Metuljček Cekinček
|
Tako kot je že Vanč opisala, v bolnici so ga priklopili na kisik, da je lažje dihal. V nos dobi takšni dve tanki cevki, skozi kateri piha hladen zrak. V bolnici sem prosila, če lahko probam, ker se je moj metuljček blazno upiral, ko so mu ti cevki naštimavali v nos. Na začetku je tak neprijeten občutek, ker ti nekaj piha v nos, čez pol minute pa te več ne moti. Neprijeten del te terapije s kisikom je ta, da je otrok omejen na tista 2 kvadratna metra, do kamor sežejo cevke od kisika in ga je treba nonstop animirati, da si ne trga teh cevk iz nosa. Naš metuljček je pač razgrajač in ga ne moreš prepričati, da bi včasih lahko tudi kaj počival . V bolnici je tudi redno dobival inhalacije Ventolina (na 4 ure), ki so mu zelo pomagale, saj je tisto uro po inhalaciji veliko lažje dihal in je takrat tudi običajno zaspal. Inhalacije v bolnici dobiva preko maske. Te inhalacije so vsaj v našem primeru bile veliko bolj učinkovite kot pa vpihi preko inhalatorja, ki smo jih po odpustu iz bolnice izvajali doma. Kar je v bolnici zelo pomembno je predvsem nenehno spremljanje in opazovanje bolezenskih znakov otroka. Sestre so mu vsake dve uri izmerile saturacijo (kar je že Vanč opisala), vročino, ponoči pa so mu vedno preštele tudi število vdihov na minuto. Pred vsakim obrokom so mu tudi temeljito izprale nosek s fiziološko in mu ga nato očistile z aspiratorjem - to je bil za mojega metuljčka najneprijtnejši del bivanja v bolnici, saj je med aspiriranjem ponavadi tako kričal, da ga je cela bolnica slišala. Ko sva bila prvič v bolnici, je bil star 11 mesecev. V bolnici sva bil 3 dni. Ko smo prišli domov, je bil popolnoma zdrav v enem tednu. Ko sva bila drugič v bolnici, je bil star 12 mesecev. V bolnici sva bila spet 3 dni. Ko smo prišli domov, pa se je bolezen vlekla še več kot dva tedna. Po odpustu iz bolnice smo doma nadaljevali z vpihi Ventolina, prva dva dni na 4 ure, nato še tri dni na šest ur, potem smo prenehali, ker se je stanje izboljševalo. Ezi, število vdihov na minuto ni tako natančen pokazatelj kot saturacija kisika v krvi, ki jo izmerijo pri pediatru. 30 vdihov na minuto po mojem ni problematično, saj je to res čisto spodnja meja. Najbolj mirna pa boš, če pokličeš pediatra in se z njim posvetuješ. Tudi hropenje ni tako problematično, saj do hropenja pride zaradi sluzi, ki iz nosu in grla izteka v pljuča. Bolj problematično je, če pristavič uho na prsni koš tvojega bolnička in slišiš piskanje. Kot je že Vanč omenila, je pomemben pokazatelj bolezni tudi to, če diha s trebuščkom. Upam, da se čimprej pozdravite! Poleti pa čimveč na morje! Mi bomo šli najmanj za 3 tedne .
|