privat al vrtec? (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

maliva -> privat al vrtec? (19.1.2007 14:05:37)

verjetno že 100x obravnavana tema... vendar bi vseeno napisala, kaksne načrte imam s srčkom - sedaj je 13 mesecev star in začenjava pri varuški, ki pazi samo njega. v vrtec bi ga dala februarja ali marca 2008, ko bo star dve leti in dva/tri mesece.
kaksna mnenja imate glede teh razlik v starosti? eni bi cim prej, drugi cim kasneje... meni se nekak zdi, da do dveh in pol nič ne zamudi, če je doma / pri varuški / pri starih starših in nima stikov z drugimi otroci in vrstniki.

Naja31 -> RE: privat al vrtec? (19.1.2007 20:38:22)

Res že dostkirat obravnavana tema.
Dobila boš tudi 100 različnih odgovorov.
Vsaka mamica svojega otroka pozna najbolje. Ravnaj se po občutku. Kaj ti misliš, da bi bilo za tvojega otroka najbolje?
Mojega čuva tašča in ga bo do starosti 2,.5 let ko na bi šel v vrtec. Jaz sem s tem zelo zadovoljna in sem ena izmed tistih ki zagovarjajo vrtec od 3. leta starosti naprej. Sem mnenja, da tako majhni potrebujejo ljubezen in crkljanje, ki ga v vrtcu pač ne morejo dobiti ker je več otrok, ne pa samo varstvo. Moj sinko se pri tašči odlično počuti in to mi je najbolj pomembno.

Rok_LM -> RE: privat al vrtec? (19.1.2007 21:03:28)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Jaz sem s tem zelo zadovoljna in sem ena izmed tistih ki zagovarjajo vrtec od 3. leta starosti naprej. Sem mnenja, da tako majhni potrebujejo ljubezen in crkljanje

[sm=smiley20.gif]

žanek -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 1:02:46)

Tudi jaz sem ena izmed tistih mamic, ki zagovarjajo vrtec od 3. leta starosti naprej. Mi je tako celo svetovala upokojena vzgojiteljica iz vrtca!

Barbka* -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 9:17:26)

LP[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Najprej odgovor za Žanek....upokojena vzgojiteljica je delovala na star način. Tak način v vrtcu ne deluje več...kot nekateri rečejo, da star režim ne deluje več (tako pač rečejo). To je veljalo včasih, sedaj pa ne več.

Delam v vrtcu in se vsako leto kaj spremeni (čeprav delam v vrtcu šele 3 leta). Začela sem v jaslični skupini in otroci so bili enkratni. Z isto skupino sem šla naprej in ko smo bili stari 3 leta, smo dobili v skupino fantka in punčko. Navajala sta se pol leta! Ostali otroci so bili navajeni med sabo, te dva pa sta na novo prišla v skupino in je bilo težko za njiju. Prvič sta prišla v veliko skupino otrok (katere do sedaj nista bila navajena, saj sta se čuvala doma ali pri varuški), v kateri so določena pravila. Dolgo časa sta se igrala sama, ker nista bila navajena se igrati s takim številom otrok.

Potem pa sta vmes veliko manjkala zaradi bolezni, ker njun imunski sistem še ni bil navajen. Saj veste, da otrok na začetku veliko zboleva, ko pride v vrtec. Ni še utrjen.

In še to...v vrtcu z otroki takoj začnemo z učenjem raznih stvar, saj jih moramo prej pripraviti na šolo kot so to delali včasih. Ker sedaj gre otrok v šolo s 6 leti. Ne pozabite tega. Tašča ali varuška tega ne morata dati vašim otrokom. Tudi v vrtcu se otrok še vedno pocrklja pri nas, vzgojiteljicah. Nikoli jim tega ne odrečemo, če otrok želi.

tina104 -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 10:11:12)

Jaz sem dala svojega otroka v vrtec z 12 meseci in zaenkrat mi res ni žal. Prvi mesec je bilo zelo hudo, pa res je veliko prehlajen, ampak po drugi strani pa imam občutek, da se v vrtcu veliko nauči, pa tudi cartajo ga.
Zjutraj, ko pride v vrtec, ga vedno vzgojiteljica pocarta, tudi po spanju je enako, čez dan verjetno ni veliko časa za te stvari.
Je pa precej napredoval v govoru, ne boji se več tako zelo drugih ljudi, sproščen je ob drugih otrokih, spi bolje tudi doma, več se sam zamoti.

Če ga boš dala v vrtec, bodi pripravljena, da boš od začetka veliko v bolniški. Pa verjetno jok na začetku bo, ampak se navadijo, še prej, ko si misliš. Tudi nek urejen urnik imajo v vrtcu, kar se mi zdi zelo dobro.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.1.2007 11:22:00)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Lianna -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 11:22:10)

Meni so do sedaj vzgojiteljice s katerimi sem govorila rekle, da bi svojega otroka pustile do starosti 2-3 let doma. Pri enem letu ga bi dale samo če ne bi bilo druge možnosti.

Marogica -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 12:03:23)

100x isti odgovor: vrtec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

p.s. Prej ga daš, bolje je, ker se otrok vklopi "avtomatsko" in še vstopa v vrtec ne doživlja zavesto, kar je bolje zanj, ker  starejši je, težje je lahko, za ene celo travmatično.

lenika -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 14:49:19)

Našega bo 3 mesece čuvala tašča, septembra pa bo šel v vrtec. Takrat bo imel 15 mesecev. V vrtec ga bom dala iz več razlogov:

1. Razbremenitev tašče.
2. Otrok se mora navadit na druge otroke.
3. Navadit se mora, da ni edini in vedno prvi za vse.
4. Malo se mora navaditi tudi samostojnosti. Baje otroci, ki so v vrtcu prej sami jejo, se lažje sami zamotijo, lažje sami zaspijo...

Sama sem učiteljica v prvi triadi in vidim kakšni so problemi z otroki, ki niso hodili v vrtec.

POKPOK -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 16:41:14)

Tudi stroka pravi, da je bolje, da je otrok do tretjega leta doma. Odvisno je tudi od odtroka. Nekaterim ni problem spati v galami, jih ne moti jok ostalih otrok... So pa bolj občutljive dušice. Tem bo pa lažje privaditi si kasneje, ko ni več toliko solz, padcev...

al1* -> RE: privat al vrtec? (20.1.2007 17:58:17)

Moja sta bila do 2,5 oziroma do treh let doma - hči pri babici, sin pa je imel varuško, ki je prihajala k nam. Nobeden ni imel velikih težav ali travm pri uvajanju v vrtec, oba sta se družila z drugimi otroki. Sta pa bila, ko sta šla v vrtec zelo malo bolana.

Tako da sem jaz, če obstaja možnost, za privat varstvo vsaj do druge leta.

Stran: [1]