resnica o mleku (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Prehrana otrok



Sporočilo


mufek -> resnica o mleku (6.3.2007 9:39:02)



Za zdravje  vaših otrok vas prosim, če si preberete tale članek o mleku.
[img]http://shrani.si/thumbs/homogeniziv2xq.png[/img]





Anonimen -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 9:41:22)

nć ne odpre?




Anonimen -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 9:44:47)

Meni tudi ne![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




anitaz -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 9:46:03)

Meni tudi ne




mufek -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 9:54:33)

Se opravičujem, ne vem zakaj ni hotlo odpreti, sem popravila.





Špacka -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 9:58:46)

 
Nič novega, pobrskaj malo nazaj, je bilo že kar nekaj debat na to temo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





mufek -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 11:28:46)

Mislim, da je to zelo pomembno in bi moral biti tale članek nekje na vrhu, da ga lahko vsaka mlada mamica prebere predno začne dajati alpsko mleko otroku. Verjamem, da je bilo na to temo že veliko govora ampak povej mi katera mamica pa gre po starih temam brskah. 




eya -> RE: resnica o mleku (6.3.2007 21:49:39)

Homogenizacija je tehnološki postopek, v katerem se maščobne kroglice v mleku fizično razbijejo na približno polovico njihove velikosti. Čim bolj toplo pa je mleko, tem bolj se kroglice razpustijo, ker se topijo,
mlečna maščoba se namreč začne topiti že pri 20 stopinjah Celzija. Maščobne kroglice so zelo občutljive tudi na fizične dejavnike in lahko že samo mešanje, prelivanje in podobna dejanja povzročijo, da se razbijejo na manjše kroglice. V prebavnem traktu človeka se maščoba prebavlja s pomočjo žolčnih kislin in razgradnega encima lipaza. V črevesju se torej maščobe razgradi v glicerol in maščobne kisline, hitrost prebavljanja pa je

odvisna od velikosti maščobnih kroglic. Torej se maščobe v homogeniziranem mleku bolje in hitreje prebavijo na osnovne kemične spojine, to je glicerol in maščobne kisline in le te nato telo absorbira. To pa je tudi ves vpliv homogenizacije na hranilno vrednost mleka.


več tukaj







Peli -> RE: resnica o mleku (14.3.2007 22:21:43)

Ja najbolj zdravo kravje mleko je takoj pomolženo...bljak...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley21.gif[/image] Najboljše je alpsko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image] ... vsaj po mojem okusu.
Sicer pa ne vem zakaj vedno okoli kravjega mleka... kolk pa otroci pojejo npr. bombonov, ste že pogledale kdaj na vrečko kaj v se vsebujejo - se kdo sprašuje čemu vsi tisti dodatki škodujejo, pa čokolade, smokiji, paštete, hrenovke....v bistvu skoraj ni stvari ( razen sveže hrane) ki nebi vsebovale aditivov... če bi na vse to gledal, sploh nebi nč smel jest... razn doma pridelane zelenjave... seveda če sosed ne škropi proti 1001 stvari, saj tudi po zraku lahko kaj zaide na vašo njivo.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anonimen -> RE: resnica o mleku (15.3.2007 10:47:56)

Če koga zanima, sem našla še nekaj o mleku http://www.lunin.net/forum/lofiversion/index.php/t673.html




Peli -> RE: resnica o mleku (15.3.2007 22:23:41)

Še nekaj... tudi adaptirana mleka so iz kravjega mleka... skozi kakšne obdelave pa gre potem mleko za adaptirano mleko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Mislim da je še veliko bolj obdelano in predelano... navsezadnje mi še vedno ni jasno kaj potem ? Naj bi otroci pili domače mleko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mily -> RE: resnica o mleku (16.3.2007 7:24:44)

ZA adaptirano sem pa našla tole.

-         MLEKO V PRAHU
Vsebuje okoli 62 % maščob. Zelo pogosto ga uporabljamo v prehrani dojenčka. Mleko v prahu spravljajo v večje ali manjše doze in jih hermetično zaprejo. Odprto dozo moramo kmalu porabiti, sicer postanejo mlečne maščobe žarke. Pridobivajo ga, da pod pritiskom 200 atmosfer stiskajo mleko skozi ozke odprtine tako, da prši mleko v komore, kjer ima zrak temperaturo 100°C. Voda izpari in mleko se usede na dno komore v obliki prahu.




eya -> RE: resnica o mleku (16.3.2007 21:38:14)

mily, zanimivo, tudi mene je zanimalo, kako pride do mleka v prahu.




Peli -> RE: resnica o mleku (16.3.2007 23:01:22)

Tole z maščobo se mi je zdel mal mim, k ma v povprečju kravje mleko 3,5 - 3,8% mlečne maščobe - kako potem adptirano 62% [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] no in sm mal pobrskala in čist tko za informacije ma Aptamil 1 - 3,6MM.
Če koga zanima sestava mleka npr. Aptamil 1:
Sestavine: mlečne beljakovine, rastlinska olja, laktoza (iz mleka), vlaknine (galaktooligosaharidi (iz mleka), polifruktoza), kalijev citrat, kalcijev klorid, natrijev citrat, kalcijev karbonat, magnezijev klorid, L-arginin, vitamin C, sojin lecitin, tavrin, železov sulfat, vitamin E, cinkov sulfat, niacin, folna kislina, bakrov sulfat, vitamin A, vitamin B12, pantotenska kislina, D-biotin, vitamin D, vitamin B1, vitamin B6, kalijev jodid, vitamin K.
( Povzeto iz strani http://www.drogakolinska.si/sl/blagovne_znamke/otroska_prehrana/milupa/zacetna_mleka_za_dojencke_od_rojstva_naprej/aptamil_1/ )
 
Najbrž je vse to čist naravno, brez kakršnekoli hude obdelave in predelave...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
 
 In potem se zgražate nad homogenizacijo mleka?




eya -> RE: resnica o mleku (16.3.2007 23:08:32)

Aja, saj tole z 62% maščob sem pa spregledala, verjetno kak tiskarski škrat...




KatjaD -> RE: resnica o mleku (19.3.2007 11:53:18)

Ne, ni tiskarski škrat. Mlekko v prahu je skoncentrirano, ker je v bistvu samo suha snov iz mleka. Ko pa dodaš vodo, pa dobiš 3,6% maščobe, ker je 90% mešanice potem vode, ostalo pa suha snov!




Sandra* -> RE: resnica o mleku (19.3.2007 16:10:33)

IZVIRNO SPOROČILO: Peli

Ja najbolj zdravo kravje mleko je takoj pomolženo...bljak...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley21.gif[/image] Najboljše je alpsko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image] ... vsaj po mojem okusu.
Sicer pa ne vem zakaj vedno okoli kravjega mleka... kolk pa otroci pojejo npr. bombonov, ste že pogledale kdaj na vrečko kaj v se vsebujejo - se kdo sprašuje čemu vsi tisti dodatki škodujejo, pa čokolade, smokiji, paštete, hrenovke....v bistvu skoraj ni stvari ( razen sveže hrane) ki nebi vsebovale aditivov... če bi na vse to gledal, sploh nebi nč smel jest... razn doma pridelane zelenjave... seveda če sosed ne škropi proti 1001 stvari, saj tudi po zraku lahko kaj zaide na vašo njivo.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Sandra* -> RE: resnica o mleku (19.3.2007 16:11:37)

Aja, dobr da so prejšne generacije gor zrasle in preživele, k je tale kravji mlek tok strupen!




Stran: [1]