balaena -> RE: KDAJ HODIJO VAŠI OTROCI ZVEČER SPAT? (10.1.2007 21:15:47)
|
jaz sem se ze med nosecnostjo (ko sem opazovala spalne navade svoje male necakinje) odlocila, da se bom maksimalno potrudila, da bo pri nas boljse. sama sem dolgo (se mi zdi da se nizjo stopnjo OS?) hodila spat po risanki in zajckih, torej ob 19:30. tudi hcerko smo od vsega zacetka dajali spat okoli 19h. pa je vcasih trajalo tudi po uro, da je zaspala. odvisno od dneva. vem da sva se v prvih mesecih tudi menjala pri uspavanju, ampak pravilo je bilo, ko se gre enkrat "spat", torej v sobo, se ne prihaja več v dnevno ali kuhinjo, prav tako se ne prižiga ta močne luči. midva imava sreco in se nama je trud obrestoval. pri 12m, ko je za vecerjo ze toliko pojedla, da se je pred spanjem dojila samo se za crkljanje, mi jo je ratalo navadit, da je sama zaspala v posteljici (do takrat je zaspala ze med dojenjem). in to brez pretresov. zdaj je stara 15m, se ne dojiva vec, kadar je zdrava spi celo noc, odkar je v vrtcu pa je to (da je zdrava) bolj poredko. na kratko pa mislim, da se moras sama odlociti kaj hoces in potem to naredit. pa ne prevec dvomit. ce ne bo slo, lahko potem spreminjas nacrte. pri 9 mesecih lahko pa otroku tudi ze marsikaj razlozis in mogoce poskusi s pogovorom. mi smo jo poleti namrec razvadili z dnevnim spanjem v vozicku in smo se potem prav "ucili", kako se pociva v posteljici: kako zapre oci, pa da glavo dol... in ze vidis, kdaj skapira. takrat ves, da ve, kaj hoces od njega.
|
|
|
|