Shania -> RE: Perzijska muca Zala (2.3.2007 9:40:58)
|
Počlovečevanje živali, v smislu, kako morajo okusiti "čare materinstva" in podobno nakladanje (dobesedno nakladanje), na tem mestu ne vzdrži. Mačke in psi, na materinstvo ne gledajo čez iste oči, kot me, ženske. Verjetno niste videle mame (psa ali mačko), ki ima svojih maldičev poln kufer in jih moraš dejansko odstavljat stran od nje, ker ji grejo dejansko na živce... nekatere tudi nočejo skrbeti za njih ipd. Zavedati se moramo, da je okolje, kjer današnje mačke in psi živijo, daleč od naravnega. Meta, zakaj npr. potem mačke ne spustiš ven, pa naj si sama hrano polovi? Zakaj jo voziš k veterinarju, se bo že sama zlizala, če je mačka in če ji moraš pustiti svobodo (svobodo v smislu izbiranja). Spustimo vse pse in mačke, pa naj bodo "naravani". A je to cilj? Ali smo potem razumevajoči? Treba se je sprijaznit, da so mačke in psi, daleč stran od naravnega življenja pa ne samo zaradi kastracije in sterilizacije, ampak zaradi vsega drugega, kar sem naštela. Vozimo jih k veterinarjem, pripravljamo hrano za njih, jih kopamo itd. In če se le da, steriliziramo in kastriramo čimveč živali, predvsem prostoživečih ali pa tistih, z nepoznano preteklostjo (brez rodovnika) v izogib številčnim leglom, kjer ne vemo, v kakšen zdravstvenem stanju bodo mladiči. Mačke si NE izberejo materinstva same in tudi če imajo mladiče, jih nimajo zaradi čara materinstva, ampak zaradi nagona. In tukaj primerjati materinstvo mačke in/ali psičke z materinstvom ženske, se mi zdi skrajno neprimerno in neokusno. Seveda ljudje ne naredimo preiskav, preden zanosimo. Ali pa tudi. Meta, te bom takole vprašala: če bi imela gensko oz. dedno pogojeno bolezen, ki se lahko konča tudi s smrtjo in bi lahko bila odkrita z določenimi pregledi in bi le ta tudi vplivala na tvoje potomce, ali bi se odločila za test, preden bi se odločila za otroka, ali ne? Vprašanje je retorično. Mačke ne bodo izumrle, brez skrbi. Kot že rečeno, pomlad je pred vrati in tistih neobgljenih bitjec, ki bodo preživele, stare komaj nekaj dni in ne bodo utopljene, bo malo morje. In nujno bodo potrebovale pomoč. Pomagajte tako, ne pa z leglom, ki ne bo nikomur koristilo, še najmanj pa mucki. Ogromno, pa bo tistih muck,ki jim ne bo uspelo. Ki bodo bile same, ko bodo umirale in ki bodo umirale počasi. Živela svoboda, ne.
|
|
|
|