Denarno nadomestilo (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Mayag -> Denarno nadomestilo (12.2.2007 12:51:28)

Pozdravljeni!

Rada bi vam predstavila svoj problem in upam, da mi boste lahko svetovali.
 Imam 8 let delovne dobe,sedaj pa sem zaposlena v novi službi 3 mesece in mi v sredini februarja poteče pogodba.Ker so v službi zadovoljni z mano,sem prepričana,da bom dobila novo pogodbo.Ampak v službi ne vejo,da sem noseča(kratek čas).Da bom imela dosti časa,da razmislim kako in kaj, jim ne bom povedala o moji nosečnosti,dokler ne dobim nove pogodbe,ampak po ovinkih od sodelavk sem izvedela,da v tej firmi delavcu podaljšujejo pogodbo po 3 mesece eno leto. To se pravi, da jim bom morala povedati že zaradi razmer(trgovina). Uglavnem, pričakujem, da bom dobila odpoved še preden bi se mi začela porodniška.

Zdaj pa me zanima, če mi lahko poveste kaj se bo potem zgodilo z mano oz. kje naj poiščem odgovor.
Če bi šla na bolniško v času, ko sem zaposlena za določen čas(3 mesece) in bi bila na bolniški do pričetka porodniške me zanima, kaj to pomeni za porodniško nadomestilo oz. ali je to sploh možno.

Hvala!

monja79 -> RE: Denarno nadomestilo (12.2.2007 13:56:16)

Porodniško nadomestilo se ti obračuna na osnovi plač preteklega leta oz. preteklih/zadnjih 12 mesecev. Tako, da v tvojem primeru  to, da bi šla v bolniško ne igra nobene bistvene vloge pri porodniškem nadomestilu, razen tega, da boš imela bolniško manjšo kot plačo in se potem malo na izračunu porodniške pozna (povprečje).

Ampak kako je pa s tem, če si v bolniški in če ti poteče pogodba o zaposlitvi pa ne vem. Ali ti jo je delodajalec dolžan podaljšati?! Bodo druge povedale, ki vedo več o tem.

Lepo nosečnost ti želim.

tonja -> RE: Denarno nadomestilo (12.2.2007 20:42:16)

Porodniško boš dobila v vsakem primeru, če si zaposlena ali ne.

Če boš zaposlena do nastopa porodniškega dopusta, bodo tvoja izplačila porodniške večja, če boš na bolniški ali pa nezaposlena pa manjša.

Če ti pogodba med porodniško poteče ti pač poteče in od delodajalca je odvisno ali ti jo podaljša oziroma ali te sprejme nazaj ko bo konec porodniškega dopusta.

Srečno!!![image]http://www.ringaraja.net/forum//smileys/pikapoka2.gif[/image]

draja -> RE: Denarno nadomestilo (12.2.2007 20:52:26)

Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, poteče ne glede na to, ali si ob poteku časa, za katerega je bila sklenjena, v službi ali na bolniški, porodniški,... Poteče torej s potekom časa, za katerega je bila sklenjena in delodajalec je ni dolžan podaljšati.

Želim ti, da bi te to čim manj obremenjevalo in bi lahko čim bolj uživala v nosečnosti.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.2.2007 9:20:44)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Anonimen -> RE: Denarno nadomestilo (13.2.2007 9:54:15)

Jst še vedno nekaj ne razumem: bi prosila, da mi poveste za moj primer.
Pogodbo imam do 31.8.2007. PDP imam 10.9.2007 Če moraš nastopit najmanj 28 dni pred PDP porodniško, to pomeni 22.8.2007.
Če greš v porodniško te lahko v bistvu odpustijo ali ne? Kolikor jaz vem ne. Kako je zdaj s tem?
Porodniška bi se mi iztekla ravno do septembra 2008. Ker delam v šolstvu so pogodbe vezane na konec avgusta.

Mayag -> RE: Denarno nadomestilo (13.2.2007 10:22:55)

če se ti začne porodniška prej kot ti poteče pogodba te delodajalec ne more več odpustit.To vem iz primera od ene sodelavke.

sazi -> RE: Denarno nadomestilo (13.2.2007 11:11:27)

Če imaš pogodbo za določen čas je za določen čas in ko ti poteče se ne govori o nobenem odpuščanju. Nima veze, če si na bolniški ali porodniški - pogodba ti poteče in delodajalec ti je ni dolžan podaljšati.
Nefretiti - glede tvojega primera - boš prejemala porodniško, med porodniško ti bo potekla pogodba, potem pa naslednje leto, če te vzamejo lepo začneš z novo. Če je delo vezano na začetek ob določenem času je na žalost odločitev čisto tvoja ali vzameš službo in zaključiš porodniško predčasno ali pa si na pordoniški do konca in potem te služba ne čaka več. obstaja pa še možnost, da ti koristiš 10 ali 11 mesecev porodniške, greš v službo avgusta (ali kadarkoli že moraš začeti), preostanek dopusta za nego in varstvo otroka pa pokoristi bodoči očka.

arijana.. -> RE: Denarno nadomestilo (14.2.2007 17:41:16)

Sem v podobnem položaju. Konec meseca mi poteče pogodba in vprašanje je, če mi jo bodo podaljšali. V primeru, da mi je ne bodo se bom pač morala prijaviti na zavodu. Zanima pa me, kako je z odprtjem staleža v primeru, da si na zavodu? Vem za punco, ki je pred leti bila v podobnem položaju, a je takoj, ko se je prijavila na zavod, šla na bolniško in ostala na njej do nastopa porodniške.
Pa še to, a ne obstaja zakon, ki dovoljuje podaljšanje pogodbe za določen čas samo 3x letno, potem pa mora zaposleni dobiti pogodbo za nedoločen čas.

Mayag -> RE: Denarno nadomestilo (16.2.2007 17:23:33)

Baje ti lahko podaljšujejo 2 leti kakor jim paše,pol pa te morajo pa za nedoločen čas vzet.
A ni vseen,da če si na bolniški al ne ,ko si prijavljen na zavodu(glede na to da si noseča in itak ne moraš iskat novo službo) ?

lp

Stran: [1]