Ljubosumje-kako se spopadate z njim (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

Bejba -> Ljubosumje-kako se spopadate z njim (27.1.2007 9:13:32)

No, pa je zadelo tudi nas. Ljubosumje namreč. Ta starejši je ratal totalno nemogoč in po vsej verjetnosti za vsem tem stoji ljubosumje do mlajšega bratca. Stara sta 27 mesecev in 9 mesecev. Na začetku je bilo vse več kot super. Anže je Nika čudovito sprejel, imel ga je vidno rad, nikoli ga ni udaril, do njega je bil zelo zaščitniški in upala sem si ju pustiti za trenutek tudi sama skupaj, če sem skočila na WC ali kaj podobnega, pa ni bilo panike. Sedaj, po skoraj 9 mesecih pa ga je pičilo in se mi zdi, da za vse mesece za nazaj.
Postal je totalno neukrotljiv.
Dobro, trma ga daje že nekaj časa, ampak sedaj je vse huje.
Ati ni več dober za nič, kar naprej bi bil pri meni, ko gremo na sprehod bi se nosil seveda samo pri meni (kar je nemogoče, saj ne morem naokoli nositi 16 kg), ko mu ne ugodim se začne nehumano dret (sredi vasi) in metat po tleh, bolj ko mu lepo prigovarjam, bolj se dere, doma mora vse naredit mami (oblečt, previt, nahranit, zobke umit, soka prinest, kahlico,.....), tudi za najmanjše malenkosti, ki jih naredi ati namesto mami se dere kot bi ga iz kože dajal (npr. ati tudi TV ne sme prižgat, ampak ga mora mami), Nika je začel tepsti in porivati, tako da si ju ne upam več sama pustit niti za minuto. Nič več ne zna normalno povedati, ampak se samo dere, kriči in joka........pa še malo morje stvari.
Pa se res že od vsega začetka oba z možem trudiva, da se ne bi čutil zapostavljenega, vedno je nekdo od naju z njim, se z njim ukvarjava, trudimo se biti čim več vsi štirje skupaj.
Je pa res, da jih seveda on tudi večkrat sliši, saj stvari že razume, Nik pač ne. In ko kaj naredi narobe sledi kakšna mila kazen (mora iti v sobo ali ugasnemo risanko ali kaj podobnega). Dostikrat stvari počne zanalašč, da me jezi. Ko gre Nik spat zanalašč kriči in se dere, čeprav ve da to ne sme.

Sedaj pa mi povejte kako reagirati na vse to? Vse sva že probala - lepo mu razložiti, ga kregati, kaznovati,...nič ni pomagalo, naslednjo minuto je bilo isto.
Kako reagirati ko udari Nika? Tega ne morem ignorirati, lepa beseda pa tudi ne zaleže.
Skratka kako mu dopovedati, da je on prav tako naš sonček in ga imava prav tako rada kot Nika in kako ga prepričati, da lahko tudi kdo drug kaj naredi namesto mami, ker men se bo počasi zmešalo.

Hvala.

LP; Bejba  

vanč -> RE: Ljubosumje-kako se spopadate z njim (27.1.2007 9:53:23)

Sicer nimam teh izkušenj pa vendar sem mnenja, da je v stiski. Po mojem je premajhen za kaznovanje zaradi dotičnega problema. Jst bi mu probala ustreči in ga čimveč crklati. Mogoče bi šla kdaj samo z njim na sprehod, igrišče, v trgovino in mlajšega pustila doma. Izboriti si hoče svoj prostor pri mamici. Fantki so sploh taki. Nikoli mu ne bi rekla, da je že dovolj velik, da mora to razumeti in se primerno obnašati. Ni res, on je še vedno zelo majhen in zelooo potreben ljubezni in ckljanja. Sploh pa mislim. da je obdobje in bo tudi to minilo. Od večih mamic sem slišala, da imajo fantki od 2. do 3. leta popadke v smislu potrebe po povečani pozornosti s strani mame, nežnosti, nesamostojnosti,...
To je samo moje razmišljanje, ki ne temelji na izkušnjah a vseeno upam, da ti bo malček v pomoč.

sonjaka -> RE: Ljubosumje-kako se spopadate z njim (27.1.2007 10:26:13)

Te čisto razumem. Moja hči ta teden ni bila v vrtcu, ker je bolna in ne vem, kako sfolgate mamice, ki imate ob dojenčku starejšega otroka doma. Saj se ne moreš nobenemu prav posvetit...Pa to je že druga tema.
Torej moja ima bratca zelo rada, vendar sem ugotovila, da očitno vseeno "trpi" zaradi pomanjkanja pozornosti, ki jo išče potem še na negativne načine. Torej moje mnenje je, da se otrok neprimerno vede, ker takrat sigurno pozornost preusmerimo na njega (pa tudi če ga doleti kazen - takrat mu posvetimo vso pozornost).
Neke rešitve ni, ker pač nas mora deliti z drugorojencem, vendar pa pazimo, da mu posvetimo pozornost ob pozitivnih dejanjeh, negativne nekako ignoirajmo (če ni prehudo). Pa da nas ima nekaj časa na dan samo zase.
Bodo pač morali ugotoviti, da niso več edini in da življenje vseeno teče dalje.

