kruh (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Hope2 -> kruh (18.1.2007 7:14:01)

Prosila bi za recept kruha. Po možnosti črni ali polnozrnati, pa da je preverjen recept. Moja mami ga dela in ga vedno zelo na mehko in narahlo omesi, ampak še zmeri pride kompakten (je okusen in zelo dober) ampak jaz bi takega, ki je mehek oz predvsem penast? Je možno sploh kaj takega doma naredit, ali lahko samo v štacuni takega kupiš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. 




Anonimen -> RE: kruh (18.1.2007 7:24:46)

Penast je zaradi veliko kvasa in tak kruh je zamesen z mlekom ne vodo.Jaz pečem krompirjev kruh,je zelo mehak in dolgo svež.Na kilo moke črne ali bele dam par krompirjev(5 srednjih).
Moko presejem,kvas(eno kocko) dam vzhajat v sladkano vodo z moko.Krompir z olupki skuham,olupim in mrzleka stisnem čez tisto napravo za stiskanje krompirja,ali naribam na ribežnu.
Ko je kvas vzhajal ga dam v moko in dodam nariban krompir.Zamesim s toliko mlačne vode,da je kompaktno,ne pretrdo.Pustim vzhajati.Nato ga še malo premesim,ne preveč zaradi krompirja lahko postane vodeno.Dodam še toliko moke,da lahko oblikujem.Oblikovanega daš na pekač in pustiš še enkrat vzhajati.Pečico segreješ najprej na 250,da kruh porumeni(10 min.),nato pečeš na 200-1 uro.
Ta kruh pečem dvakrat na teden in je po treh dneh še svež.




telebajsek** -> RE: kruh (18.1.2007 7:27:01)

Jaz ga delam že kar nekaj časa in ti povem da je vedno bolj kompakten kot ne.

je pa razlika če ga nardiš z mlekom ali pa z vodo.




Anonimen -> RE: kruh (18.1.2007 7:31:25)

Jas sedaj pozimi pečem vsak dan kruh. Dam malo manj kot kilo polbele moke in malo eno skodelico ržene moke, en kvas, pos olim in zamesim testo, da ni premehko in ne pretrdo, pokačam 10 do 15 minut in še enkrat zamesim in dam na pekač pustim še vshajati in dvakrat z nožem zarežem in dam pečt.
Večkrat sem od začetka poskušala, da sem spekla kruh tako kot je treba. Sedaj ko ga spečem ga imajo moji najraje, ker mi ga uspe naredit tako kot je treba. Meni je najboljši, če dodam rženo moko.
Če ti prvič ne uspe ti bo pa drugič, dokler se ne navadiš, kakšno testo mora biti.
Jas sem se pač na takšen način učila pečt kruh in mi je uspelo.
Mislim pa da je tudi odvisno od moke, zadnjič sem kupila vsakdanjo moko in mi nekako ni bil tako dober. Kupim moko kar v hardiju polbelo in dodam rženo in mi uspe naredit dober kruh.




Hope2 -> RE: kruh (18.1.2007 7:59:32)

Če dam mal več kvasa, vedno kasneje ko jem,  občutim kvas (drugi ga ne), kar mi ni všeč. Dalija kakšno vlogo pa ima krompir v kruhu. Zaradi okusa ali strukture, ali kaj drugega. 




Anonimen -> RE: kruh (18.1.2007 8:06:02)

Zaradi krompirja je bolj mehak in dalj ostane svež,in zelo zelo dober.Poskusi.




Hope2 -> RE: kruh (18.1.2007 8:15:46)

ok, bom hvala. 




Marogica -> RE: kruh (18.1.2007 8:19:38)

Sicer sama ne pečem kruha(še ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), vendar koliko se spomnim, je bil črni kruh(torej ržen) vedno kompakten in "zbit". Pa je čisto vseeno, kje sem ga kupovala. Meni se zdi, da je to povezano s samo rženo moko.
VEndar je to samo "logični" zaključek, nimam pa izkušenj..

Polnozrnati je bil mehkejši, vednar jih je večina narejena iz pšenične moke ali pa vsaj mešanice.





Muca Copatarica -> RE: kruh (18.1.2007 10:59:07)

Tudi jaz po novem pečem kruh doma. Res je, da mi nekajkrat ni uspel, kot bi moral, a nisem izgubila upanja, da mi uspe. In prav je bilo tako, kajti zdaj mi rata tak, da se kar topi v ustih.
Naredim ga pa takole: Vzamem eno kocko kvasa, jo zmešam z dvema žlicama sladkorja in dvema žlicama moke, zalijem z vodo in pustim vzhajat. Potem v večjo posodo dam 1 kg bele moke, 20g soli, lahko tudi 20g sladkorja, ni pa potrebno in približno 20-30g olja. Potem dodam v luknjico, ki jo naredim na sredi vzhajan kvas, ki ga rahlo zasujem z moko. Potem dodam mlačno vodo, nekje 500-600ml. Potem začnem mesit testo, ki pa ga ne smeš nikoli zabijat, ker gre na tak način ven ves zrak, ki pa je nujno potreben, da je kruh mehak in ni zbit. Nekaj časa ga mesim v posodi, potem pa ga stresem na pomokano površino pulta in zgnetem do konca, da se mi testo nič več ne prijemlje za roke. Dam ga v pomokano kuhinjsko krpo in pustim vzhajati kako uro. Nato ga še enkrat pregnetem in dam spet za 15 minut vzhajat. Zdaj ga dam pečt na 250 stopinj in po kake pol ure zmanjšam na 200 stopinj. Ko je pečen je slasten kot noben iz trgovine.
Če pa bi rada delale kakršen koli polnozrnat, črn ali s semeni, lahko te moke daš le 200g na 1kg bele moke in vsaj 1 kvas in pol. Pa veliko uspeha pri peki.




kalbo -> RE: kruh (18.1.2007 13:39:40)

Nekoč sem sem gor že napisal moje recepte za kruh, malo pobrskaj. Ržena moka nima glutena, zato ne več kot tretjino ržene moke dat, Ržen kruh je praviloma vedno zbit.




Hope2 -> RE: kruh (18.1.2007 14:37:35)

pa sem naredila po receptu dalije. no niti ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. sem kar od uča vzela vse sestavine, mleko, nič vode, pa kuhan krompir, pa kar belo moko, sol, kvas, olje. omesila zelo na mehko in dala vzhajat. pol pa nisem kruha naredila, ampak sem testo smao malo raztegnila na kake 2-3 cm debelo, gor posula parmezan in gorgonzolo, robove namazala z jajčkom in dala pečt. Moj si je prste oblizal, ko je pršu domov. to sem že prej delala in moram rečt, da je krompir res spremenil testo in je obema nama boljša ta varianta. naslednjič pa res kruh naredim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. 




Stran: [1]