Branje knjigic, risanje (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

lenika -> Branje knjigic, risanje (17.2.2007 16:23:43)

Mene pa zanima, kdaj ste začeli otrokom brat pravljice? Pa s tem ne mislim gledanje slikic v kartonki, ampak pravo branje pravljic? Oziroma, kdaj ste opazili, da je otrok sposoben sledit krajši pravljici?

Zanima me pa tudi, kdaj ste otroku prvič dali v roko barvico in papir in z njim risali?

Hvala

muki1 -> RE: Branje knjigic, risanje (17.2.2007 16:43:35)

Jaz se točnega prehoda ne spomnim, vem, da je prvo knjigico dobila v roke že, ko je začela malo bolj prijemat. Seveda je bila to tista plastična, ki jo lahko nese v usta [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Ja, že od malega jemo knjige [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
V bistvu res ni prehoda, da en dan še kažeš slikice, nasledni dan že bereš. Mi smo začeli brati nekje pri 18 mesecih. Sem imela takšne stare slikanice, še iz mojega otroštva, kjer je res velika slika, spodaj pa piše stavek, dva.
Z mamo v trgovino, Moj prijatelj ima psa, Jaz grem v vrtec, Jure in gripa. Zelo veliko časa sva jih gledali in sem ji govorila, potem je poiskala, kje kuža lula, pa kje ima stric očala...ko sem opazila, da je to kazanje prerasla, sem ji pa najprej prebrala in potem sva še komentirali.

Za risanje se pa ne spomnim.... delala je vabila z svoj 2 rojstni dan s prstnimi barvicami, pred tem pa smo nekje pri 20 mesecih začeli pacati, ampak samo s prstnimi barvami, pa še to zgolj po rokah, še ne na papir. Sicer sem ji ga dala, ampak ji še ni bil zanimiv kaj preveč. Malo je nanesla barve, potem pa ,,mencala,, po papirju [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

frutka_ -> RE: Branje knjigic, risanje (17.2.2007 17:03:32)

Krajši pravljici (Mali Medo, Pod medvedovim dežnikom ipd) sledi in vztraja do konca. Prav tako hodiva na lutkovne predstave, ki trajajo cca. 30minut in ni problema. Star je dve in pol. Sicer ima knjigice zelo rad.
Ko je bil večji dojenček, pred prvim letom, sem mu kupila v Baby centru takšno voščenko, ki je kot žogica, okrogla, kakorkoli jo obrneš piše. Na njej so modra, rdeča, zelena, rumena . Otrok jo lahko lepo prime v pest, ker še ni zmožem pincetnega prijema. Je zelo fajna  zadevica in stane manj kot jurja (tolarjev). otroku daj za risanje veliko podlago, ne majhnega lista, prav tako so primerne prstne barve. recimo pri enem letu mu lahko komot daš kakšne barvice, debele. Seveda pa zaposlitev ne bo daljša kot 5minut![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Anonimen -> RE: Branje knjigic, risanje (17.2.2007 21:13:12)

Če pogledam,da je star 3 in pol,lahko rečem,da je res začel slediti branju pravljic iz knjige šele pred tremi meseci.Zelo zelo je zainteresiran in rad posluša,prej pa ne,se je hitro naveličal.Riše pa že dolgo časa,najraje po pohištvu in stenah na žalost,zato skrivam barvice.
Kupovanje risalnih listov se ni obneslo.

mily -> RE: Branje knjigic, risanje (17.2.2007 21:23:32)

Uh jst se ne spomnem, kdaj sem ji prvič prebrala celo pravljico, da ji je lepo sledila. Verjetno kr kmalu, ker je pri teh stvareh zelo potrpežljiva. Normalno sva začeli z slikanicami, kjer sva ugotavljali kaj vse je narisano, kakšne barve je... Potem si je začel oči vsak večer pred spanjem izmišljevati kratke pravljice in Nika je zmeri poslušala čisto tiho in z zanimanjem. Zdej je pravljica obvezna vsak večer pred spanjem.

Glede risanja, pa sem ji tudi že pred prvim RD kupla en navaden zvezek in je začela čečkati. No, takrat je blo itak zanimivo samo to, da je vidla, da se čečka, pa čeprav samo ena vijuga na en list. ker bi na ta način lahko vsak teden kupla nov zvezek sem ji kupla kr uno magnetno tablico za zbrisat. Je ful rada risala. Zdej je pa že tko prava umetnica [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. V vrtcu je ful velikokrat pohvalijo, ker se trudi, da ne gre čez črto in tudi ko režejo s škaricami zna dokaj lepo obrezati ob črti.

Anonimen -> RE: Branje knjigic, risanje (18.2.2007 14:11:17)

Filip krajši pravljici sledi zdajle kakšne 3 mesece. Star je 2,5 let. Prej mu jih niti nisem brala, ampak sva jih samo listala in opisovala slike. Čez čas sem mu pravljico obnavljala ob slikah, sedaj pa že ima potrpljenje in zdrži ter uživa pri kratki pravljici.

Zanimivo je, da brez težav zdrži v gledališču tudi 45 minut[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Verjetno je dogajanje na odru veliko bolj zanimivo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Prstne barve smo mi našemu malemu dali zelo hitro v roke...tam okrog enega leta je že pacal z njimi. Kasneje sem mu dala voščenke, ker sem se za barvice vseeno malce bala. No, čez čas so prišle tudi barvice na vrsto.

