4mm, ni imela ds, temvec napako pljuck- nezdruzljivo z zivljenjem)

Anonimen -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 21:10:42)

pegi1, pri tebi se je izkazalo, da je bila druga napaka, vendar bi to odkrili najbrž tudi brez nuhalne.
Za napoved DS pa je v 10. tednu vsekakor še prezgodaj.
(in čisto mimogrede) imela sem izračun NS 1: nekaj več kot 3000 (enkrat 1,8 in drugič 1,5mm) - dvakrat in obakrat nosila otroka s kromosomsko napako. doma imam otroka z DS z različnimi zdravstvenimi hibami, na katere me nuhalna ni opozorila.

Kot pravim (pa sploh ne posplošujem ali obsojam) - poznam takšne in drugačne izkušnje nosečnic - npr. zelo slaba NS, AC in po porodu pa je očitno, da je z otročkom vse v najlepšem redu - in mamica se sekira vse do konca nosečnosti. Žal

pegi1 -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 21:25:12)

skate imas prav. bi odkrili, ampak mnogo kasneje oz. najverjetneje sele ob rojstvu. tako pa so bili vseskozi prekleto bolj pozorni zakaj tako visoka nuhalna in so mi sele na 3 morfologiji (pri tretjem razlicnem zdravniku) postavili diagnozo.
verjamem pa, da to ni pravilo. jaz sem imela tudi sreco (v nesreci), da sem imela izjemnega dohtarja (dr. pusenjaka), ki se je za moj primer zelo zavzel...

mateyka -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 21:56:52)

pegi1, na švedskem delajo UZ in 3D in 4D preglede, vse prečekirajo. samo nuhalna - to so me pa samo debelo gledal, ko sem omenila, če bo narejena in da jo tukaj redno izvajajo za napovedanje tveganja. 

maya2 -> RE: DS-downov sindorm (8.9.2009 22:05:18)

IZVIRNO SPOROČILO: pegi1

visoka nuhalna 4,4mm, ni imela ds, temvec napako pljuck- nezdruzljivo z zivljenjem)

kako so pa to ugotovili? se vidi na uz? so ti prej delali tudi AC?

pegi1 -> RE: DS-downov sindorm (9.9.2009 8:17:12)

ja se je vidlo na morfologiji (tretjic v 26 tednu), vendar pod pogoji: zelo dober UZ aparat in ostro oko zdravnika
ac oz. bhr sem opravila in tega ni pokazala, kariotip je bil bp.

mateyka -> RE: DS-downov sindorm (9.9.2009 8:56:36)

4D UZ pregledi so zelo učunkoviti, gledajo celo srčne prekate v detalje, možgane, pluča, hrbtnenico. maš tudi 3D skeleton opcijo, ki ti jo zarotira 360 stopinj in filme se da posnet. pogledaš lahko ful stvari. ko sem bila jaz na pregledu, so ravno uvajali zdravnike v uporabo vseh teh opcij in smo bili povabljeni na teste (uvajali so razvojni inženirji od tega programa za UZ). je bilo pa to na švedskem pred cca tremi leti. po moje majo tudi v sloveniji kje to..

pegi1 -> RE: DS-downov sindorm (9.9.2009 10:17:09)

mateyka 3d in 4d ni nobena novost. jo imajo tudi pri nas ze kar dolgo. pravzarav vsak samo malo bolsi uz aparat lahko preklopi na 3d ali 4d. ampak nic ne pomaga, ce se zdravnk ne zavzame in opravi morfologijo v 5 minutah, zal...

maya2 -> RE: DS-downov sindorm (9.9.2009 22:32:19)

IZVIRNO SPOROČILO: pegi1

ja se je vidlo na morfologiji (tretjic v 26 tednu), vendar pod pogoji: zelo dober UZ aparat in ostro oko zdravnika
ac oz. bhr sem opravila in tega ni pokazala, kariotip je bil bp.

Hvala... sprašujem namreč zato, ker sem imela podobno NS, pa je bil kariotip ok, UZ srčka ok, morfologija (opravljena 2x) ok ... ampak mi je bilo pa rečeno, da je visoka NS lahko 'le' pokazatelj kromosomskih okvar ali okvare srca, pljučk ni nihče omenjal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].... a je bilo pri tebi problem pri trebušni predponi? ... ker to mi je pa ekstra gledal.....

pegi1 -> RE: DS-downov sindorm (10.9.2009 17:48:09)

najpogostejsi vzrok visoke nuhalne je kromosomska napaka in napaka srcka. lahko pa je karkoli- tudi nekromosomskega. gin morajo pri visoki nuhalni pac biti pozorni na vsako najmanjso nepravilnost (lahko je kakrsnakoli okvara- lahko povsem majhna in popravljiva). po domace ponavadi visoka nuhalna pac pove, da se plodu ne godi najbolje. lej, lahko da pa ne bo nic oz. je napakica majhna. drzim pesti, da se pri tebi dobro iztece.
pri meni se zal ni.[sm=smiley19.gif]

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>