očetovski! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

malecka_mateja -> očetovski! (30.1.2007 9:30:15)

ojla!

sem poročena in me zanima kako je z očetovski dopustom??ali ga moram uveljavljat na CSD ali kako??že pred rojstvom ali ko se otrok rodi??
kako je s tem ker meni na CSD niso nič rekli glede tega!
pa baje potem ostalih 75 dni oče sploh ne more koristit če nima odločbe ali kako????

hvala

soncece24 -> RE: očetovski! (30.1.2007 9:38:09)

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/ocetovskiDopust.asp

To sem našla na netu - mislim pa, da ni neke razlike med poročenimi/neporočenimi, edino da mora pri neporočenih oče prej očetovstvo podpisat. Vem pa, da po večini kolektivnih pogodb vsakemu očetu pripada 1-3 dni dopusta ob rojstvu otroka, pa takrat neseš vse papirje na csd, pa je. Tak je vsaj prijatelj naredil, ko je hčero dobil. Najprej je te 3 dni koristil, ko je bila žena še v porodnišnici, in si je v tistem času na csd uredil vse papirje za očetovskega(v mb je to rihtal tam, kjer se za otroške oddaja papirje). Je pa nekaj že pred rojstvom nesel in tudi delodajalca obvestil, da bo koristil očetovskega, potem pa po rojstvu je pa menda še rojstni list nesel, da je dopolnil vlogo in potem je bilo to to. Aja, pa vem, da je še nekaj s firme moral nest, menda plačilno listo, da so mu določili višino nadomestila za te 14 dni. Nekak tak je bilo, če se prav spomnim.

sazi -> RE: očetovski! (30.1.2007 17:53:00)

Obrazce dobič na strani, ki jo je objavila soncece24. Že vnaprej lahko v službi bodoči očka izpolni vse papirje (potrdilo o zaposlitvi, o dohodkih...), po rojstvu se pa dopišejo še manjkajoči podatki (npr. od kdaj sploh koristi dopust, saj ga pred rojstvom ne more). Na obrazcih mora tudi označiti, da nekoč namerava izkoristiti tistih 75 dni (tudi, če jih morda ne bo uspel), ker če označi, da jih ne bo, jih potem naknadno ne more uveljavljat.

Stefka -> RE: očetovski! (7.2.2007 21:47:01)

Tole s temi 75 dnevi pa skoraj ne morem verjet (da bi jih moral žeob rojstvu najavit). Kako bi pa vedel, ali jih boš koristil v naslednjih osmih letih ali ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]?

Po mojem je to samo še en primer prirejanja zakonov s strani CSDjev.

Stran: [1]