Slab izvid krvi :( (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Vesnika -> Slab izvid krvi :( (8.1.2007 13:28:16)

Z mojim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/modricrtici.gif[/image] sva bila na odvzemu krvi (starost 9 mesecev) in sva sedaj dobila izvid, da ima slabo kri. V posvetovalnici sva dobila sirup Legofer, ki ga mora dobiti 2x na dan po 7.5 ml.
Seveda sem sedaj čisto na tleh, ker se res trudim, da mu kuham primerno in pestro hrano.
Po navodilih zdravnice mu sedaj kuham rumenjak 3x tedensko. Dam mu tudi sok rdeče pese, meso ob kosti, špinačko (to sva itak jedla že prej), ...

Me pa malo skrbi naslednje: Je izvid mogoče slab zaradi mleka? Zjutraj in zvečer mu namreč ne dajem aptamila po flaški, ker flaške sploh ne šljivi. Tako mu tam za zajtrk in večerjo mlečno kašico od HIPP-a, ki se zmeša z vodo. A je mogoče to kaj narobe? Pa saj je v teh kašicah tudi mleko?!??!!

Mleka naj bi dobili taki dojenčki še vedno kar precej. A se šteje pod "mleko" tudi fruchtzwerge, pa jogurtki, pa take mlečne stvari? Ali bi moral dobiti prav npr. mleko Aptamil ipd.

Prosim za kakšen odgovor, ker sem zelo potrta...




Anonimen -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 14:05:29)

Mi smo se ravno kak mesec nazaj v soli pogovarjali z biologom, ki je rekel, da v spinaci baje sploh ni toliko zeleza, kot so govorili (Popaj itd.), se ne spomnim tocno, ce ni celo rekel, da je spinaca celo slaba za zelezo ..  Nisem pa sigurna.

LP, Ribica




Vesnika -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 14:17:57)

Joj, ne...pa še to???!! A res?




mml -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 14:22:30)

Najprej nikar ne bodi slabe volje in zaskrbljena, slabokrvnost je kar pogosta pri dojenčkih. Nič nisi napisala koliko je imel hemoglobin, ker je to pomembno kako "huda" je slabokrvnost.

Kar se hrane tiče...še naprej naj je pestro in raznoliko hrano, ne pretiravaj v nobeno smer.

Mislim, da mora popiti dojenček pri tej starosti nekje okrog pol litra mleka in v to se štejejo tudi jogurti, skute in ostali mlečni izdelki.




dix -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 14:51:02)

IZVIRNO SPOROČILO: ribicaRR

Mi smo se ravno kak mesec nazaj v soli pogovarjali z biologom, ki je rekel, da v spinaci baje sploh ni toliko zeleza, kot so govorili (Popaj itd.), se ne spomnim tocno, ce ni celo rekel, da je spinaca celo slaba za zelezo ..  Nisem pa sigurna.

LP, Ribica



Ni finta v količini železa v določenem živilu, ampak v obliki železa!!!!!!!!!

Zelenjave imajo ponavadi mislim da dvovalentno železo, kar pa telesu ne pomeni ama ništa. Meso itd pa ima trivalentrno ki pa je za telo dobro. Poleg tega pa se železo hitreje absorbira v kombinaciji z C vitaminom, zato pa tudi priporočjo jemanje raznih železovih pripravkov skupaj z svežim pomarančnim sokom.

pa še to: v reviji Mama sem enkrat prebrala da špinača celo znižuje razen hemoglobina in ne dviguje kot smo vcedno mislii.

moj nasvet: jejte dalje kot jete, normalno in pestro, dodajajtne sirup, lahko pa kupiš še v lekarni vitamiski sirup z dodatkom železa (sanosvit ali sanostol [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) in se vam ziher dvigne!




sjug -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 19:41:18)

Pozdravljena! Slabokrvnost je običajna pri dojenih otrocih, ker vsebuje materino mleko občutno manj železa kot pa prilagojeno. Odvisno je tudi od hitrosti rasti otročka. Tvoje dete izgleda na sliki kar korenjak, zato se temu ni čuditi. Kot je napisala dix, brez panike, jejte pestro hrano z veliko zelenjave in dodatek železa skupaj s pomarančo, pa se bo stanje hitro izboljšalo. Sama mojim še vedno kupujem kake sirupe z multivitamini, ker otrok itak rabi veliko železa, in če ima slabši izkoristek, ga gre pač več neprebavljenega skozi. Koristna je dobra stara limonada, oz. mlačen čaj z limono - to mi prakticiramo. Srečno!




eya -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 19:52:00)

Tudi mi smo ravnokar izvedeli, da ima Žiga premalo železa v krvi, vrednost je bila 104 (koliko pa pri vas?). Nam je rekla P, da je 120 normalno, da pri okoli 105 dajo sirup, ampak nam ga ni dala, je rekla, da naj popravimo s prehrano: čimvečkrat meso, lahko tudi vsak dan, tudi piščančja jetrca imajo veliko železa, pa marelice, pesa, rumenjak. Je pa Žiga res dojen, ko je ena napisala, da ga imajo dojeni otroci manj.

Ni pa to zaradi mleka, ker mleko itak ne prispeva k nivoju železa. Sicer pa imaš prav-pod količino mleka se štejejo tudi jogurti, mlečne kašice,...




