Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

nina42 -> Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (2.3.2007 20:54:18)

Vem, da je odvisno od vsakega otroka,
a vseeno ne bi rada prehitro zaključila z uvajanjem.
Je 5 dni dovolj?
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Lunc_a -> RE: Kako dolgo ste.... (2.3.2007 20:54:54)

1 dan,pa še to ni bilo treba [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

lelaval -> RE: Kako dolgo ste.... (2.3.2007 21:17:53)

Večjadva: brez uvajanja - 1. septembra sa šla v vtec, najmlajša pa je začela hodit v vrtec 1. decembra, pa sem prvi teden hodila po njo pred spanjem, potem pa ni bilo nobenih težav.

frutka_ -> RE: Kako dolgo ste.... (2.3.2007 21:58:46)

nisem ga uvajala. vrtec je bil edina možna oblika varstva za tamalega. tako sem ga sprejela jaz  in avtomatsko tudi mali. jokal ni niti enkrat samkrat! vrtec izredno rad obiskuje.
mislim, da je teden dni uvajanja dovolj.

muki1 -> RE: Kako dolgo ste.... (2.3.2007 21:58:58)

Meni so vzgojiteljice svetovale en teden.
Prvi in drugi dan sva bili skupaj, tretji dan sem jo pustila samo za pol ure, četrti dan za eno uro, peti dan pa se mi zdi, da za dve.
Potem pa je šlo zares in jokali smo en mesec. Zdaj pa je vrtec najboljši in z največjim veseljem ga obiskuje.

sarazan -> RE: Kako dolgo ste.... (2.3.2007 22:39:12)

V našem vrtcu je praksa, da starši uvajamo otroke 3 tedne.

Jaz sem prvi teden ostajala s Saro v igralnici. Prišli sva na zajtrk, po kosilu oziroma pred spanjem sva odšli domov. Vmes sva se igrali, jaz sem se pogovarjala z vzgojiteljicami.
Naslednji teden sem postopoma zapuščala igralnico za vedno daljši časovni interval, vendar še vedno ni spala v vrtcu.
Tretji teden sva bili doma z virozo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Četrti teden je ostajala v vrtcu do ure, ko se je zbudila (ponavadi do 13.30), potem smo jo šli iskat. V dopoldanskem času je sem in tja jokala.

Še 2 tedna je zjutraj za minuto ali dve pojokala, ko jo je mož oddal. Zdaj po dveh mesecih pa popoldne, ko pridem po njo, noče domov. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ninica -> RE: Kako dolgo ste.... (3.3.2007 9:31:06)

2 dni sem bila znjo tam pri malici in jo pustila za nekaj časa tam, potem se prišla po njo po kosilu. 3. dan smo jo pa že pustili tam, da je tudi prespala. Lepo se je navadila. Je rada v družbi.

yvon -> RE: Kako dolgo ste.... (3.3.2007 11:58:19)

Nič, je šel v igralnico in se tam takoj začel igrati. Nikoli nobenega joka.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Obiskuje ga že od 1.oktobra.

Izabela_ -> RE: Kako dolgo ste.... (4.3.2007 8:40:26)

Ampak koliko pa so bili stari vaši otročki? Naš je 14 mesecev in se je zdaj uvajal 5 dni, pa je bilo grozno. Samo kričal je in ni ni hotel biti tam. Ko sem ga pustila za eno uro, je bil premočen od joka, ko sem prišla nazaj, drugi dan isto. Potem je pa zbolel in od takrat nismo šli več seveda, tako da zdaj spet jovo na novo, ali kaj. Me skrbi, kako bo. Ni mi do tega, da joka cel mesec ali pa še več....

pinki3 -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (5.3.2007 9:52:51)

Nikakor ni dovolj 5 dni! Uvajati je treba 3 tedne, s tem da uvajanje ni to, da otroka pustis noter za kratek cas in se medtem dere. Uvajanje pomeni, da si toliko casa z otrokom, da se privadi prostora in novih ljudi (privadi se jih pa lahko samo, ce ni ves cas pod strahom, kdaj bos odsla). Torej: 2 tedna stalno z njim, potem pa postopno odhajas.

romy -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (5.3.2007 10:20:51)

Tri tedne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], to mi je pa res malo mimo. Mislim da s tako dolgim uvajanjem otroka zbegaš. Po treh tednih se že navadi da je mamica zraven in ko je ni je [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Moj je šel pri 11 mesecih v vrtec.
Prvi dan sem ga peljala ob devetih in ga prišla iskat ob desetih.
Drugi dan sem ga peljala ob devetih in ga šla iskat ob enajstih.
Tretji dan pa je že spal in jedel kosilo v vrtcu.

Na srečo nobenih problemov in nisem bila z njim nič v učilnici.

