muki1 -> Kaj naj z babico? (12.2.2007 18:04:07)
|
Stvar je taka. Babica je stara 85 let in je pred nedavnim padla in si zlomila nogo v kolku. Takrat so jo hospitalizirali in od takrat je v bolnišnici. Rana se ji fino celi, fizično je močna in prav dobro okreva. Problem je njen spomin. Saj ne vem, če je to demenca, ali obstaja kakšen drug izraz. Čisto je zmedena. Včasih se vsega okrog sebe zaveda, vse nas pozna, se lepo pogovarja...potem v istem trenutku spet misli, da je doma, nam ponuja kavo, zmedeno gleda druge obiskovalce in sprašuje, kdo so ti ljudje, kaj delajo v njihovi bajti..... včasih se kar nekam odpravi, da jo morajo zvezati na posteljo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Slabo kaže. Zdaj bo še en mesec na negovalnem oddelku, da jo bodo malo na noge postavili, potem pa bo za domov. Zdravnik je rekel, da naj si nekaj začnemo rihtati, ker tako osebo mora nekdo nadzorovati 24/7. Stanje je tako, babica živi pri hčerkini družini, že ves čas.... so skupaj zgradili hišo. Stric je v zelo zahtevni službi, veliko odsoten, teta je tudi slabega zdravja, dva vnuka pa tudi vsak s svojimi obveznostmi. Ne morejo je nonstop nadzorovati. Mi, ki smo oddaljeni, lahko hodimo na obiske, se dogovarjamo, da bo vsak dan nekdo šel....ampak tudi to ni rešitev, ne moreš tako na dolgi rok...babica je drugače zdrava. Dom za onemogle? Tako zelo kruto se sliši, pa tudi ni enostavno dobiti prostora. Saj ne sprašujem za nasvete, ker me itak ne bo nihče upošteval. Zanima me bolj, če ti s strani CSD pripada kakšna pomoč (ne denarna, kakšne negovalke) za obisk takih oseb, ali kako se sploh rešijo težave s starejšimi osebami v takem stanju...pojma nimam....... situacija je takšna, da potem nobeden od njenih domačih niti v trgovino ne bi mogel, mah...... res ne vem, kaj lahko človek naredi v takem primeru?
|
|
|
|