RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

lea23 -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 10:13:10)

jaz bi ti tako svetovala: če se brat uredu razume s tvojim možem, ga za kakšno leto vzemi k sebi. toliko da dopolni 18 let, pa da naredi izpit za avto, če mu ni za hodit v šolo pač naj špara. samo pazi da ga denar ne zavede da bi zapravljal za neumnosti. ali pa naj gre začasno pač k babici. babica in dedek bosta še vesela družbe. ko bo star 18 ali 19 let, naj si najame eno sobo v bližini kjer živi sedaj, in to je to. pa naj potem oče sam plačuje čisto vsa okna in internet.
na mestu od tvojega brata bi jaz začela svoj denar ful šparat. kupila bi si res samo tisto kar najbolj potrebujem.

lea23 -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 10:15:31)

aja pa še to sem pozabila odgovorit -
ja, poznam primere ko starši izkoriščajo svoje otroke. ampak tukaj ne gre za slovenske družine, temveč izvirajo iz bosne in srbije ...

slovenci smo pač drugače vzgojeni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

zanika -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 17:15:11)

Ja, meni pa zgodba tvojega brata sploh ni tuja. Ko sem sama želela nadaljevati s šolo, so rekli starši, da se naj zaposlim, ker v nasprotnem primeru ne bom kmalu videla pokojnine. Ja, saj je ob današnjih pogojih za upokojitev najbrž ne bom kmalu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Tako sem  začela opravljati pripravništvo in od prve pripravniške plače sem staršem prispevala 20.000,00 sit za bivanje, poravnavala položnico za telefon (ki ga nisem uporabljala) in televizijo (ki je nisem gledala - ni bilo časa). Kasneje ko sem se redno zaposlila, pa sem dodatno 2x letno prispevala 1/3 za kurilno olje in stroški bivanja so se podražili na 30.000,00.

Ne vem, kaj naj rečem. Mogoče, da so moji starši ravnali pravilno, mogoče pa tudi ne. Mislim pa, da na takšen način ne more otrok nikoli "na svoje" saj nima česa prihraniti.

zanika -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 17:17:22)

IZVIRNO SPOROČILO: lea23

ja, poznam primere ko starši izkoriščajo svoje otroke. ampak tukaj ne gre za slovenske družine, temveč izvirajo iz bosne in srbije ...

slovenci smo pač drugače vzgojeni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ojej. To sem pa šele sedaj videla. Sem slovenka in čistokrvna. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

rija -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 18:03:54)

Meni pa je tako izkoriščanje otrok tuje. Seveda do neke meje....da se ne gre za "otroka" starega 35 let [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Moji starši me niso nikoli kasirali niti enega tolarja, dinarja ali kar pač, pa sem imela tako plačo, kot onadva oba skupaj. Srečna sta bila, da mi ni bilo treba nič več dati.

In tudi sama nebi mogla kasirati svojega otroka za bilo kaj.....mislim, BEDNO!

rija -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 18:04:47)

IZVIRNO SPOROČILO: lea23

aja pa še to sem pozabila odgovorit -

Ah da ja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 

Potem pa si v življenju spoznala zelo, zelo malo ljudi.....

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 19:01:33)

Moje mnenje:lepo da si pri teh letih sam priskrbi toliko stvari.Zelo pohvalno pa tudi žalostno.
Glede oken in interneta pa- halo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. To mi je pa malo mimo. Pa oprostita če sem užalila vajinega očeta. Če bi bil tvoj brat pobudnik interneta ok naj plača,drugače pa...ne vem no.
Če je finančno stanje dokaj v redu jaz svojega otroka nebi prosila za denar za hrano, bi pa od njega pričakovala (njemu v prid) da varčuje.
Želim vama veliko sreče pa da se odločita pravilno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 20:37:11)

daje al ne daje je zdele popolnoma brezvezno vprašanje. mene bolj moti to zakaj 17 letnik dela in ni v šoli? se pravi ima samo osnovno šolo mogoče 3 letno? glede na to da ima kao dobro službo je vse ok z njim mentalno in fizično? kašno službo pa lahko dobiš z osnovno šolo? in a ni po zakonu da moraš otoka do 18 leta vzdržvat? js bi šla na socialo!