Tonchka -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (5.3.2007 13:08:38)

Tudi nam so vzgojiteljice svetovale en teden in sicer od prvega pa do petega dneva, vsak dan eno urico manj, češ da imajo one svoj program - in da mamice s tem ko tam visijo več kot 10 dni otroku onemogočajo da se vrtcu privadi. Kasneje se je izkazalo da imajo prav. Sicer pa je odvisno od otroka, naš je bil že prvi dan ful vesel in mu je bilo fino v družbi drugih otrok.

Anonimen -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (5.3.2007 13:30:59)

v prvi vrtec pri 11 mesecih 3 dni (prvo pol ure skupaj, drugo pol ure sama, tretje do kosila sama, četrti dan že spanje in po spanju domov), v drugi vrtec pri 2,5 letih pa 2 dni.

Zala01 -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (6.3.2007 20:24:12)

Jaz sem mojega miška,ki je šel 1.septembra v vrtec s 13.meseci uvajala 4 dni,5.dan je že tam jedel in spal.vedno je šlo brez joka,vsaj z njegove strani (jokala sem jaz.ko sem vrtec zapuščala).Zanj,pa tudi zame je vrtec najboljši[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (6.3.2007 21:24:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

pinki3 -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (7.3.2007 9:41:15)

Govoriti, da je otroku tezje, ce je mamica tri tedne z njim (od tega 2 tedna ves cas), je absurdno! Po tej logiki bi bilo otroku veliko lazje, da ga pustimo pri tujcih, ki jih prvic vidi, kot denimo pri babici, za katero je od majhnega navajen, da so starsi zraven. Za otroka je lazje (cetudi ne nujno lahko!), da ostane sam z ljudmi, ki jim zaupa, v okolju, ki ga pozna. Nenazadnje, ce bo jokal, ga bo v tem primeru tolazila oseba, ki jo je imel cas vzljubiti in ji zaupa.

Bonnie_RR -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (7.3.2007 16:32:42)

Moj tamali gre sicer šele aprila v vrtec, je pa praksa (tako so mi povedali), da se otroka uvaja nekje 1 teden in ne dlje.   

Izabela_ -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (7.3.2007 16:46:13)

IZVIRNO SPOROČILO: pinki3

Govoriti, da je otroku tezje, ce je mamica tri tedne z njim (od tega 2 tedna ves cas), je absurdno! Po tej logiki bi bilo otroku veliko lazje, da ga pustimo pri tujcih, ki jih prvic vidi, kot denimo pri babici, za katero je od majhnega navajen, da so starsi zraven. Za otroka je lazje (cetudi ne nujno lahko!), da ostane sam z ljudmi, ki jim zaupa, v okolju, ki ga pozna. Nenazadnje, ce bo jokal, ga bo v tem primeru tolazila oseba, ki jo je imel cas vzljubiti in ji zaupa.

Jaz se pa popolnoma strinjam s tabo. Niso vsi otroci enaki. In ne želim si, da bi mojega po enem mesecu (ali pa manj) joka zlomili in bi se navadil. Seveda bi se! Ampak jaz nočem tega načina.

Jaz bi rada, da bi bila lahko tam z njim, ampak v tem času se morata vzgojiteljici tudi ukvarjati z malim, ker drugače je brez veze. Pri nas je pa izgledalo tako, da ko sem bila jaz z njim, je bil on za njih pač preskrbljen, ko je bil pa čas, da ga pustim tam, ju je tako rekoč prvič videl. In seveda jok! Ma kriza, no.

Ne verjamem, da kakšna strokovna literatura priporoča, da otroka flikneš v novo okolje in med neznane ljudi in "se bo že navadil" in "tako je zanj najlaže".

Pri nas tudi vsi starši mislijo, kako so njihovi otroci (vsi do 14 mesecev stari) uvedeni, ko pa sem bila tam, so vsi sedeli na tleh in skoz jokali. Noben se ni igral, ko se je moralo jesti, so se vsi drli, grozno videti, no. Zjutraj pa vgojiteljici staršem rečeta, da zdajle malo joka, potem bo pa nehal, in ko popoldne pridejo ponj, spet, zdajle je pa že malo naveličan, in malo joka, vmes je bilo pa vse okej. Pa ni res.

Samo moje izkušnje in razmišljanja!

tinkatonka -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (7.3.2007 17:55:16)

Najprej sem ga dva dni uvajala,  pa je zbolel. Potem so bili prazniki. Potem je bil noter 5 dni (še ni spal tam), pa je spet zbolel za 14 dni. No ta teden v ponedeljek, pa smo ga peljali v vrtec in ga tam pustili do 15h (se mi ej služba že začela). Je spal tam urco in pol, malo je pojokal dopoldne ko se je spomnil, ampak ni bilo hujše panike. Pri nas je uvajanje z vmesnimi prekinitvami torej kar dolgo trajalo.

Upam da ne zbolite, tako kot smo mi.

