Kaj naj narediva... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

silvy -> Kaj naj narediva... (15.1.2007 17:13:11)

Imam kar nekaj vprašanj. Ne me napadat, ker ni nujno, da bom to sploh naredila. Mogoče je med vami, kdo ki ima izkušnje s tem in mi bo znal svetovat.

S partnerjem pričakujeva otroka. Nisva prijavljena na istem naslovu (on je še prijavljen doma), živiva sicer skupaj. Otrok bo prijavljen, kjer sem prijavljena jaz. Kaj se nama bolj splača, da bi prišla čim bolje skozi s plačilom vrtca, dobivanjem otroškega dodatka...?
Jaz sem zaposlena kot učiteljica v šoli, on pa v podjetju, ki mu nakazuje minimalno plačo (razliko dobi v gotovini).
Ali je pametno, da se jaz prijavim kot mati samohranilka? Kakšen je postopek za to? Je potrebno iti na sodišče? Mora on  nakazovati preživnino?

Še nekaj: Ali bom potem še vedno lahko dala mojo mamo v olajšavo za dohodnino kot vzdrževanega člana kot sem jo do zdaj vedno dala? Živimo na istem naslovu v ločenih stanovanjih (v isti hiši), ampak imamo zaenkrat prijavljeno samo eno gospodinjstvo?

Vem, da sem full zakomplicirala, ampak nevem na koga se obrnit.

Hvala vam vnaprej za nasvete

Primoza -> RE: Kaj naj narediva... (15.1.2007 17:20:54)

Skoraj bi rekel, da poskusite dobiti pravno utemeljen odgovor tu:

http://www.pravniki.net/forum/?cid=21

lojzika -> RE: Kaj naj narediva... (15.1.2007 17:52:58)

Ja treba je na sodišče, glede določitve preživnine in tudi mislim da bi lahko še vedno dajala mamo v olajšavo. Vem pa ne koiko se ti bo poznalo pri otroškem dodatku odvisno od določene preživnine.

piščanc -> RE: Kaj naj narediva... (16.1.2007 9:06:17)

za preživnino se lahko sama dogovorita in samo javita na csd, ko boš prijavila samohranilstvo.

vrtec in dokladi pa se štejejo na osebe. če ima tvoj mož minimalno plačo, potem je celo bolje, da se prijavi na naslovu in ste družina. ker se bodo dohodki delili na več oseb (ti, tvoj mož, otrok, mama) boste dobili celo večje ugodnosti.

Tasika -> RE: Kaj naj narediva... (17.1.2007 20:17:33)

Jaz bi se strinjala s piščetom[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Tudi moji sosedi se bolj splača da so prijavljeni vsi trije, ker ima ona okrog 150.000 neto, on pa minimalca.

Če boš še naprej vzdrževala mamo, ni ovir za olajšavo. Še posebej pazi, da ostanete skupno gospodinjstvo.

Stran: [1]