Podatki v Življepisu (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Meggi -> Podatki v Življepisu (5.1.2007 11:12:00)

Kateri podatki vse spadajo v življenjepis- namenjen seveda iskanju nove službe.

Ali naj navedem, da sem že mamica dveh otrok, lahko imam prednost ali ne!?

Seveda si službo želim !!!!!!!!!!!

Mina1 -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 11:16:29)

Ali naj navedem, da sem že mamica dveh otrok, lahko imam prednost ali ne!?

Lahko navedeš seveda, večina delodajalcev raje vidi, da zaposli nekoga, ki je že starš, torej četudi gre kdaj in kdaj na bolniško zaradi sebe ali otroka, ne bo tako dolgo manjkal, kot če greš na porodniško. To je lahk torej le prednost.

Po zakonu naj te itak ne bi smeli spraševati o teh stvareh, pa verjetno sprašujejo. Oz. če ti bodo na razgovoru rekli, da boš morala deleti nek čuden urnik ali kaj podobnega, boš verjetno rekla, da to ni mogoče zaradi otrok, varstva in podobno.

Če sama od sebe napišeš torej, da si že mamica dvama otročkoma, ne bo nič narobe.

lejci86 -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 11:18:44)

vsi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
ne hecam se poleg osnovnih je dobr da napišeš: končano šolo, če maš kakšne izkušnje oziroma kje si že delala,..glede otrok ti pa neznam svetovat. res je da zavisi od podjetja kateremu pošiljaš podatke ker veliko jih noče vzet take mamice ki majo spet drugi pa take ki jih nimajo in jih bodo v prihodnosti mele, po drugi strani pa zamolčati podatke ki se bi sčasoma tko al tko zvedli....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

mehurčica -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 13:34:35)

Kar se tiče družine(če imaš otroke, si poročena,itd.)ne rabiš čisto ničesar povedati, tudi na razgovoru ne. Sem ravno včeraj videla na zavodu za zaposlovanje, da po zakonu ne smejo teh stvari niti spraševat. Imajo prav anonimne anketice, kjer lahko napišeš podjetje, kjer so te po tem spraševali. Najprej jih opozorijo, če se pa pojavi več prijav na enako ime/podjetje pa imajo lahko že "štalo".

Kako se boš pa ti odločila, kaj boš napisala, je pa tvoja stvar. Jaz v življenjepisu ne bi tega omenjala. Saj dokler te ne vabijo na razgovor res še ne rabijo takih stvari vedet. Pred razgovorom pa se pač odloči, kaj boš povedala....

živa -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 15:57:11)

Jaz poleg osebnih podatkov (datum rojstva, naslov, telefon itd.) navajam končano izobrazbo, dosedanje šolanje, delovne izkušnje, obštudijske dejavnosti, posebna znanja (jeziki, računalništvo, izpit za avto), druge dejavnosti (društva, v katera sem vključena).

Lp,

živa 

soncece24 -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 16:19:05)

IZVIRNO SPOROČILO: živa

Jaz poleg osebnih podatkov (datum rojstva, naslov, telefon itd.) navajam končano izobrazbo, dosedanje šolanje, delovne izkušnje, obštudijske dejavnosti, posebna znanja (jeziki, računalništvo, izpit za avto), druge dejavnosti (društva, v katera sem vključena).

Lp,

živa 

Vse kar je živa zgoraj naštela je EDINO kar spada v življenjepis ob prijavi za službo. Najboljši življenjepis, ki ga delodajalci najraje vidijo je tabelarni življenjepis - po predlogi v Wordu samo vnesete svoje podatke, je pregleden, ni treba brat romanov itd... delodajalcu predvsem prihranite čas, kar vam seveda prinese + točke. Vsako kvašenje o familiji itd. je za delodajalca čisto odveč in kot je mehurčica napisala jih to niti ne sme zanimat. Vsekakor ne sodi v življenjepis, če že imate željo, da to poveste delodajalcu, to sodi v t.i. spremno pismo oz. prijavo. V prijavi se malo opišete, poskusite navesti čim več pozitivnih lastnosti, predvsem pa zakaj ve mislite, da bi bilo koristno, da vas podjetje zaposli. Koristno seveda za podjetje! Ko se prijavljate za službo odmislite, da v bistvu "prosite" za službo, v resnici se hočete podjetju "prodati" za čim boljšo ceno.

