frutka_ -> RE: Kaj počnejo otroci v jaslih? (26.12.2006 15:43:07)
|
Meni je zelo všeč potek dejavnosti, ki jih izvajajo pri tamalem v prvem starostnem obdobju. Recimo brali so zgodbico "Rdeča žoga". Če je katera ne pozna naj povem da je to ena ogromna knjiga, v kateri nastopa deklica Liza ki ima rdečo žogo. Rdeča žoga jo spremlja skozi celo zgodbo in jo spremlja pri dnevnih zaposlitvah (ko sedi za mizo recimo). izšla je pri založbi Epta in je res krasna. No, knjigo so večkrat brali. Kasneje jim je ta zgodbica bila iztočnica za nadaljne dejavnosti. Žoge so si sami izdelali s pomočjo tehnike "kaširanje". Žogice so barvali s prstki (šablono so imeli izdelano in so nanjo s prsti nanašali barvo in utrjevali barve). Po igralnici so imeli obešene žogice na elastiko s katerimi so se lahko igrali. Naučili so se pesem o žogi....In še mnogo več! Zdaj, v prednovoletnem času, so brali o belem medvedu zgodbo in so si pripravili medvedjo čajanko, kamor so povabili svoje medvedke, ki so jih prinesli s seboj.... Ma, dogaja se jim mnogo! Časi, ko je vrtec bil samo varstvena ustanova so mimo!!! Že nekaj časa poteka reorganizacija vrtca, ena taka je bil KURIKULUM,ki ga bodo zdaj po 10-ih letih spet spremenili. Nad vrtcedm bdijo starši, svet staršev, ravnatelj, zunanji sodelavci...jaz si ne bi upala trditi, da se samo igrajo. Pa tudi če se kdaj, se otrok MORA naučiti samostojnosti, samostojnega igranja, reševanja konfliktov, komuniciranja. Vzgojiteljice jim pri tem pomagajo, nekaj pa mora biti samoiniciativnega dela! Pikica, če meniš, da je zanj doma bolje, se ne obremenjuj kako bi bilo če bi bil v vrtcu. Morda ga kdaj pelji na kakšno igrišče vrtca, kjer so otroci. Povprašaj malo kaj se dogaja, kaj počnejo tamkajšnje vzgojiteljice. Vsekakor je drugače v vrtcu kot je doma. Tudi otrok je v vrtcu v drugem položaju kot doma. Odnos do vrstnikov je drugačen ko si z njim, kot takrat ko je sam. Če imaš možnost, da je s teboj naj bo. Prehitro minejo zgodnja leta. Meni najboljša varianta se zdi recimo kakšne 4h vrtca (ne privat varstva!) in nato odhod domov k staršem. Ampak to je ideal! UŽIVAJTA!
|
|
|
|