shranjevanje kvasa (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Alisa -> shranjevanje kvasa (24.1.2007 16:00:16)

Mene pa zanima, če mogoče katera ve kako lahko shraniš kvas. dobila sem ga 24 pakolcov pa bo rok potekev 6.2.07 zdaj vsaki dan glih ne morem pečt kruh?





Muca Copatarica -> RE: shranjevanje kvasa (24.1.2007 16:10:11)

Po moje ga lohk daš v skrinjo? Ne vem, no. Poskusi mogoče le enga.





Hope2 -> RE: shranjevanje kvasa (24.1.2007 16:10:16)

saj ne rabiš pečt sam kruha, lahk potice, žemlje, pizzo, rogljičke...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kaj pa če bi ga mal potalala naokoli, pa dobro delo naredila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , saj nima ne vem kake vrednosti ta kvas, da bi ga mogla shrant za drugič, čeprav včasih še kako prav pride, pa ti ga glih takrat zmanjka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . najbrž nisi gorenjka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

z globokim zmrzovanjem najbrž uničiš te gljive kvasovke[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

evo zdaj sem se spomnila, moji mami ga je včasih posušila, takrat so bili še težki časi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] in naslednjič ko ga je rabila, ga je dala v toplo mleko, mal cukra in mokice, pa je spet zrasu, ampak ni bil tak kot svež. je vseeno bolje sveži




soncece24 -> RE: shranjevanje kvasa (24.1.2007 16:15:08)

Kvas po roku uporabe ni več vredu - ne da bi se zastrupla z njim al pa kaj, ampak ne opravlja več svoje funkcije. Tak da veselo na peko - spečen kruh in potico pa lahko zamrzneš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Al pa če narediš en kruh-party za prijatelje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Hope2 -> RE: shranjevanje kvasa (24.1.2007 16:27:57)

pa kaj ste vse gorenjke, da nobena ne bi dala drugim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Alisa -> RE: shranjevanje kvasa (24.1.2007 20:20:50)

Hope 2 če ga hočeš ti ga dam. Ne da bi bila škrt in ga nebi dala komu še. Če bi katera pekla pa naj kar pride iskat. Vem da to ni nobena vrednost, sm že tko ne jemo glih kruha, potice sploh ne. Mamo pa radi pice!
Ok, hvala punce bom že nekaj ustavrla. Drugač bo pa romav v smeti.





Sibil_ -> RE: shranjevanje kvasa (24.1.2007 20:41:14)

Zmrzni ga brez pomislekov, ko ga pa rabiš pa ga daš nkaj časa prej na sobno temperaturo in je dober kot svež.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

LP,
Sibil[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]




Hope2 -> RE: shranjevanje kvasa (25.1.2007 6:10:05)

Alisa sem se hecala, saj vem, da ni človeka, ki bi bil škrt s kvasom[sm=smiley2.gif]. AMpak včasih nekdo nima kvasa doma, pa ga že s tem, ko ga vprašaš če bo imel, spomniš da bi pa lahk kaj dobrega spekel in ga rade volje vzamejo.
Pa saj ne rabiš kruha al potice , kot sem rekla, kaki rogljički z marmelado, orehi, makom so tudi dobri, buhteljni, al pa če niste sladki, narediš tanke daljše rogljičke in gor posuješ nariban sir oz sirove štručke narediš. Jaz omesim testo kot za bel kruh, testo samo malo nategnem, da je nekje 2-3 cm debelo, vržem gor sir in dam pečt, robove namažem z jajčkom. lahk tudi koščke slanine gor narežež. Midva z možem celega zmaževa za eno večerjo, če ne pa mava še za zajtrk. UH velik stvari imaš, kar lahko narediš. Moja mami je delala rožice. Omesiš testo, ga daš na dva enaka dela, v enga še omesiš kakav ali čokolado v prahu. Razvaljaš oba dela na 1cm debelo, en del namažeš zelo tanko z marmelado, drugega daš na ta del, zamotaš kot potico, potem pa narežeš na kolobarje in imaš pisane rožice, samo z jajčkom še namažeš in daš pečt. Kot otrok smo to imeli tako radi, mnogo raje kot potico. Vmes lahko tudi rozine posuješ, sam rozin pa nismo imeli radi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], lahko pa pa posuješ vmes malo zdrobljenih orehov, mandljev, cimet (ne velik).
Evo, zdaj pa maš idej za vsak dan[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Alisa -> RE: shranjevanje kvasa (25.1.2007 6:56:38)

- Sibil hvala nekaj ga bom pa res dala zmrznit pa bomo vidl kaj bo.
- Hope2 hvala za ideje, vem da si se hecala, saj mal se treba a ne? No včeraj smo jedl pico, danes pa bom kaj spacala še.
Sirove štručke mi kar lepo dišijo, mogoče pa bo to za večerjo. Štručko, noter pa hrenovko al pa mal slanine, mmmmmmmmmmmmm superca.




robinzon -> RE: shranjevanje kvasa (25.1.2007 19:19:56)

Sama sem ga že zamrznila, ker sem kupila kar pol kilskega. Odmrzneš ga in delaš z njim kot s svežim. Ga pa porabi čimprej, ne ga šparat za hude čase, ker sčasoma ni več tako učinkovit.




Alisa -> RE: shranjevanje kvasa (26.1.2007 14:49:36)

Ne saj ga bomo porabl, ne bomo nič za hude čase šparl.
Smo ga že dal zmrznt.





bamby -> RE: shranjevanje kvasa (26.1.2007 17:26:21)




Čisto prav si storila, če si ga dala zmrznit. Je pa dobro, da ga večer pred uporabo daš v hladilnik,  da se ti bo lepo odtajal. Tako ostane lepo suh, kot ga dobiš v trgovini. Če se taja na sobni emperaturi, postane rad premoker.






Stran: [1]