mami Lea -> Sesanje (9.9.2004 0:34:12)
|
Jaz imam s tem sesanjem slabe izkušnje. Imam 10 let mlajšo sestro, ki je sedaj stara 14 let. Zelo pridno se je navadila sesati svoj palec in ga je sesala do svojega tretjega leta. Prve težave so se začele z izgovarjenjem posameznih glasov (l, r, s, š...). Potem je kar nekaj časa hodila na govorne vaje. Pri svojih 13 letih je zaradi deformacije čeljusti dobila ustni aparat (zakovice + žička na vseh zobeh). In še vedno kljub 1 letnem nošenju aparata seslja in nerazumljivo izgovarja kakšne besede. Sama imam s svojima otrokoma drugačne izkušnje. Prvi otrok je visel na joški "24 ur na dan" tako da sploh ni potreboval ne dude in ne prsta. Sedaj pri svojih petih letih neverjetno jasno in lepo izgovarja vse besede. Drugi otrok, ki pa je sedaj star 4 mesece pa je ravno tako začel tlačiti prst v usta in sem mu vsakič ko sem to videla dala prst ven in dudo v usta. En teden smo se malo matrali ampak je nakoncu obupal in sprejel dudo. Sedaj jo uporabljamo samo kadar je sit in ga želimo uspavati ali pa potolažiti. Roke sicer še vedno tlači v usta vendar prsta ne sesa več. Baje pa je tudi tako, da dojenčki pričnejo okušati in ni povsem dobro, da jim popolnoma preprečiš da okušajo svoje roke, le prsta jim ne smeš pustiti, ker se potem preveč navadijo. Lp.
|
|
|
|