VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

CIPRESA -> VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (28.12.2006 16:02:32)

Mogoče katera kaj ve o tem??? Z 28.12.2006 v ULRS

5902. Pravilnik o obvestilu za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine

Na podlagi drugega odstavka 287. člena Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 117/06) izdaja minister za finance

P R A V I L N I K o obvestilu za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine

1. člen S tem pravilnikom se določajo oblika in podatki iz obvestila za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine in drugega dohodka, ki se prejema redno za mesečno obdobje, ter način predlaganja obvestila glavnemu delodajalcu, izplačevalcu pokojnine in izplačevalcu drugega dohodka.

2. člen Davčni zavezanec – rezident, ki v skladu s 114. členom Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/06) uveljavlja olajšavo za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine, ki se izplačuje za mesečno obdobje, mora s predložitvijo obvestila na obrazcu, ki je Priloga 1 tega pravilnika in njegov sestavni del, pisno obvestiti glavnega delodajalca in izplačevalca pokojnine. Na način, določen v prejšnjem stavku, uveljavlja olajšavo za vzdrževane družinske člane tudi davčni zavezanec – rezident od drugega dohodka, ki ga prejema redno za mesečno obdobje.

3. člen   Ta pravilnik začne veljati 1. januarja 2007.  

Št. 421-350/2006/6  
Ljubljana, dne 19. decembra 2006
EVA 2006-1611-0178  
dr. Andrej Bajuk l.r. Minister za finance

Kaj to pomeni da moramo sedaj na obrazcu obvestiti delodajalca da želimo uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane???
Priloga tega pravilnika je obrazec, pa ga nisem mogla skopirati - najdete ga na netu!

soncece24 -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (28.12.2006 16:13:41)

Ja, kolkor jaz vem so spremenili, da ne moreš več na koncu uveljavljat te olajšave, ampak moraš na začetku leta povedat, koga boš v olajšavo dal. So zgleda ugotovili, da so ljudje več nazaj dobili, če so na konec počakali in si zračunali kaj se jim bolj splača - kar pa za državo seveda ni fino - to je samo spet en način več, da nas oskubijo do kosti!

Anonimen -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (28.12.2006 17:08:44)

In spet bodo udarili starše po žepu. Jupi, rodnost se bo povišala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].
Le tako naprej, Slovenija!

Anonimen -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (28.12.2006 18:14:27)

Pri nas je [sm=love.gif] že prejšnji teden prinesel domov obrazec, ki so ga dobili v službi in ga mora, če bo pri dohodnini imel vzdrževane člane, izpolnjenega prineseti po praznikih nazaj.  Kot sem jaz zastopila po tistih navodilih, naj bi po novem delodajalci morali sporočati to na davčno, ker boš že pri naslednji dohodnini(leta 2007) imel vzdrževalne člane vpisane na obrazcu in boš moral samo preveriti podatke.

Anonimen -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (28.12.2006 20:16:43)

Kolikor je meni znano, se olajšava lahko še vedno, tako kot se je, upošteva na koncu leta za celo leto. Lahko pa se tudi mesečno, kot se je lahko tzudi do sedaj, le da so menda resnično novi sedaj ti obrazci, ki jih je treba izpolniti.  Vsaj pri nas je, vsaj zdi se mi, tako, ker je zadnjiič tajnica nekaj hodila naokoli in spraševala, kdo ima prijavljene otroke med letom in koliko. Tako da očitno jih imaš lahko še vedno tudi na koncu leta kot olajšavo, če želiš.
Cipresa, bom jutri v službi vprašala, kako je s temi obrazci.

CIPRESA -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (28.12.2006 20:53:22)

Aha, pol jih moramo res izpolnit!

Mina1 -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (29.12.2006 8:05:34)

Kot sem jaz razumela, to velja za tiste, ki v službii sproti uveljavljajo to olajšavo, torej mesečno pri plači. Jaz tega nimam, baje pri nas v službi to počno le tisti, ki imajo visoke ODje, njim se splača - tako je bilo meni razloženo.

Jaz bom torej tako kot vsako leto konec leta to naredila oz. pred oddajo dohodnine. 

VERONICA -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (29.12.2006 10:14:56)

Najlepša hvala za to informacijo, ker sem na porodniški in dosti stvari gre mimo mene.

Tasika -> RE: VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI (4.1.2007 10:57:22)

Olajšavo za otroka lahko uveljavljata mati ali oče, sproti ali na koncu leta, na koncu leta tudi deljeno po mesecih. Ta pravilnik predpisuje le nov obrazec, ki ga je potrebno podpisati, da se olajšava lahko upošteva sproti (pri plači).

Stran: [1]