Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kuba ... ko vidim kako se nekateri tako divje borite za svoje ''pravice pro-kajenje'' in ne uvidite bistva problema in se slepite s tem, da je okolje onesnaženo itd. Ok, primer: stojim na avtobusu in zraven mene en moški zakadi enega in je taka gužva da se nimam kam umaknit? Kdo je zdaj tukaj nestrpen do koga? Na avtobusu se je pa ze menda zdavnaj nehalo kaditi. Na zalost, na avtobusu ze zdavnaj ni nehalo smrdeti. Sama imam na avtobusu drugacen problem. Imam namrec alergije in med ostalim, reagiram tudi na dolocene parfume. Zatekam, zateka mi jezik in se zacnem dusiti. S kaksno pravico lahko nekdo ogroza moje zdravlje in uporablja parfum, ki je zame strup. Analogno s tvojimi trditvami o osebni pravici, da te nekdo s svojimi navadami oz. dejanji ne moti, bi bilo potrebno zahtevati, da vsi prenehajo z uporabo parfumov, ki nekoga motija, saj so potencijalni zdravstveni rizik. Mogoce bos uvidela, da je taksna utemeljitev ni prav trden argument. Saj tako kot imas ti pravico stati na dolocenem mestu in pravico, da te nekdo ne zastruplja s cigaretnim dimom, ima kadilec pravico, da stoji na dolocenem mestu, kjer je kajenje dovoljeno, in pravico, da ga nobeden ne nadleguje ce kadi. Za osebo, ki vztraja, da se sama ne bi premaknila, a istocasno vztraja na svoji pravici o nezakajenem okolju se lahko samo rece, da trmi v lastno skodo. Tako kot sama ne morem zahtevati od zenske z "napacnim" parfumom, da gre dol z avtobusa, ker me ogoroza, tudi ti ne mores zahtevati od kadilcev, da ne kadijo tam kjer je to dovoljeno, ker se ti noces umakniti. In ce ze sprasujes kdo je tukaj nestrpen, bi s svoje pozicije odgovorila, da si ti nestrpna - ker ti ne kadis, nihce ne sme kaditi tudi tam kjer je dovoljeno, zato ker to tebe moti. Ne ti, ne jaz nismo center sveta in drugi ljudje ne zivijo za to, da bi ugajali nam ali skrbeli za najine interese. Ce je tvoj interes, da nisi izlozena cigaretnemu dimu, sama poskrbi, da je temu tako. Prosim vas ne kvasite neumnosti ko govorite, da je to vaša sveta pravica, ker to ni res... o pravicah bi se dalo napisat cel roman pa ne bomo zdaj o temu... kje je pravica tistega otroka, ki stoji na avtobusu zraven mene in se nima kam umaknit? Kje je pravica tistega otroka, ki stoji poleg tebe na avtobusu,a ki je alergicen na tvoj parfum? Kje je pravica tistega otroka, ki mora vohati tvoj mogoce povsem osladen in tezek volj parfuma, ki je tebi vsec, njega pa sili na bruhanje? Bi rada predpisala ljudem kako naj disijo ali smrdijo? Pretenciozno ni kaj....
|