Muca Copatarica -> RE: kruh (18.1.2007 10:59:07)
|
Tudi jaz po novem pečem kruh doma. Res je, da mi nekajkrat ni uspel, kot bi moral, a nisem izgubila upanja, da mi uspe. In prav je bilo tako, kajti zdaj mi rata tak, da se kar topi v ustih. Naredim ga pa takole: Vzamem eno kocko kvasa, jo zmešam z dvema žlicama sladkorja in dvema žlicama moke, zalijem z vodo in pustim vzhajat. Potem v večjo posodo dam 1 kg bele moke, 20g soli, lahko tudi 20g sladkorja, ni pa potrebno in približno 20-30g olja. Potem dodam v luknjico, ki jo naredim na sredi vzhajan kvas, ki ga rahlo zasujem z moko. Potem dodam mlačno vodo, nekje 500-600ml. Potem začnem mesit testo, ki pa ga ne smeš nikoli zabijat, ker gre na tak način ven ves zrak, ki pa je nujno potreben, da je kruh mehak in ni zbit. Nekaj časa ga mesim v posodi, potem pa ga stresem na pomokano površino pulta in zgnetem do konca, da se mi testo nič več ne prijemlje za roke. Dam ga v pomokano kuhinjsko krpo in pustim vzhajati kako uro. Nato ga še enkrat pregnetem in dam spet za 15 minut vzhajat. Zdaj ga dam pečt na 250 stopinj in po kake pol ure zmanjšam na 200 stopinj. Ko je pečen je slasten kot noben iz trgovine. Če pa bi rada delale kakršen koli polnozrnat, črn ali s semeni, lahko te moke daš le 200g na 1kg bele moke in vsaj 1 kvas in pol. Pa veliko uspeha pri peki.
|
|
|
|