BAMBINA_ -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 20:54:27)

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR)
123. člen
- Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.
- Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.
- Otroka iz prejšnjih odstavkov, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, so starši dolžni preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

Torej, tvojemu bratu ni treba dajati denarja niti za hrano ali stanovanje, kaj šele za vzdrževanje stanovanja... razen če je oženjen, pa ga žena ne more preživljati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Stvar njegove presoje je torej ali bo s svojim denarjem pomagal očetu ali ne.

eya -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 21:18:46)

Ko sem bila jaz stara 17 let, sem hodila lepo v šolo in so starši skrbeli zame. Tako bi moralo biti tudi pri vas. Med poletnimi počitnicami pa sem vedno delala (začela sem po 1. letniku srednje), pa je vedno ostal ves denar meni-sem ga pa vedno uporabila za kako pametno stvar.

Moj brat je začel delati po srednji šoli (v redni zaposlitvi), pa vsak mesec daje nekaj za hrano, pa za kake večje izdatke (npr. kurilno olje) tudi. Je pa res, da je star 23 let. No, čisto prve plače je porabil za svoje želje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 22:42:35)

Moja sedaj že pokojna mama je bila delno podobna temu očetu. Poudarjam - delno. Ona je bila res brez financ in brez vsakakršnega premoženja, ampak popolnoma po svoji krivdi. Še tistega, kar bi lahko imela oz. kar ji je pripadalo, ni hotela vzeti, ker je bila preponosna (otroški dodatek zame) - v svojo in v mojo škodo. Posledica? Ko sem bila stara 13 let, sva živeli v 100 m2 velikem stanovanju brez elektrike, z mrzlo vodo, brez ogrevanja. Nikoli mi ni kupila šolskih knjig (mi jih je babica, dokler je bila še živa), nikdar mi ni dala za mesečno vozovnico za avtobus (ko sem začela hoditi v srednjo šolo), doma pa je bilo bolj pomembno, da je imel njen partner vsak dan liter vina in da je imelo njenih 9 mačkov meso. Jaz nisem bila pomembna.
In tako sem pri 15-ih letih začela delati, pri 16-ih sem pustila srednjo šolo (ni zneslo) in pri 17-ih sem se odselila od doma. In nikoli več nisem prišla nazaj. Ko pa sem še živela z njo, je jedla hrano z moje police v hladilniku, premetavala je moje stvari v moji sobi, ker je mislila, da se ukvarjam s prostitucijo, ker sem imela nekajkrat več gotovine kakor ona, obtoževala me je, da se drogiram, ker me skoraj nikoli ni bilo doma in podobno. Vse skupaj mi je popilo toliko živcev, da sem si rekla, da će pa že živim od svojih rok in svojih možganov, potem pa lahko tudi v svojem stanovanju. In sem se spakirala v najem. Nekaj časa je še lezla za mano, kjerkoli sem bila, potem pa ji je takrat, ko ji nisem povedala, kam se selim, le potegnilo, da imam tega dovolj.

Mi je žal? Ne, niti najmanj. Danes sem ji na nek čuden način celo hvaležna, da je bila takšna, kakršna je bila. Njej je očitno ustrezalo, meni pa je bila to čudovita šola in popotnica za življenje. Vprašanje je, kako bi bilo, če bi jaz živela kako drugače, kakor sem. Zato bom rekla samo, da ne vem, kako je pri drugih 17-letnikih, ampak pri meni je bilo skoraj tako, kakor pri tvojem bratu. S to razliko, da jaz v stanovanje nisem niti malo investirala. Že res, da sem bila mlada, ampak neumna pa ne.

