pravica doječe matere (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Klarissa -> pravica doječe matere (1.3.2007 11:28:51)

Punce,
zas lužbo rabim odgovor nujno!
Po 193.čl ZDR: (pravica doječe matere)
(1) Delavka, ki doji otroka in dela s polnim delovnim časom, ima pravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanj eno uro dnevno.
(2) Pravica do nadomestila plače za čas odmora po prejšnjem odstavku se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo starševski dopust.

Kdo plača to eno uro? Delodajalec ali kdo drug?

Ful vam hvala za odgovore:)

Anonimen -> RE: pravica doječe matere (1.3.2007 11:31:32)

Mislim da zavarovalnica, lahko pa delodajalec, ker itak dobi potem nazaj od zavarovalnice.

_andreja_ -> RE: pravica doječe matere (1.3.2007 11:41:02)

Tako kot je že predhodnica odgovorila, to plača delodajalec, ki potem zahteva povračilo tega denarja

Klarissa -> RE: pravica doječe matere (1.3.2007 13:17:21)

Od zavarovalnice?
ZZZS?

Anonimen -> RE: pravica doječe matere (1.3.2007 13:59:16)

Točno tako. saj tud bolniško dobiš tam, mar ne?

Klarissa -> RE: pravica doječe matere (1.3.2007 14:17:25)

Hvala:)

Anonimen -> RE: pravica doječe matere (1.3.2007 14:19:16)

Ni kej:)

Pegi123 -> RE: pravica doječe matere (5.3.2007 10:22:58)

Mene pa zanima kako uveljavljaš pravico iz tega zakona; ali ti pediater napiše da dojiš, ali pa je kakšen drugačen postopek? Zaključujem porodniško ter še vedno dojim, pa bi izkoristila to 1h če bo možno...

marty5 -> RE: pravica doječe matere (6.3.2007 17:28:08)

Pediater ti napiše potdrilo, da dojiš - s tem nato uveljavljaš pravico.

Pegi123 -> RE: pravica doječe matere (6.3.2007 21:16:02)

marty5 a ti uveljavljaš to pravico? .. oz. katera druga kako ali kdaj koristite to uro (ne vem, prideš 1h kasneje ali odideš 1h prej).. Naslednji teden se mislim oglasiti na firmi, pa bi jim rada omenila tudi to, tako da prosim za odgovore.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

marty5 -> RE: pravica doječe matere (8.3.2007 18:52:57)

Ne, ne uveljavljam te pravice, ker več ne dojim. Je pa tako, da ti ta ena ura pripada MED delovnim časom.  

(1)
Delavka, ki doji otroka in dela s polnim delovnim časom, ima pravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanj eno uro dnevno.

(2)
Pravica do nadomestila plače za čas odmora po prejšnjem odstavku se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo starševski dopust.
Razumljivo, da bi ti želela koristiti na začetku ali koncu delovnika, vse je pa odvisno od razumljivosti s strani šefa.....in koliko ti je pripravljen iti na roko.

Drugače pa ti vseeno še ostane pravica do krajšega del. časa - jaz delam 7 ur in je super, saj se tista 1 ura zelo pozna doma, pri plači pa ne tako hudo.

Srečno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sonce21 -> RE: pravica doječe matere (8.3.2007 19:11:17)

jaz pa še dojim in sem prejšnji teden odnesla v službo potrdilo pediatra, da dojim z namenom, da izkoristim pravico  iz tega zakona. in so v naši kadrovski službi rekli, da ta ura ni plačana, plačani so samo prispevki. torej si plačan, kot da delaš samo 7 ur. A ve katera kako je s tem? Sem imela ravno ta teden namen to malo raziskat.

marty5 -> RE: pravica doječe matere (9.3.2007 7:52:06)

Ja, tako je - enako kot pri krajšem delovnem času. Plačo dobiš po dejanski delovni obveznosti (kolikor ur delaš), za ostalo pa ti država plača prispevke od minimalne plače.
Vseeno pa, prosim, te informacije preverite, ker je že nekaj časa odkar sem bila "v tem" in se vse hitro spreminja......en klic na Csd in je vse rešeno.

Stran: [1]