Pi-kica 1 -> RE: Branje knjigic, risanje (18.2.2007 21:32:11)

Otroci so si glede tega zelo različni. Mojemu sinku berem pravljice že čisto od malega dojenčka. Najprej mu je bil pač všeč zvok mojega glasu, zelo hitro pa je začel pravljicam tudi slediti. Nikoli nisva samo gledala slik - ko je to zmogel pokazati, mi je dal jasno vedeti, da želi, da mu jo preberem. Pri dveh letih in pol je pravi knjigofil - kar nekaj pravljic zna čisto dobesedno na pamet in mi jih kar on pripoveduje, ko listava knjigo.
Barvice sem mu pa dala nekje pri enem letu in sicer debele mastne voščenke in take debele svinčnik barvice. Ker ima svojo mizico in stolček, zelo rad sedi tam in riše.

Marogica -> RE: Branje knjigic, risanje (18.2.2007 21:39:45)

Če govorimo o branju pravljic, da jih bo otrok razumel, potem moram povedati, da jih je naš ta starejši šele nekje okrog 2,5 let. Pa še to, če sem mu brala tekst, ni zdržal več kot 5 minut. On se je osredotočil na slikice v pravljicah. Torej sem "branje" spremenila v pripovedovanje po slikicah: kaj je kdo delal, kaj ima oblečeno, opisovanje okolja....

Prav brati, torej, da sem pravljico prebrala do konca in da jo je otrok tudi poslušal pa se je začelo okrog tretjega leta.

Riše pa moj otrok še pri skoraj 6 letih zelo ..mhm...kako naj račem...čudno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], glede na ostale otroke njegove starosti. Je pa hotel že zgodaj pisati črke. Tako sva pač črke pisala, namesto rožice in avte risala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Začela pa sva okrog 2,5  let in to z voščenkami.

Anonimen -> RE: Branje knjigic, risanje (18.2.2007 21:49:49)

s tavelko sva knjigice gledali že zelo zgodaj. pomoje okoli 7 meseca. ampak nisem brala ampak opisovala sliki in z njenim prstkom kazala po sliki kaj je kaj. njo je to tako zanimalo da sva lahko sedeli po uro skupaj in gledali. brat prav pravljice in text sem ji pa prav morala na njeno željo začet bret tam pri dobrem letu in pol.

risanje je postalo aktualno tudi tam pri zelo dobrem letu. naj povemše to, da so tudi zdaj pri njenih dveh letih in pol, knjige in flumastri daleč pred vsemi igračami

tamalo pa knjige pri njenih skoraj 10 mesecih prav nič kaj dosti ne zanimajo, razen za v usta in za kako strgat, če dobi papirnato pod roke. sem pa ke mogoče kaj sama pogleda, da bi pa sedele kot sem s tavelko pa ni šans. barvice grejo v usta. je še prezgodaj.
ona je pa bolj motorik, njej je ažno da puza, stoji, hodi pa tak. branje ji ni v interesu :))

tina104 -> RE: Branje knjigic, risanje (19.2.2007 20:45:50)

Našemu sem brala od rojstva pa tam nekje do 4 ali 5 mesecev se mi zdi. Pač, da je poslušal moj glas. Kasneje je začel sam listati knjigice in ni več dovolil, da mu kaj berem. Trenutno - pri 18 mesecih mu je fuuuuul zanimivo, da mi sede v naročje, on lista knjigo, jaz pa mu razlagam, kaj je na sliki, pa sprašujem, kje je avto, jabolko, banana..., kaj je to... Preberem lahko kvečjemu kak stavek ali dva na eni strani. Bolj mu je zanimivo, da on aktivno sodeluje.

Risati je začel z barvicami nekje pri enem letu. Imam pa doma neke ful trde barvice in se slabo pozna sled, zato ga risanje niti ni preveč zanimalo oz. mu je bilo samo zanimivo risanje s kakih alkoholnim flomastrom, ki ga je slučajno našel (po tleh). Zdaj sem mu kupila ene hitro zbrisljive flomastre in se ful zamoti. Riše v velik zvezek in je sposoben tudi 20 minut skupaj risati. Ti flomastri so res faj, ker jih samo z vodo spraviš iz pohištva, tal, rok.

Pikca -> RE: Branje knjigic, risanje (20.2.2007 9:50:58)

Naši so pravljice postale zanimive zdaj, malo po 2. letu. Ampak morajo v knjigi bit tudi slikice, ona pa jih ob branju gleda in stalno komentira, sprašuje... kakšno zabavno besedilo moram vmes večkrat ponoviti, včasih morava eno zgodbico po 10x prebrati... Da bi recimo ob pravljici zaspala, ni šans. Za zaspat so pri nas pesmice.

Barvice pa so aktualne že dalj časa, nekje od 1 leta. Najprej sem ji dala debele voščenke, zdaj pa so "in" vodene barvice (včasih riše s čopičem, včasih pa s prstki).

Lp, Pikca

živa -> RE: Branje knjigic, risanje (21.2.2007 12:47:16)

Naš enoletnik zdrži ob tistih kratkih zgodbicah iz kartonk, npr. o slončku Ferdinandu, ko lahko zraven še dviga zavihke in gleda, kakšna slikca je pod njimi (gre za kartonke s kratkimi besedili). Iz knjigic z navadnimi listi mu pa ne berem, ker bi najbrž vse liste premečkal, meni pa ni preveč do uničevanja takih knjig. Kot začaran pa pogleda risanko z Nodijem.

Za risanje pa meni še ni padlo na pamet, da bi mu dala papir in barvico, mu je pa to dala sestra na sistematskem pregledu ob enem letu in ni vedel, kaj bi s tem počel. Očitno je eno leto že primeren čas tudi za risanje.

Lp,

živa  

Stran: [1]