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 23:06:20)

Ko sem bila stara 13 let, sva živeli v 100 m2 velikem stanovanju brez elektrike, z mrzlo vodo, brez ogrevanja. Nikoli mi ni kupila šolskih knjig (mi jih je babica, dokler je bila še živa), nikdar mi ni dala za mesečno vozovnico za avtobus (ko sem začela hoditi v srednjo šolo), doma pa je bilo bolj pomembno, da je imel njen partner vsak dan liter vina in da je imelo njenih 9 mačkov meso. Jaz nisem bila pomembna.
In tako sem pri 15-ih letih začela delati, pri 16-ih sem pustila srednjo šolo (ni zneslo) in pri 17-ih sem se odselila od doma. In nikoli več nisem prišla nazaj. Ko pa sem še živela z njo, je jedla hrano z moje police v hladilniku, premetavala je moje stvari v moji sobi, ker je mislila, da se ukvarjam s prostitucijo, ker sem imela nekajkrat več gotovine kakor ona, obtoževala me je, da se drogiram, ker me skoraj nikoli ni bilo doma in podobno

Joj, Kerensita, meni je pa žal, da tole berem....verjemi, da obstaja še kakšna lepša šola v življenju. Res mi je žal.

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 23:40:55)

Vem, vem, da obstajajo lepše šole. Ampak danes te svoje ne bi zamenjala za nič na svetu. Res. Ni bila lahko, je bila pa svinjsko dobra. In to je zlata vredno.

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 23:47:17)

Ampak danes te svoje ne bi zamenjala za nič na svetu

Zamenjat je ne moreš, kar je bilo, je bilo.

Ampak raje ne bi brala tega....tudi z drugimi (lepšimi) izkušnjami bi lahko prišla do enako dobrih spoznanj.  Samo to sem hotela reči....Zdaj greš pa lahko v lepše šole, ti privoščim.

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (21.1.2007 23:48:44)

Zdaj, ko je fertik s kreditom, grem vozniško dokončat. Jo moram imeti do poletja, ko greva s Kamikazo na dopust - jadranska magistrala dol in "po kopnem" nazaj. IN HOČM VOZIT!!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (22.1.2007 9:05:04)

Žio punce!

Hvala lepa za vse odgovore [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Glede na to, da še vedno odgovarjate, vam bom povedala malo več...

Zakaj brat ne hodi v šolo? Ker je totalno zabluzil. Sej veš, da si, ne brodi? Jaz krivim za to starše, ker če bi bilo doma kot je teba, bi on zdele sedel v šoli, tko se je pa na svoj način uprl...Žal nepravilno, saj je s tem naredil največ škode sebi. Kje dela? Pri mojemu možu. Nisem zadovoljna, da je pustil šolo, se je pa zdaj vsaj naučil odgovornosti in drugačnih pogledov na svet. Če bi ga pustili, da zaluta po svoje, ne vem kako bi se končalo. Moj mož je zelo strog človek, ki zahteva red in disciplino in čeprav sta imela na začetku veliko nesoglasij, vidim, da je brata izoblikoval v čudovito osebo. No, saj kot oseba je bil čudovit že prej, vendar se tega skozi mrežo uporov ni videlo. Ravno v soboto sva čvekala po msn-ju in ko sem mu rekla, da če bi ga jaz imela, bi on 100% zdele sedel v šoli, pa je rekel, da ve, ker bi imel doma pošlihtano. Imel bi stvari, ki bi si jih želel, v zameno, pa bi moral tudi on neki prispevat. Ne finančno, pač pa z trudom v šoli in delom doma (pospravljanje itd). Na koncu je rekel: to bi bil luksus!
Se mi je tok zasmilil! Nekaj kar je za druge normalno, je zanj luksus!
Sam je pa nekaj, če bi mu bilo z rozcami postlano, ne bi znal ceniti tega, kar si zdaj naredi z svojimi rokami. Tko kt je kerensa zaradi svoje izušnje boljši človek, tako smo tudi vsi ostali, ki nam v življenju ni bilo prizanešeno. In tega tudi jaz ne zamenjam za nič na svetu. Sama nisem imela nikoli nič, ker doma finančno niso zmogli (kot sem že omenila, najina starša sta ločena, brat je iz očetovega drugega zakona). S sestro je bilo drugače, ona ni nikoli upoštevala stanja doma, ona je samo zahtevala in jemala. Hočem...in je dobila. Tako ali drugače. Jaz sem bila vedno tiho..pač vedela sem da ni. Tako nisem povedala, da rabim za šolske knjige, ne za izlete, ne za malico, ne za obleko...Tisto najnujneše sem imela, zakaj več, pa niti nisem prosila. Pri 17 tih sem spoznala sedanjega moža in od takrat sva delala in varčevala za skupno življenje. Pri 18 tih sva kupila stanovanje, kjer se je totalno zalomilo, saj prodajalec stanovanja ni bil lastnik...šlo je za goljufijo stoletja, kjer sva vrgla v zrak nekja miljonov [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Pa naju to ni ustavilo. Začela sva si urejai stanovanje v hiši moje babice. Med tem časom sem redno doštudirala, diplomoirala, vmes ves čas delala, adaptirala sva hišo, uredila okolico, opremila stanovanje, v Lj imava firmo, sva poročena in imava krasnega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Stara pa sem 24 let. Vse to zato, ker mi doma ni bilo postlano z rožicami. Pa ne govorim o materialnih stvareh, temveč o veliko hujših... Prepričana sem, da če bi bilo doma vse krasno, ne bi odšla od doma in še danes bi se, kot toliko drugih mojih vrstnikov, flosala po faksu, diskotekah in zapravljala denar za obleke, za bencin bi mi pa dajala starša. Grde izkušnje so dragocene, zlata so vredne in jaz sem hvaležna staršm, za vse tisto, kar nikoli nisem imela. Imam danes, veliko veliko več!
Tudi pri bratu bo tako. Prepričana sem! Le tale šola me skrbi. Moral bi v šolo.

