Marogica -> RE: Kako nauciti otroka kaj se ne sme? (30.1.2007 10:31:50)
|
Otrok pri enem letu ne more razumeti besede NE. Lahko bi tudi rekla BE, ŽNJ..., karkoli in če bi z istim tonim rekla, bi sčasoma razumel, da ti nekaj nočeš oz, da si jezna. Najbolje je, da poskušaš otroku "pokazati", da se nekaj ne sme, npr, ga primeš za roko in mu jo odmakneš ali mu vzameš "nedovoljeno" stvar iz roke. Vendar imej v takšnem primeru vedno pripravljeno kakšno njegovo igračo, da mu preusmeriš pozornost. Samo vzeti ni v redu, ker otrok ne razume ZAKAJ ne in zakaj se s tem ne sme igrati. Po drugi strani pa smo mi stvari kot so telefon, daljinec ipd... pač "skrivali" oz. dajali na takšna mesta, ki so bila izvend vidnega polja otroka. Torej se ni mogel obremenjevati s stvarjo, ki je ni videl, ali ne? Pri ta starejšem smo morali ponavljati in mu jemati stvari iz roke tudi po 100x, pa je šel še 101, če je bilo treba. Smo ga tudi po rokici, pa smo to opustili, kerj seveda ni razumel, zakaj ga po rokici udarimo oz. kakšen je naš namen. In logično, saj tega otrok pri enem letu ne more razumeti. To je bilo obdobje, ko sem bila najboj utrujena, predvsem tam po 15 mesecu(ko je še shodil), ker nisem mogla sedeti niti 5 minut in to brez pretiravanja. Sem bila resnično srečna, da je bil pol dneva v vrtcu, da sem se psihično in fizično spočila.
|
|
|
|