Anonimen -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 22:07:59)

IZVIRNO SPOROČILO: soncece24

Lp,

živa 

Vse kar je živa zgoraj naštela je EDINO kar spada v življenjepis ob prijavi za službo. Najboljši življenjepis, ki ga delodajalci najraje vidijo je tabelarni življenjepis - po predlogi v Wordu samo vnesete svoje podatke, je pregleden, ni treba brat romanov itd... delodajalcu predvsem prihranite čas, kar vam seveda prinese + točke. Vsako kvašenje o familiji itd. je za delodajalca čisto odveč in kot je mehurčica napisala jih to niti ne sme zanimat. Vsekakor ne sodi v življenjepis, če že imate željo, da to poveste delodajalcu, to sodi v t.i. spremno pismo oz. prijavo. V prijavi se malo opišete, poskusite navesti čim več pozitivnih lastnosti, predvsem pa zakaj ve mislite, da bi bilo koristno, da vas podjetje zaposli. Koristno seveda za podjetje! Ko se prijavljate za službo odmislite, da v bistvu "prosite" za službo, v resnici se hočete podjetju "prodati" za čim boljšo ceno.

Točno tako. Se podpišem pod tole.

eya -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 22:14:35)

sončece24 ali kakšna druga-a bi mi lahko posredovale tole predlogo v Wordu?

Njuškalo -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 22:19:04)

Jaz sem vedno vse to napisala kratko in jedrnato v prošnjo.Tudi,koliko imam otrok in kako imam poskrbljeno za varstvo...na kratko sicer ,v dveh stavkih.Ker s tem sem se izognila zoprnim vprašanjem glede tega na razgovoru.Ja,mogoče ni po zakonu,da te to vprašajo..vendar  ne vem,če sem bila kdaj na razgovoru, kjer me tega niso spraševali.Lahko bi jih dala na črno listo,samo potem nikoli ne bi imela službe.Tako pač je.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sicer te pa ,vsaj po mojih izkušnjah, glede otrok vprašajo tudi na zdravniškem pregledu na medicini dela...tako,da to itak pride na plano.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Nikoli nisem nekaj ekstra prilagala življenepisa.Samo prošnjo, v njej napisani vsi pomembni podatki...in v večini primerov sem dobila povabilo na razgovor, pa dokaj kmalu tudi službo.Tako,da ta sistem,vsaj pri meni deluje.

Anonimen -> RE: Podatki v Življepisu (5.1.2007 22:38:49)

IZVIRNO SPOROČILO: eya

sončece24 ali kakšna druga-a bi mi lahko posredovale tole predlogo v Wordu?

Predlogo življenjepisa misliš? Pošlji mi email na zs pa ti pošljem.

Njuškalo; sej ni v namenu prikrivanja oz. zatajitve otrok, itak da se pozanimajo o glede tega, sploh v državnih ustanovah imajo vpogled v uradne evidence in lahko takoj pogledajo kdo živi v skupnem gospodinjstvu, kdo je na koga zavarovan (otrok na starša), imajo vpogled v matične knjige....
Na razgovoru ni nujno da te direkt vpašajo o otrocih. Kadroviki imajo v malem prstu vso psihologijo in z odgovorom na čisto **** vprašanje izvejo kar želijo. Npr. Kje se vidite čez x let. Kaj vam pomeni beseda "družina", iz kakšne družine izhajate, ali imate radi otroke, ...
Bistvo je, da v prijavi za delo navedeš da ustrezaš tistemu kar zahtevajo. Še na nobenem razpisu ni bilo pogojev glede otrok, partnerjev, znamke avtomobila, konfekcijski številki,....Vse drugo se pove na razgovoru. Mene ne moti to, da vprašajo o otrocih in bi jim tudi po pravici povedala. Zagnala pa bi cel vik in krik, če bi bili otroci razlog za negativno odločitev - vendar pa je to težko dokazati.