Pajaca -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (22.1.2007 10:17:01)

Čist tko bom rekla. Ne glede na to a je brat star 17 al pa 24 al pa 32. Ima svojo službo in kot praviš dobro plačo. Torej nekaj mora prispevati v družinski proračun. In to je za hrano in stroške. Pa če je to zmenjeno, da on plača rečmo internet pa elektriko pa še kaj, je to tko, al pa če da na mesec rečmo 100 al pa 200E mami, pa ona razpolaga z denarjem kot se ji zdi. 

Ampak se mi pa ne zdi fer, da plača za okna, al pa za nove stopnice, al pa kaj vem kaj že. Hiša je od staršev in naj jo sama vzdržujeta. V kolikor pač si on del zrihta in ima čisto ločeno gospodinstvo, naj potem sam skrbi za to, da ma tam nova okna, pa radiatorje pa take stvari. To je pač moje mnenje.

Ne moreš svojega brata enačiti z povprečnim 17 letnikom, ker pač če zasluži naj nekaj tudi prispeva. Zakaj bi ga starša živela???

BAMBINA_ -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (22.1.2007 16:38:40)

IZVIRNO SPOROČILO: Pajaca

Ne moreš svojega brata enačiti z povprečnim 17 letnikom, ker pač če zasluži naj nekaj tudi prispeva. Zakaj bi ga starša živela???

ja zato Pajaca, ker tako določa zakon. Od njega je pa odvisno, kakšen odnos ima do staršev. Na njegov 18. rojstni dan bi mu jaz na vhodnih vratih veselo mahala v slovo. Kajti, če ob "čednem" zaslužku ne čuti, da nepremožnim staršem prispeva za hrano, vzdrževanje..., potem se tudi jaz kot starš ob njegovi polnoletnosti ne bi čutila ga živeti niti minute dlje.

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (22.1.2007 16:51:13)

IZVIRNO SPOROČILO: BAMBINA_

ja zato Pajaca, ker tako določa zakon. Od njega je pa odvisno, kakšen odnos ima do staršev. Na njegov 18. rojstni dan bi mu jaz na vhodnih vratih veselo mahala v slovo. Kajti, če ob "čednem" zaslužku ne čuti, da nepremožnim staršem prispeva za hrano, vzdrževanje..., potem se tudi jaz kot starš ob njegovi polnoletnosti ne bi čutila ga živeti niti minute dlje.

