mamsi -> RE: kako odreagirate, ko vam popusti živec? (7.2.2007 13:30:39)
|
Če se z otrokom ukvarjaš vsak dan dovolj, ni panike da ga nebi tako dobro poznala, da bi točno vedela kaj v določenemu trenutku naredit, da bo prav. Saj se ve, kakšno je življenje, tega ga je treba naučit. Razumet, da je dveletnika en sam firbec in da sveto verjame prav vse kar mu rečeš, zato je dovolj, če mu enostavno razložiš, zakaj se česa ne sme. Dve leti in pol že ima svoje interese in skuša raztegovat meje dovoljenega. Tudi tu se da taktično in prijazno postavljene meje ohranit. Za naprej pa še ne vem. Pri nas pali, da ji lepo povem, da se česa ne sme, seveda z obrazložitvijo. Če noče ubogat ji pa odvzamem kak privilegij, vedno pa njej prepustim izbiro, torej lahko tudi naredi prepovedano, vendar pa mora sprejet tudi posledico. Vse ji pa vnaprej razložim npr: "Kocke pospravi nazaj v predal, da jih boš drugič našla tam, in se spet lahko igrala." "NE, NE BOM!" "Če jih ne boš, jih ne boš več našla v predalu, ko se boš hotela z njimi igrat." Načeloma to razume, in ji je bolje, da jih še kdaj najde. Ampak včasih pa me preskuša in reče: "NE, NE BOM" Jaz pa: "Odloči se, jih pospraviš in še kdaj igraš, ali pa jih pospravim jaz tja, kjer jih ne boš našla!" Pospravi, če pa ne ...."NE BOM!" Jaz pa: "Prav, odločila si se." In kocke vzamem! Naslednji dan: "KJEEEEE SOOOO MOJEEE KOCKEEE?" "Si jih pospravila v predal?" "NEEEEE, WEEEEE" "A zato jih pa ni, seveda. Kaj pa zdaj?" "BOOOOM POOOSPLAVLAAA, WEEEE." In ji dam še eno možnost. Na podoben način jaz discipliniram svojo prvo hči, ta druga je 4m stara. Podobne situacije: Se noče oblečt - prav, zunaj je mrzlo, greš v pižami in bosa ven? TO PA ŽE NOČE. Noče sama na kahlo? Prav, če boš polulana, boš dobila pleničko na rito. Tega ne mara zato leti in se sama zrihta. Gremo z vrtca domov.NEEEE. Prav, bom vzgojiteljici rekla, da boš še malo tu. NEEEE in takoj uboga. Gre za to, da jo dobro poznam in vem, kaj ima rada in česa ne, zato ji lahko dajem take posledice, če ne uboga, ki so ji neprijetne pa vendar ne krute in nasilne. Vse pa nenazadnje ostaja njena odločitev. Če se kdaj odloči, da bo prekršila pravilo, mora svojo posledico sama nosit. Res pa je, da gre veliko časa, potrpljenja, tudi domišljije in dobro je treba premislit, predenj zahtevaš. Vse mora biti primerno starosti in otroku. Je pa fajn, ker se tako uči sprejmat odločitve in posledice. NASILNA VARIANTA: "Posprav kocke" "NE, NE BOM!" "Posprav kock, sm rekla!" "NE BOM, NE!" "BUM!" Jaz raje razlagam....
|
|
|
|