MiNa* -> (ne)spanje 2 letnice (10.2.2007 10:49:44)
|
Zanima me kako bi ve/vi reagirale v situaciji kot jo imamo mi doma. Namreč ne vem več, ali naj se sekiram in vztrajam, da mala hodi spat, ali naj poiščem pomoč pri kakšnem strokovnjaku, ali naj jo preneham dajati spat čez dan. Stara je dve leti. Že od rojstva malo spi. Zadnjega pol leta pa se res matramo. Čez dan v vrtcu ni problem, spi pa 1-1.5 ure. Če jo dam spat doma, redko zaspi v caa. 15 minutah, sicer pa poskuša zaspat, se namesti v položaj, ki ji ustreza, potem pa se začne pogovarjati –šepetaje ali peti pesmice, pa knjigice bi gledala, …, da bi vstala iz postelje ne zahteva. To traja tudi do uro in ne zaspi. Včasih sem huda in potem joka in joka in potem od joka zaspi, drugič po dolgem času (45 min) popustim in jo vzamem iz postelje brez spanja. Če že zaspi, spi od 1-1.5 ure. Se mi zdi še malo majhna, da ne bi imela popoldanskega spanja. Kaj mislite? Verjetno spanje koristi tudi razvoju. Zvečer je zopet problem. Če nam uspe, da spi čez dan, potem ne more zaspati pred 22. uro, tako da je prej sploh ne dajem spat, ker bi se ponovila zgodba s petjem, knjigicami, pogovarjanjem. Če čez dan ne spi, zvečer zaspi v kakšnih 15 minutah. V tem primeru gre spat ob 19:30 in spi do 7, če ne gre v vrtec tudi do 9. Ponoči se zbudi vsaj 1x. Vedno imam občutek, da bi mala rada spala, pa ne zna zaspati. Kako naj ukrepam? Naj jo še silim popoldan spati ali ne? So lahko kakšne posledice, če tako malo dete nima popoldanskega spanja?
|
|
|
|