Tako bi bilo res, če ne bi predstavila celotne zgodbe...sem pa celo in tu gre za skoparjenje, ne revščino Bambina. Če oče pri 53 letih sedi na denarju, za gospodinstvo in ostale stroške, pa še nikoli ni prispeval nič, zakaj bi pa potemtakem moral njegov nepolnoletni sin? Pa le ta prispeva...sam od sebe, le da očetu sedaj tudi to ni dovolj. Preberi si raje vse, pa potem komentiraj.

BAMBINA_ -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (22.1.2007 19:05:57)

Eh, vaše situacije res ne poznam, zato ne morem soditi. [sm=zmeden2.gif]
Verjetno pa bi oče predstavil drugo plat tvoje zgodbe. Hhmm?

Anonimen -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (22.1.2007 23:01:56)

IZVIRNO SPOROČILO: BAMBINA_

ja zato Pajaca, ker tako določa zakon.

Že res, da v zakonu piše, da so starši dolžni preživljati svoje otroke do njihove polnoletnosti (kar v praksi pomeni cca. do konca srednje šole ali gimnazije), ampak ko in če pa pride zadeva na sodišče, pa se zadeva nekoliko spremeni.
Mladoletnik, starejši od 10 let, ima pravico sprejemati lastne odločitve in sodišče jih je dolžno upoštevati v njegovo korist (primer: pri kateremu od staršev bi želel biti ob razvezi). Za dejanja mladoletnika, mlajšega od 14 let, odgovarjajo starši ali skrbniki (kar pomeni, da do te starosti ne more biti kaznovan po Kazenskem zakoniku ali Zakonu o prekrških kakor ostali, ampak ga v najslabšem primeru čaka popravni dom do polnoletnosti). Za mladoletnike v starosti nad 15 let (in do 18 let, ko postane polnoleten) pa je drugače. Niso več šoloobvezni in pri takšni njihovi odločitvi tudi starši ne morejo z nobenim zakonom ničesar več narediti, čeprav je v igri še vedno njihov otrok in to mladoleten. 15-letnik se sme redno zaposliti in ob določenih predpostavkah se mu sme predčasno priznati polnoletnost oz. pravice polnoletnih (npr. dekle, ki postane mati ipd.). Sme se poročiti, sme se odseliti in še marsikaj.
Tukaj je torej v igri mladoletnik, ki je prostovoljno pustil srednjo šolo (ali pa po sili razmer, kakor želite) in se prostovoljno zaposlil. Kar pomeni tudi, da se je prostovoljno osamosvojil (finančno). Tale "prostovoljno" je seveda relativna zadeva, da ne bo pomote. In če bi vse skupaj spravili na sodišče, vam lahko rezultat skorajda napovem - če bi brat vztrajal, bi lahko starša (oba) kaznovali zaradi zanemarjanja mladoletne osebe (v času, preden je pustil šolo in šel delat), za njegovo sedajšnjo situacijo pa to ne bi pomenilo bistvene razlike. Prostovoljno imaš lastne finance, ki naj bi (sodeč po prebranem) celo presegale slovensko povprečje in prostovoljno živiš pod streho svojih staršev, torej si dolžan prispevati v skupno gospodinjstvo. Kar pomeni delitev stroškov na tri enake dele (če so v hiši trije): tekoče stroške (elektrika, voda, smeti,...) in sezonske stroške (kurilno olje, košenje trave pred hišo,...). Starša plačevanja najemnine od mladoletnika skorajda ne bi mogla "izsiliti", po polnoletnosti pa brez problema. In to tržno najemnino. Adaptacije pa dejansko niso njegov strošek, pa če je mladoleten ali ne, zaposlen ali ne, v šoli ali ne. Nepremičnina ni njegova last in ne glede na to, da je to njegova potencialna dediščina, nima do tega nobene obveznosti, dokler dejansko ne postane njegova lastnina. Okna, vrata, karkoli že - to je strošek staršev. Tudi, če bi mu po 18-em letu računala najemnino.