skuštrana -> RE: Ljubosumje-kako se spopadate z njim (29.1.2007 7:51:01)

Tolse dogaja pri vs je kar kompleksen primer, ki se ne sme jemati kar tako - naj se navadi, da ni več sam.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Morate ga rešit, ker samo od sebe ne bo bolje.
Sama trenutno še nimam izkušenj s sorojenci, vendar glede na to, da trenutno doma poleg svoje čebele čuvam še otročke prijateljic imam z ljubosumjem kar nekaj dela...Na koncu je vse tako kot na zečetku postaviš.
Najpomembnejše je, da daš prvorojencu možnost, da izrazi svoja čustva do dojenčka in da ta čustva spoštuješ. Ljudje recimo delamo napako, ko pride novorojenček in starejšemu vsiljujemo ljubezen do njega (recimo, mu stalno govorimo da ga mora imeti rad, ker je njegov brat) in mu ne damo možnosti, da sam izrazi kaj čuti do novorojenčka. Morda bo to na začetku jeza, bes, ampak s pravilnim usmerjanjem se to pretvori v ljubezen. Praviš, da imaš probleme z njm, ko tamali spi. Probaj tako, da se z njm pogovoriš - reci mu naprimer, da veš, da mu je težko biti tiho medtem, ko bratec spi, povej mu, da ga boš imela vedno rada, ne glede na čas, ki ga trenutno posvečaš bratcu, boš videla kako veliko lahko otroci razumejo..Če jim sevada razložimo na njihov, otroški način. Pomembno je, da se izogibaš besedam NE SMEŠ, NE in NEHAJ (če želi naprimer prijeti dojenčka ali narediti stvar, ki bi bila za dojenčka nevarna na uporabljaj teh besed, ampak probaj preusmerit njegovo pozornost stran od dojenčka). Najbolj pomembno pa se mi zdi, da ni za vse kriv dojenček - starši radi delamo napako, da starejšemu otroku govorimo, da trenutno nimamo časa zanj, ker skrbimo za dojenčka oz. mu rečemu, počakaj, da naredim z dojenčkom to in to...Bolje je, da mu rečeš, da bosta nekaj skupaj počela po večerji oz. po kosilu in da pri tem ne omenjaš dojenčka. Lahko mu samo rečeš ne sedaj in problem rešen..
Veliko ga hvali, kako lepo zna poskrbeti za dojenčka in kako ga ima dojenček rad.
Pomembno je, da mu posvetiš toliko pozorosti kot jo hoče ( če te naprimer vpraša, mami bi se igrala z mano se mu posveti - pa magari samo za 2 minutki) ter da ne delaš velikega cirkusa okoli časa, ki ga preživita sama brez dojenčka (tako mu daš vedeti, da je poseben in da ga imaš rada samo kadar dojenčka ni zraven)...
Res ti priporočam, da prebereš kakšno knjigo na to temu, kajti odnos, ki ga bosta sorojenca vzpostavila sedaj bo tajal bolj kot ne celo življenje...  

Pajaca -> RE: Ljubosumje-kako se spopadate z njim (29.1.2007 18:37:57)

Najdi trenutek ko Nik vzame Anžetu igračko iz rok in ko ga takrat Anže udari, ne kaznovati Anžeta. Ampak reči Nik to pa ni prav, Anžetu ne smeš uzeti igračke, to pa ni lepo. In potem seveda reči tudi Anže ti pa ne smeš tepst bratca. Tako bo videl da je tudi tamal kaznovan in kregan, ne samo on.

Kaj vem pri nas je itak en kaos včasih okoli teh stvari, a ju dostikrat kar pustim, da se sama zmenita in se mi zdi da je potem manj kreganja, kot pa če za vsak prepir pridem v sobo pogledat kako in kaj. Grem gledat le ko je najhujše dretje.

Pa ja za preprečevanje mami faze pomaga, da pustiš moža z obema mulcema samega doma za par ur, ti pa greš. Kaj vem kaj bo pomagalo, a vsaj spočila se boš malo. Potem bo vsaj ta čas moral pustiti očka da mu pomaga. Pri nas smo kdaj tudi rekli aja a nočeš soka od očita, ja pol pa nisi žejna. Pa je bilo dretje, je prišla k meni po sok, oči ima sok kar pojdi k njemu.... prej al slej je popustila in šla po sok.

Pametnih nasvetov nimam, ampak le v tolažbo..... pride tudi oči faza in takrat uživaj.

Stran: [1]