Par vprašanj glede krsta... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Poroka, krst, obletnice ...

Sporočilo

eya -> Par vprašanj glede krsta... (7.1.2007 21:33:13)

Kaj mora imeti malček pri krstu-svečo in prt, še kaj drugega? Kje se da to kupiti? Kakšna je navada pri vas-kdo naj bi kupil te stvari?

Pa koliko stane obred?

Imamo priprave na krst šele 3 dni pred samim dogodkom, pa bi seveda vse potrebno radi pripravili že prej.

Hvala!

Udb -> RE: Par vprašanj glede krsta... (7.1.2007 21:43:26)

Nič drugega. Če sta s partnerjem cerkveno poročena, je treba prinesti še družinsko knjižico. Pri nas je taka navada da to kupi boter - je pa vseen kdo kupi. Kupi se pa npr. v škofijski knjigarni...

Obred ne stane nič. Lahko pa daš prostovoljni prispevek.

žarnica -> RE: Par vprašanj glede krsta... (7.1.2007 21:52:00)

Pri nas je botrca kupila prtiček in svečo (nimam pojma kje). Na sveči je bil datum in hčerkino ime, na prtu pa piše: sveti krst.

Župniku smo dali 5000 sit v kuverti.

Pikabu -> RE: Par vprašanj glede krsta... (7.1.2007 21:52:48)

Kot je napisala že udb, ne rabiš nič drugega. Aja, za botre potrebuješ potrdila, če niso iz iste župnije. Glede sveče in prtička je pa tako, kot se zmenite starši in botri. Vsaj pri nas je tako. Pri naših dveh je boter po moji strani kupil svečo, botra po moževi strani je pa naredila prtiček. Prtiček lahko tudi sama pripraviš. Mora biti bel, mi imamo gor napisano ime otroka in datum krsta, pa nekaj je še gor izvezeno (mislim, da rožice, križ, golobček). Svečo lahko naročiš tudi pri sestrah v Sori, mi smo jo pa pri eni gospe iz Komende (če te zanima, lahko dam na ZS številko), dela zelo lepe, teh iz Sore še nisem videla, ampak mislim, da jih tudi kar pohvalijo. Obred nič ne stane, mi smo dali nekaj v kuverto za cerkev.

Anonimen -> RE: Par vprašanj glede krsta... (7.1.2007 21:59:56)

Za krst je potrebno imeti svečo in bel prt. Ponekod to priskrbi duhovnik, ponekod morajo (ponavadi botri) to kupiti sami. Mi smo to kupili sami v  Lj v trgovini na Resljevi cesti (mislim da se imenuje Zvonček) kjer prodajajo take stvari.
V naši fari obred ne stane nič, le navada je taka da starši in botri zberejo skupaj denar - kolikor kdo želi - in to se da župniku.
Nas je še najbolj stala fešta (kosilo za 20 ljudi v gostilni, torta, obleke...). To je pa res kar naneslo, ampak bilo je pa nekaj enkratnega!

Anonimen -> RE: Par vprašanj glede krsta... (7.1.2007 22:05:24)

Joj, pozabila sem, da potrebuješ še družinsko knjižico (če si cerkveno poročena), pa botri potrebujejo potrdila, ki jih dobijo v svoji fari.
Če pa ima tvoj otroček kako tako "moderno ime", tako ki nima svetnika, pa moraš izbrati še dodatno ime. Npr. znanka je dala ime NAJ in zraven še NIKOLAJ.

vesna.com -> RE: Par vprašanj glede krsta... (8.1.2007 9:33:03)

Jaz sem prvič kupila v Zvončku,drugič pa jekar župnik naročil.Svečo in prtič je kupila botra,obred ne stane nič,družinske knjižice pri nas ne rabiš(sem kle prvič za to slišala,pa sva cerkveno poročena),zgleda da je odvisno od župnije.Ne izbereš si imena ampak si izbereš enega svetnika in zavetnika za otroka,ne glede na njegovo ime.

Stran: [1]