Pajaca -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (23.1.2007 8:44:29)

To je to Kerensa. Otroka nisi dolžan preživljati do njegove polnoletnosti, ampak se ta dolžnost lahko neha tudi prej. In če pač otrok pri 17 služi fino plačo potem ga nisi več dolžan preživljati, ker se dejansko sam preživlja. In ne moreš ga izenačiti z povprečnim 17 letnikom in konec. In tudi konc koncev ne s 24 letnikom ki pridno študira in ga starši v celoti financirajo.

Zakaj je prišlo do tega da je pustil šolo je drug problem. A poznam kar nekaj ljudi ki so živeli v dosti slabših razmerah kot tvoj brat. Ki poleg zanemarjanja staršev skoraj niso imeli kaj za dat v usta, katerim so prijatelji dajali ponošene obleke, pa so le pregurali srednjo šolo in naredili faks. In poznam dosti ljudi, ki so živeli v idealnih družinah z max podporo staršev, pa niso naredili niti prvega letnika srednje šole. Tako da, vse se da če se hoče. Konc koncev se da tud ob delu končati srednjo šolo, samo voljo je treba imeti.

Jaz sem imela celo sr.šolo štipendijo in mi še na misel ni prišlo da bi mami rekla naj mi da denar za nakup šolskih potrebščin ali oblek. Če mi je kaj dala mi je dala, rekla nisem nikoli. Pa so me prijatelji čudno gledali, oni so imeli štipendijo za svoje potrebe, meni pa je bilo logično da dobiš štipendijo kot pomoč pri šolanju za šolanje in ne za zabavo. Pač vsak razmišlja po svoje.

In ja če bi se pri 17 zaposlila bi mami dala nekaj za stroške. Zakaj bi me ona s svojo mini plačo živela če imam dovolj.

srki -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (23.1.2007 11:39:35)

Joj, anonimna, svojo zgodbo si pa zelo ganljivo opisala in v marsičem se strinjam s tabo.

Kerensa, kapo dol tudi tebi in vsem, ki so morali v živjenju čez kaj takega.

BAMBINA_ -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (23.1.2007 13:37:17)

Zakaj je prišlo do tega da je pustil šolo je drug problem. A poznam kar nekaj ljudi ki so živeli v dosti slabših razmerah kot tvoj brat. Ki poleg zanemarjanja staršev skoraj niso imeli kaj za dat v usta, katerim so prijatelji dajali ponošene obleke, pa so le pregurali srednjo šolo in naredili faks. In poznam dosti ljudi, ki so živeli v idealnih družinah z max podporo staršev, pa niso naredili niti prvega letnika srednje šole. Tako da, vse se da če se hoče. Konc koncev se da tud ob delu končati srednjo šolo, samo voljo je treba imeti.

Jaz sem imela celo sr.šolo štipendijo in mi še na misel ni prišlo da bi mami rekla naj mi da denar za nakup šolskih potrebščin ali oblek. Če mi je kaj dala mi je dala, rekla nisem nikoli. Pa so me prijatelji čudno gledali, oni so imeli štipendijo za svoje potrebe, meni pa je bilo logično da dobiš štipendijo kot pomoč pri šolanju za šolanje in ne za zabavo. Pač vsak razmišlja po svoje.

In ja če bi se pri 17 zaposlila bi mami dala nekaj za stroške. Zakaj bi me ona s svojo mini plačo živela če imam dovolj.

[img]http://shrani.si/files/0210050ydrlbf.gif[/img] Tole s šolo se pa popolnoma strinjam.

soncicaT -> RE: Moj bratec bi vas neki vrašal (24.1.2007 20:14:59)

Vsekakor starša ne prevzemata odgovornosti za tvojega brata. Narobe je, da je pustil šolo, ampak če ni bilo druge izbire...

Nekako naj bi otroci plačevali stroške, ko so pri kruhu in nekako imajo vse pošlihtano, le da so še "doma"...se spodobi, a ne..

Izgleda da očeta ne bosta premaknila, zato pač naj se tvoj brat čimprej čist osamosvoji, če je možno poleg dela dokonča šolo, in kasneje eno fajn zaposlitev in na svoje...druge izbire ni..

Ne čakajta na milost očeta..ker ne bosta nič dočakala. Lepo pljunit v roke in ajd.

Srečno!

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>