Primoza -> RE: lignji (2.1.2007 10:47:32)
|
Problem ponve je enakomernost pečenja. Ravno zato je najbolje lignje peči v pečici, pa še napolniti jih s čim kar oddaja tekočino. Altrnativno jih lahko pečete v pečici zavite v folijo. Potem tudi niso tako občutljivi na čas pečenja. Se mi je zdelo, da je vprašanje specialno in ne kako "spoham" lignje. www.kulinarika.net pravi takole: V pečici. 500 g lignjev 6 krompirjev 1 bela čebula 4 stroki česna hamburška slanina lovorov list sol 2 dl belega vina olivno olje V naoljenem pekaču rahlo popečemo olupljen in na rezine narezan, malce posoljen krompir. Nanj razporedimo na rezine narezano čebulo, olupljene in narezane stroke česna, nekaj lovorovih listov ter na tanjše rezine narezano hamburško slanino. Vse prekrijemo z na majhne koščke narezanimi lignji ter damo, pokrito z alu - folijo, za cca. 40 minut v na 180 stopinj segreto pečico. Med peko parkrat prilijemo vino ter po potrebi dosolimo. V ponvi: 60 dag očiščenih lignjev (Patagonija) cca. 2.300 SIT/kg rastlinsko olje olivno olje 2 glavi česna šopek peteršilja 1 majhen čili oz. nekaj, da je malce pikantno (ne poper) 1 dcl vina (prošek je najboljši, lahko pa tudi katerokoli belo suho vino)Lignje odcedimo in osušimo kolikor se le da. V ponvi segrejemo rastlinsko olje (samo, da je pomaščeno), notri vržemo najprej lovke (če šprica po kuhinji, smo si sami krivi, ampak je v redu) in ostale lignje. Po nekaj minutah bo v ponvi en kup vode. Vodo odlijemo in v ponev spet dodamo rastlinsko olje. Čez par minut bodo lignji spet spustili vodo. Odlijemo jo in zalijemo z olivnim oljem, dodamo čili in vmes v multipraktiku pripravimo tržaško omako (česen, peteršilj, sol, poper, olivno olje ...). Čas peke je odvisen od lignjev, ne pretiravamo pa z vročino ponve. Torej, ko bo v ponvi začelo pokati, lignje prelijemo z omako, počakamo 2 - 3 minute in šele zdaj dodamo sol, če jo potrebujemo.
|
|
|
|