Kaštrun -> Na kaj biti pozoren pri nakupu vozička? (14.1.2007 10:36:11)
|
Zdravo punce! Ker je toliko napisanega na to temo, bom jaz povedala še svojo zgodbo. Dva meseca nazaj sva bila z možem na obisku pri kolegih, ki imata 15 mes staro punčko. Punčka je šele zdaj začela hoditi samostojno, ker ima slabe trebušne mišice in so imeli kar nekaj težav pri npr. hoji in sedenju. Zaradi te težave punčko tudi vodijo na fizioterapijo. Ko smo se pogovarjali o vozičkih sta rekla, da je so pri vozičku pomembne te 4 stvari: - da ima trdo hrbtišče - da se voziček čisto poleže in čisto posedi (180 C in 90 C) - da nima voziček 5 točkovnega pasa in - da ima voziček spredaj varovalo oz. tisto ko se držijo z rokcami Zakaj? 1.) Dejstvo je, da so skoraj vsi vozički danes narejeni že iz trdih hrbtišč, vendar nekateri - tisti bolj športni - pa tega še vedno nimajo, zato bodite pozorne na to, da bo spal na dokaj trdem hrbtišču zaradi hrbteničke. 2.) Ste kdaj gledale kako otroci sedijo v nekaterih vozičkih ki so samo "moderni"? Jaz sem in vam priznam, da bi včasih prijela otroka in ga popravila, da prvič ne bi sedel tako zveriženo, drugič pa ne tako naprej, da ima rit že čisto pri kolenih! Glejte, da se voziček kar največ položi zaradi spanja in čisto posedi zaradi sedenja. Pri spanju mu sicer lahko podložiš pod ritko pleničko ampak pri sedenju ga moraš naučiti, da sedi čisto pokonci, ker bo s tem krepil tudi trebušne mišice, da ne bodo ohlapne (ko lovi ravnotežje ob sedenju ko se pelje). 3.) Predstavljajte si, da vas takrat, ko vas najbolj zanima okolica in ko vas najbolj zanima kaj je na levo in na desno nekdo pripne na sedež, tako da lahko gledate samo naprej. S tem, da otroški trebušček "ne miga z mišicami" in jih s tem ne krepi. Če že imate 5 točkovni pas pa varovalo spredaj, ga vsaj ne pripnite čez ramenca. 4.) Naj še kdo zatrjuje, da držala spredaj ne potrebuje, je to čista bedarija. Seveda ga ne potrebuje. Starš ne, otrok pa itak ne ve kako bi bilo če bi ga imel, povedati pa itak ne zna. On se s tem iz ležečega položaja lahko dvigne v sedeč, razvija trebušne mišice in mišice hrbtenice, lahko lovi ravnotežje ko se vozi in lahko se navsezadnje igra s tem varovalom v kolikor mu navežete kakšne igrače gor. Opozorilo: To sem napisala v vednost in premislek pred nakupom vozička vsem tistim, ki boste voziček še kupile. Ne da bi kritizirala kakršen koli voziček, ker vse vemo, da IDEALNEGA VOZIČKA, takega, ki bi se zložil v velikost kuhinjske krpe, ki bi imel poleg tega in onega še radio za glasbene želje in bil še nam po barvi všeč NI! Navsezadnje pa voziček itak kupimo večinoma zase :o)
|
|
|
|