Anonimen -> RE: Naučite otroke,da ne bodo preveč zaupljivi do tujcev (13.1.2007 11:12:32)
|
Aha, O.K., tole je pametno, to moram še danes Tiborju prebrati: Pravila: 1. Od neznanca nikoli ničesar ne vzamem; ne ponujenega bombona, igrače, denarja ali česarkoli drugega. 2. Z neznancem se nikoli ne pogovarjam. 3. Z neznancem nikoli nikamor ne grem in se nikamor ne peljem. 4. Če me neznanec sprašuje za pot (ali kaj podobnega), se ne približujem. Lahko dam kratek odgovor, več nisem dolžan. (Odrasel se po pomoč nikoli ne obrača na otroka.) 5. Neznancu nikoli ne zaupam svojega naslova. 6. Kadar se oglasim na telefon, nikoli ne povem, da sem sam doma. Vedno vprašam, kdo kliče in kaj želi. S neznancem se po telefonu ne pogovarjam. Klicatelj lahko pusti številko, da ga bodo starši poklicali nazaj. 7. Kadar sem sam, nikoli ne odpiram vrat. Pogledam skozi kukalo in vprašam, kdo je in kaj želi. Vrata morajo biti zaklenjena do prihoda staršev. 8. Če neznanec skuša nasilno vstopiti, me straši ali mi grozi, pokličem 113. 9. Če me kdo ogovarja iz avta, grem hitro stran. 10. Če mi neznanec sledi ali me poskuša zgrabiti, vpijem (neznanci se bojijo pozornosti) ter stečem stran - k najbližji trgovini, hiši ali nazaj k šoli. Kasneje to obvezno povem staršem in/ ali vzgojitelju oz. učitelju ali prijatelju. 11. Kamorkoli grem, imam vedno s sabo prijatelja. (Neznanci raje izbirajo otroke, ki so sami.) 12. Vedno kadar: vidim, da je nekdo poškodovan ali zelo bolan, pride do prometne nesreče, ali požara, ali če se izgubim, v najbližji telefonski govorilnici oz. s svojim telefonom takoj pokličem 113. (Ta klic je vedno brezplačen.)
|
|
|
|