kitka1 -> RE: folne tabletke (8.3.2007 22:45:53)
|
Tifol vsebuje precej nizko koncentracijo folne kisline (0,4 mg). Meni je ginekologinja predpisala folacin, ki je sicer na beli recept in ga potem v lekarni dajo tudi več škatlic, če želiš - in jih seveda plačaš (pa ni drago). Ena tabletka vsebuje 5 mg folne kisline, jaz jemljem pol tabletke na dan (tj. šestkrat več kot v tifolu). Razlog za večji odmerek je v tem, da sem zelooo dolgo jedla KT, to pa zmanjšja vsebnost folne kisline v serumu in je zato res pomembno, da že pred načrtovano nosečnostjo "napolnim" zaloge folne kisline v organizmu (to traja približno 6 mesecev - seveda brez uživanja KT), sicer pa naj bi jo dodajali najmanj 4 tedne pred načrtovano nosečnostjo in nato še 2, 3 mesece po zanositvi. Vsem, ki ste dolgo časa jemale KT, priporočam, da takoj, ko z njimi prekinete, začnete jesti folno kislino za vsak slučaj, ker je to ena redkih učinkovin, za katere je dokazano, da zelo učinkovito (v 70%) preprečuje hude napake v razvoju hrbteničnega kanala v prvih tednih nosečnosti. O doziranju pa se posvetujte z vašim ginekologom, ki ima vpogled v vašo kartoteko in vse posebnosti (npr. sladkorni bolniki ali epileptiki potrebujejo 4 mg folne kisline na dan skozi celo nosečnost).
|
|
|
|