lignji (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


bamby -> lignji (1.1.2007 14:44:05)




Koliko časa in na kako veliki temperaturi jih pečete v ponvi, da so še vedno mehki, ne pa trdi ali gumijasti?






Primoza -> RE: lignji (1.1.2007 14:47:32)

Kakšne pa mislite narediti? Ker lignji se lepše pripravijo s pečenjem v pečici. Polnjeni so lahko z mešanico riža in narezanih lovk z začimbami.




anajmad -> RE: lignji (1.1.2007 19:26:45)

Jst jih naredim tako: očiščene in narezane jih samo pomokam in jih vržem v vroče olje,da imajo barvo bele kave. Potem pa so ful dobri mljask,jutr jih boma delala in to domače,ki mi jih moj mož nalovi.




Anonimen -> RE: lignji (1.1.2007 19:32:27)

Na kolobarje narezane in v ostri moki pomokane kalamare vržeš v zelo
vroče olje,ampak pazi,le za nekaj sekund,največ minutko.Pobereš jih iz olja daš v skledo kjer si prej obložila z papirnato brisačo,tako da se olje upije.Odstraniš papir posoliš in začneš jesti.




Primoza -> RE: lignji (1.1.2007 19:47:24)

Ja to drži če je mislila cvrenje, ampak peka?




rainbow -> RE: lignji (1.1.2007 22:08:05)

po receptu moje mame jih najprej pol ure pacaš v olivnem olju, potem pa spečeš na ognju, v 10 minut gotovi. baje če jih predolgo pečeš, postanejo gumijasti.




bamby -> RE: lignji (2.1.2007 10:26:06)





Sem mislila take cele, "na žaru". Za ocvrte že vem kako jih delat. Jaz jih npr. najprej pomokam, potem pa dam v osoljeno jajce in ocvrem (po pariško).
Ampak tile celi me res najbolj zanimajo, ker so verjetno kar delikatni, če jih morda predolgo ali premalo časa pečeš. Za peko v pečici imam navodilo v eni kuharski knjižici, da se jih peče pol ure in se jim prilije vino. Morda jim ravno tekočina da sočnost. Ampak tako v ponvi se mi zdi, da naj bi bilo to bolj na hitro, ali kako?






Primoza -> RE: lignji (2.1.2007 10:47:32)

Problem ponve je enakomernost pečenja. Ravno zato je najbolje lignje peči v pečici, pa še napolniti jih s čim kar oddaja tekočino. Altrnativno jih lahko pečete v pečici zavite v folijo. Potem tudi niso tako občutljivi na čas pečenja.

Se mi je zdelo, da je vprašanje specialno in ne kako "spoham" lignje.

www.kulinarika.net pravi takole:
 
V pečici.
 
500 g lignjev
6 krompirjev
1 bela čebula
4 stroki česna
hamburška slanina
lovorov list
sol
2 dl belega vina
olivno olje

V naoljenem pekaču rahlo popečemo olupljen in na rezine narezan, malce posoljen krompir.
Nanj razporedimo na rezine narezano čebulo, olupljene in narezane stroke česna, nekaj lovorovih listov ter na tanjše rezine narezano hamburško slanino.
Vse prekrijemo z na majhne koščke narezanimi lignji ter damo, pokrito z alu - folijo, za cca. 40 minut v na 180 stopinj segreto pečico. Med peko parkrat prilijemo vino ter po potrebi dosolimo.

 
V ponvi:
60 dag očiščenih lignjev (Patagonija) cca. 2.300 SIT/kg
rastlinsko olje
olivno olje
2 glavi česna
šopek peteršilja
1 majhen čili oz. nekaj, da je malce pikantno (ne poper)
1 dcl vina (prošek je najboljši, lahko pa tudi katerokoli belo suho vino)Lignje odcedimo in osušimo kolikor se le da. V ponvi segrejemo rastlinsko olje (samo, da je pomaščeno), notri vržemo najprej lovke (če šprica po kuhinji, smo si sami krivi, ampak je v redu) in ostale lignje. Po nekaj minutah bo v ponvi en kup vode. Vodo odlijemo in v ponev spet dodamo rastlinsko olje. Čez par minut bodo lignji spet spustili vodo. Odlijemo jo in zalijemo z olivnim oljem, dodamo čili in vmes v multipraktiku pripravimo tržaško omako (česen, peteršilj, sol, poper, olivno olje ...). Čas peke je odvisen od lignjev, ne pretiravamo pa z vročino ponve. Torej, ko bo v ponvi začelo pokati, lignje prelijemo z omako, počakamo 2 - 3 minute in šele zdaj dodamo sol, če jo potrebujemo.





Anonimen -> RE: lignji (2.1.2007 11:07:01)

Še nekaj receptov za pripravo lignjev.
Kopirat ne znam zato kar linke prilepim.

http://www.whirlpool.si/recept.asp?ID=33

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=1210

http://www.kuhajmo.si/default.asp?k=recept&rid=128


http://www.pozitivke.net/article.php/20060923231424388




tejkooo -> RE: lignji (2.1.2007 11:25:49)

Če lignje cvrete predlagam da jih naredite v pivskem testu prej jih posolite naredite pivsko testo jih namočite not in ocvrete v parih minutah to so najbolj okusni lignji pečeni seveda.

Na žaru paje najbolje da jih prej namakate v maniradi is česna belega vina olivnega olja in peteršila  in se veda soli  kako uro do dve potem pa jih spečete na žaru kmalu po tem ko spustijo sok so pečeni to je že zelo hitro 5 minut 6 največ.

Okusni so pa seveda tudi v rižoti  lignje prepražiš nahitro minutka na olju rastlinski maščobi kar ti je ljubše sicer ne priporočam olivnega olja za praženje ker izgubi vse in vitamine in ukus olivno olje se zmeraj dodaja kuhanju nikoli ne za pečenje praženje kot dodatek kuhanju pa ohrani vso aromo okus...... vglavnem naredimo tržaško omako is peteršila česna ter olivnega olja ne preveč olja, ko so lignji popraženi dodaš 1.5 dcl belega vina čim bolj navadnega je najbolši za kuhat in k temu dodaš še tržaško to se naj kuha 1 minuto toliko da alkohol shlapi potem dodaš malo mezge paradajzeve res malo samo za barvo in čisto malo paprike v prahu.
Na koncu dodaš skodelico opranega riža ter 2x toliko vode kot riža seveda soliš in dodaš še curry čes 20 minut je kuhano....
dober tek.

edit:  Pa še nekaj ta rižota je nadvse okusna če daš namesto lignjev morske sadeže in narediš brez paradajza in paprike, pač k lignjem zelo paše paradajz pa paprika k morskim sadežem pa ne toliko




Stran: [1]