sazi
|
IZVIRNO SPOROČILO: klavdijas/ ŽABONKA Šolstvo, državna uprava .... ste pa plačani iz proračuna, plače so redne, vedno zagotovljene, ker pač za to prispeva gospodarstvo.... Pojdite na trg dela in v gospodarstov pa boste dobile božičnico, 13 plačo ... ali pa plačo z zamudo, neplačan prevoz na delo, neplačano regres za prehrano.... Draga moja ne tupi. Ti za tako nizko plačo, kot jo dobimo - glede na izobrazbo - zjutraj še vstala ne bi. In zakon prepoveduje, da se v javni upravi izplačuje t.im. božičnice, kaj šele 13. plačo. Tako, da tisti, ki delamo v javni upravi dobimo: 1. nižje plače, 2. nižji regres kot vi v gospodarstvu, 3. nimamo mesečnih nagrad oz. stimulacij, 4. nadur nimamo plačanih, 5. dobimo najnižjo nadomestilo za malico. In ne boš verjela, ampak službo v javni upravi dobiš tudi na trgu dela Tisto, da gospodarstvo prispeva za naše plače - draga moja, naše plače in stroški našega dela se plačujejo iz vseh vrst pobranih davkov - med drugim tudi iz davkov na naše plače... Kolikor mi je znano pa ni gospodarstvo edino, ki davke plačuje. Pa še to: če ne bi bilo javne uprave, tudi gospodarstvo ne bi funkcioniralo, tako da smo vski skupaj v začaranem krogu preživetja in boja za obstanek... Se strinjam s Klavdijo, Žabonki pa z lahkoto negiram večino njenih trditev, kaj v gospodarstvu dobimo - pa da ne bo pomote - zaposlena sem (še enkaj dni, potem pa jih z veseljem zapuščam) v zelo dobro stoječem podjetju. Vsak ki sliši kje delam reagira v stilu - dobra firma, gotovo imate hude plače - za bruhat. Pisala bom sicer zase, ampak slika plačil je večinoma enaka za vse zaposlene v podjetju, razen za peščico na vodilnih položajih, ostalo pa je podn od podna. 1. o plačah: Slovenija je ena redkih držav, kjer je povprečna bruto plača v javni upravi višja kot v gospodarstvu (pridobljeni podatki: podatki so za 2003: Bruto gospodarstvo = 232 000 sit Bruto javna uprava = 321 000 sit projekcija za 2006: Bruto gospodarstvo = 270 222 sit Bruto javna uprava = verjetno okrog 350 000 sit 2. o regresu res ne vem, kakšnega dobite 3. ne dobim nikoli nobene stimulacije ali mesečne nagrade 4. še nikoli nisem dobila plačane nadure 5. nadomestila za malico ne prejemamo, ampak lahko jemo v firmini menzi, ki streže hrano ob nemogočih urah (jej zrezke ob 10. uri, če ti paše), kosilo pa je vedno isto - cvrtje z malo cvrtja in še z ocvrtim krompirčkom - to pa lahko dobič ob 14-ih 6. da o nadomestilu za postne stroške ne govorim. Kolikor jih poznam, ki delajo v javni upravi, dobijo za km vsaj 40 % več kot mi. Naš/a veleumni/a direktor/ica se po TV hvali, da smo vsi zaposleni dobili 120.000 sit božičnice - sama sem prejela natakno 6.227 sit. Ne vem, kam naj z njimi. Se sicer strinjam; bolje nekaj kot nič, ampak ni se treba hvalit, koliko smo vsi dobili, da mi potem okolica pravi, ja, si pa tako božičnico dobila, ti pa ja ne bo težko dat (za karkoli že). Res je, da tudi zaposleni v javni upravi plačujejo dohodnino... Ampak ste pa tako velik aparat in vreča brez dna. Vem za razne institucije, kjer se pase ljudi, ki nimajo dela, pa dobivajo plačo iz "naših žepov", v gospodarstvu je pa vse do konca zaostreno. Mi je jasno, da so tudi zaposleni v javni upravi na določenih delovnih mestih zelo obremenjeni, slabo plačani, ampak zelo veliko jih pa ne dela prav veliko, nimajo slabih plač, jamrajo pa na veliko. O tem, da jim ni treba (tako zelo) skrbeti, da bodo takorekoč čez noč ostali brez službe, pa ne izgubljajo besed.
|