Glede prilaganja življenjepisa je pa tako, da je zelo odvisno kam vlagaš prošnjo. Na nekaterih razpisih sami napišejo naj se prijavi priloži življenjepis. Tam ga valda priložiš, saj tako zahtevajo. Nekatera uspešna in razvijajoča podjetja zahtevajo tudi vizijo. Javni zavodi celo letne plane...Torej, če razpis zahteva življenjepis ga je treba oddati zraven, drugače pa ni nujno. Je pa dobrodošlo, ker delodajalec ob 10000 prijavah tako najhitreje najde najustreznejšega kandidata brez potrebe da bi bral romane.

Magi* -> RE: Podatki v Življepisu (6.1.2007 10:23:18)

IZVIRNO SPOROČILO: soncece24

Lp,

živa 

tole ni nujno res. delodajalci so si različni in nekateri radi preberejo življenjepis z malo osebne note - samo da ni dolgo klobasanje o vsem mogočem. jaz bi se poskusila pozanimati pri potencialnemu delodajalcu (ali če koga poznate v podjetju) kaj pričakujejo od prijavitelja. vaš življenjepis predstavlja vas in če je napisan po neki predlogi, ste samo eden izmed mnogih, ki jo uporablja.

glede družine je pa tako, da sem videla dosti moških CVjev, ki so navajali družino (oh kako lepa vrednosta) in je bila zanje to prednost, medtem ko je pri ženskah v CVju lahko to slabost. jaz bi najbrž navedla, kratko in faktografsko. konec koncev je v precej predlogah CVjev navedena tudi rubrika status (torej ali ste poročeni, samski) in tudi ali imate otroke.

soncek&luna -> RE: Podatki v Življepisu (6.1.2007 17:10:41)

jaz na nobeni prosnji nimam napisano ali imam otroka ali ne. ali zivim s partnerjem ali sama. pa moram rect, da sem dobila veliko vabil na razgovor. in sele tam povedala za otroka, ce je pogovor tako nanesel. na enem razgovoru me celo sploh niso sprasevali o privat zivljenju in jaz tudi nic nisem povedala (sam se ne spomnim vec katera firma je bla to[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]).

Anonimen -> RE: Podatki v Življepisu (6.1.2007 20:59:09)

IZVIRNO SPOROČILO: Magi*

tole ni nujno res. delodajalci so si različni in nekateri radi preberejo življenjepis z malo osebne note - samo da ni dolgo klobasanje o vsem mogočem. jaz bi se poskusila pozanimati pri potencialnemu delodajalcu (ali če koga poznate v podjetju) kaj pričakujejo od prijavitelja. vaš življenjepis predstavlja vas in če je napisan po neki predlogi, ste samo eden izmed mnogih, ki jo uporablja.

glede družine je pa tako, da sem videla dosti moških CVjev, ki so navajali družino (oh kako lepa vrednosta) in je bila zanje to prednost, medtem ko je pri ženskah v CVju lahko to slabost. jaz bi najbrž navedla, kratko in faktografsko. konec koncev je v precej predlogah CVjev navedena tudi rubrika status (torej ali ste poročeni, samski) in tudi ali imate otroke.

Se strinjam tudi s tabo. Delodajalci so res različni. Res je odvisno ali pošiljaš prošnjo na državno ustanovo (tam jih ne briga kakšen si po karakterju-važno, da imaš izkušnje in da dobro delaš), če pošiljaš prošnjo nekemu s.p.-ju ali na splošno ženski osebi je verjetno bolje, da napišeš nek "osebni" življenjepis, spet drugače, če pošiljaš v kako gospodarsko podjetje, banko, zavarovalnico,....Jaz osebno se ravnam tako, da ob prijavi na razpis priložim življenjepis če se tako v razpisu zahteva. Če iz razpisa ni razvidno kaj je potrebno priložiti prijavi vedno pokličem kontaktno osebo in vprašam. Kadar pošiljam ponudbe za delo pa življenjepisa ne pošiljam.  Nekateri (redki) delodajalci celo radi vidijo, da se prijava/prošnja/ponudba napiše ročno...
Povratnih informacij o uspešnosti/neuspešnosti mojega načina iskanja službe pa še nimam, ker so vsi potencialni delodajalci še v postopku zbiranja prijav.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Definitivno pa poročam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Magi* -> RE: Podatki v Življepisu (6.1.2007 22:34:25)

caffee, jaz držim pesti zate[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1]