nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni Sin moje prijateljice je rojen novembra, ves čas je vedela, da za vrstniki po vsem zaostaja za eno leto. Vse pošteka, motorično in umsko, če da leto kasneje. Pa ga ni dala kasneje v šolo in ji je danes, ko je v 4. razredu, žal, kot ima las na glavi. Se mi zdi, pa tudi njej, da če bi ga dala leto kasneje, ne bi bilo problemov, zdaj pa so, in to veliki, in bodo najbrž pustili posledice v dečkovem življenju. Ma ne vem, težka odločitev, res. Verjamem. Jaz bi se najbrž kar na strokovna mnenja usedla, ker bi sama bila tako razdvojena. Nekdo mora odločit, pa naj oni, če jaz ne morem. Saj naj bi več vedeli. Splišni, saj baje je ravno to največji problem pri takih otrocih - problemi se baje pokažejo kasneje, v višjih razredih. Tako sta mi povedali tudi psihologinja in defektologinja na šoli, kjer sem delala. In po vsem, kar sem jima povedala o sinu, sta mi obe svetovali preložitev vpisa. Istega mnenja je tudi logopedinja, h kateri hodi, zdaj bom pa še defektologinjo, h kateri hodiva zaradi grafomotorike, malo pobarala, čeprav je že zadnjič soglašala z mano, ko sem ji to omenila. Res je, da ko ga gledam in primerjam s sovrstniki, se mi zdi, da v določenih pogledih zelo nazaduje, čeprav me je prav danes presenetil s poznavanjem številk do 10, ker kar se npr. črk tiče, smo šele pri a-ju . Pa niti ne gre za to, da kaj toliko manj zna, ker v bistvu ne, pri njem je bolj problem to, da meša realnost in domišljijo, da se težko skoncentrira, da je zelo nemiren; v bistvu socialno in vedenjsko še ni zrel. Je pa ta možnost zelo slabo poznana staršem, na žalost, in se mi zdi, da se marsikateremu otroku zaradi tega zgodi velika krivica. Že par staršev je, ko sem jim to omenila, kar debelo pogledalo, češ a je to sploh možno. Na šoli so nam to možnost omenili tako na hitro, mimogrede, ko pa je ena mama hotela vedeti bolj natančno o postopku, je pa psihologinja na hitro naštela, kdo vse sestavlja komisijo in da je odločitev komisije dokončna. In potem sem to mamo vprašala, kaj bodo storili, pa je skomignila - v stilu, saj je brez veze matrati otroka, če potem itak komisija odloči (pa je njen sin skoraj 2 meseca mlajši, torej konec decembra rojen). Samo finta je v tem, da ne poznam primera, da bi komisija kakšno vlogo zavrnila - le starši se celotnega postopka ful ustrašijo. Kakorkoli, mi bomo šli v postopek, ker sin niti ne kaže nobenega interesa za šolo. Sicer bi šel, ker grejo pač vsi, ko mu pa omenim, kaj šola pravzaprav je, pa da ne bodo vsi njegovi prijateljčki šli na isto šolo, pa takoj reče, da on pa že ne gre v šolo. Zaželite nam srečo, da previharimo viharje
|