ElaM -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 20:20:52)

Ogromno železa imajo marelice, jaz ji kar suhe skuham in vmešam v kašico.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (8.1.2007 21:35:37)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Marogica -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 21:43:43)

IZVIRNO SPOROČILO: ribicaRR

Mi smo se ravno kak mesec nazaj v soli pogovarjali z biologom, ki je rekel, da v spinaci baje sploh ni toliko zeleza, kot so govorili (Popaj itd.), se ne spomnim tocno, ce ni celo rekel, da je spinaca celo slaba za zelezo ..  Nisem pa sigurna.

LP, Ribica


Ja to je res. Pred ne vem koliko leti, se je nekdo v laboratoriju zmotil za eno ničlo za vejico (pri številki) in so zato tako dolbo mislili, da  ima špinača toliko železa.

Kar se pa Legoferja tiče, VEsnika, pa ne bit obupana. Moja dva sta bila oba slabokrvna, en pri 6 mes, drugi pri 9 mes, kljub raznovrstni hrani. Tudi zame je bil šok, vendar se to najkasneje v roku 6 mesecih popravi. Tako, da "papajte" pridno Legofer, pa bo. Brez skrbi.




Seven* -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 22:05:03)

Najboljse tablete (primerne tudi za tako male) se dobijo v avstriji. Rece se pa jim Ferrobet. Imajo najboljsi izkoristek in kri se hitro popravi. Dobijo se brez recepta.




bini -> RE: Slab izvid krvi :( (8.1.2007 22:30:58)

hm... zdej pa še mene mal stiska, ker jaz se ful držim teh priporočil - jajce in citruse ne do 1 leta, mleko sicer pije, pa mlečne izdelke tudi, meso prav tako, ampak prav pretiravava pa ne...
smo glih danes dali kri... bomo vidli kaj bo - v sredo...
ti pa nič ne skrbi - važno da je dete zadovoljno in zdravo... tud kri se bo popravila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




Wilson -> RE: Slab izvid krvi :( (9.1.2007 18:34:05)

Tudi moja Lana je bila kot dojenček slabokrvna, hemoglobina je imela v krvi 92. Najprej sem probala s sirupom Legofer in ker se kri ni izboljšala sem v Avstriji kupila tablete Ferrobet, ki se dobijo tudi brez recepta( povedati moraš le težo in starost dojenčka ), po teh tabletah pa se je hemoglobin v roku slabih dveh mesecev dvignil na 122. Je pa imela takrat na jedilniku skoraj vsak dan meso predvsem rdeče ali pa rumenjak. Sem pa ji tablete dajala s C vitaminom ( razni sokovi od Hippa in podobno), saj je le ta potreben za resorbcijo železa. LP




Vesnika -> RE: Slab izvid krvi :( (25.1.2007 12:41:04)

Hvala vsem za tolažbo in odgovore...

Rezultatov izvida krvi jaz nisem videla, ker so ga iz laboratorija dali direktno v posvetovalnico. Ko pa mi je zdravnica v posvetovalnici rekla, da je izvid precej slab, sem bila tako šokirana, da niti nisem vprašala, kolikšna je vrednost hemoglobina.

No, te napake ne bom več ponovila. V torek sva bila ponovno na odvzemu krvi, in se mu je v 14 dneh vrednost hemoglobina zvišala iz 114 na 119. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Sem vprašala še za prejšnji izvid [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Me je pa osebni zdravnik ful začudeno pogledal, ko sem mu rekla, da je imel zelo slab izvid...očitno me je zdravnica v posvetovalnici malo preveč prestrašila... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Drugače jaz nisem neka paničarka, ampak sem si sama kriva, ker nisem vprašala za tiste številke [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Glede na vaše odgovore sedaj vidim, da niti ni imel TAKO ZELO slabe krvi, ker ste nekatere imele še nižje vrednosti...

V glavnem, zdej se je izvid hvalabogu popravil. Zdej pa s polno paro naprej...

Res vsem še enkrat hvala za vse besede in nasvete...so mi zelo pomagali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]






nejcko -> RE: Slab izvid krvi :( (25.1.2007 12:51:40)

Imam 2 otroka - sin ni bil nikoli slabokrven, hči pa je bila tam do cca 1 leta. Sicer ne vem, če to kaj vpliva, ampak ko sem bila noseča s sinom, sem imela kri ok, ko pa sem nosila tamalo, pa sem imela tudi sama švoh kri (1. v življenju).

Sin, 5 let, je vegetar, kot mu pravim, torej mesa skorajda ne je - mora imeti res super dan, da mu kaj uspemo dati v usta mesa - pa ima že vse svoje življenje super kri.
Hči, 2,5 let, je pa ultra mesožer, pa če jo pogledaš, bi mislil, da bo lihkar skupaj padla - bledolična in po mojem mnenju še vedno malce slabokrvna.
No, jaz se imela razen v 2. nosečnosti vedno super kri, mož pa je bil v otroštvu tudi slabokrven.

Evo, tako je moje mnenje o vsem skupaj - nič ni ziher.

Pa še to - sin od jajca je samo beljak, obožuje pa rdečo peso in špinačo oz. blitvo. Hči je tudi rumenjak, peso obožuje, prav tako je špinačo oz. blitvo ... no, želim povedati, da so moje izkušnje take, da prehrana nima ravno velikega vpliva na vse skupaj. Lahko se sicer motim, ampak moja otroka sta živ dokaz za to (ali pa izjema[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).




Stran: [1]