Lp Tina

Metuljček Cekinček -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (7.3.2007 20:37:49)

Tako kot si sama ugotovila, pa tudi glede na različne odgovore, je uvajanje precej odvisno od posameznega otroka.

Pri nas je bilo 5 dni dovolj - tako s stališča mojega otroka kot tudi s stališča vzgojiteljic. Seveda ga pa 2. teden nisem pustila v vrtcu polnih 8 ur, ampak najprej nekaj dni 6 ur, potem nekaj dni 7 ur, zdaj je pa tam 8 ur in pol.

Ne delaj si skrbi glede tega, kar piše Izabela - o tem, kako otroci jokajo, vzgojiteljice pa staršem tega ne povejo. Jaz imam čisto drugačne izkušnje - med našim uvajanjem joka skorajda ni bilo slišati, otroci so se lepo igrali, bili so razigrani in veseli, med hranjenjem so lepo sedeli za mizo in od veselega pričakovanja tolkli z rokami po mizi. Res so bili face [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Sama boš znala oceniti, koliko uvajanja tvoj otrok potrebuje. Za vsak slučaj si raje rezerviraj 2 tedna za uvajanje!

Natti -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (8.3.2007 16:21:26)

Vse je odvisno od otroka samega. Moja prva pikica se je uvajala 5 dni in je bilo ok, drugi sonček pa kar tri tedne, vmes sva zbolela za par dni in to takoj podaljša zadevo. Tretji sonček bo šel v vrtec maja in si bom vzela slabe tri tedne časa.
Seveda vzgojiteljice jamrajo, da starši kvarijo program.... ne vem kako bi ga s svojo prisotnostjo mamice kvarile!!! Moti jih, da jih nekdo opazuje pri delu. Ga ni boga, ki bi mi preprečil da sem z otrokom če jaz tako hočem. Pa saj konec koncev vsaka mamica najbolj pozna svojega sončka . Samo prisluhniti je treba. Enim je dovolj dva dni, drugi pa rabijo malo več.
Je pa odvisno, če ste otroka že pred vrtcem dajale v varstvo, ali pa je bil le z mamico!!

Otroku prisluhnite!!!

pinki3 -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (9.3.2007 8:24:28)

Izabela, tudi pri nas je bilo sprva tako, da se z otrokom niso kaj prida ukvarjali, dokler sem bila jaz tam. Se mi je najprej kar trgalo. Ampak potem naslednji teden so se zaceli vec ukvarjati tudi z njim, so pa povedali, da se zato vec ukvarjajo z ostalimi, ker so ostali precej ljubosumni na prisleka. Takrat se mi je to zdelo trapasto, zdaj ko pa moj raste in 100 na uro komplicira ob vsakem majhnem otroku pa... Najbolje je, da se poskusas pogovoriti z vzgojiteljicama. Pomembno je tudi, da one razumejo, zakaj si sprva z otrokom in fino je, ce to celo podpirajo. Sicer bi lahko prislo do situacije, ko bi vzgojiteljica hotela pokazati, da tvoja pot ni prava in ce bi ona v to vlozila veliko truda, ni vrag da ji ne bi tudi uspelo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

lenika -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (11.3.2007 17:41:56)

Mene pa zanima, kje dobite 3 tedne dopusta, da lahko tako dolgo uvajate otroka v vrtec?

pinki3 -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (12.3.2007 9:09:02)

Odvisno od posameznika. Navedla bom le nekaj variant:

1. od 30 dni (6 tednov) dopusta jih izkoristis le 15, ostalo prisparas za uvajanje.

2. Uvajanje zacnes 1 mesec (3 tedne) prej, torej si se na porodniski. Ali kombinacija tock 1 in 2: zacnes zadnjih 10 dni porodniske + pokuris 10 dni dopusta

3. Uvaja ga tisti, ki ga je cuval do sedaj, denimo babica ali varuska.

4. Uvajanje si z mozem razdelita, tako da vsak pokuri denimo 7 dni dopusta, lahko se kombinirate s porodnisko.

Obstajajo vrtci (nas je v takem), ki tro-tedensko uvajanje ZAHTEVAJO. In ceprav je kar nekaj starsev, ki se jim to zdi sprva neizvedljivo, jih na koncu vecina najde nacin. In ko stvar sprobajo, so veseli, da so nasli nacin, saj se jim mocno obrestuje.

lenika -> RE: Kako dolgo ste uvajale otroke v jasli? (13.3.2007 8:04:26)

Ok, bom navedla primer. Jaz delam v šolstvu in septembra dobim svoj razred, najin otrok gre septembra v vrtcec. Jaz ne morem koristit dopusta med šolskim letom, mož ga lahko koristi, ima le 22 dni in če bi tri tedne uvajal bi mu ostalo le 7 dni dopusta. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Do septembra ga bo čuvala babica, a se mi zdi za njo to velika obremenitev, da bi 3 tedne vsak dan hodila v vrtec in uvajala tamalega.

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>