brez dodatnega zavarovanja (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Anonimen -> brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 14:07:58)

Ne me sedaj obsojat zakaj.
Zanima me kako lahko dobim bolniško za nego otroka, če sem jaz brez dodatnega zdr. zavarovanja

BarbaraO -> RE: brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 14:26:48)

Mislim, da bolniški stalež oz. nega nima veze z dodatnim zavarovanjem. To gre iz obveznega zavarovanja. Torej, če si zaposlena in tvoj delodajalec plačuje prispevke, lahko uveljavljaš nego za otroka. Ali je še kje drugje problem?

Anonimen -> RE: brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 16:03:25)

Halo, pa kaj se greš? A si kdaj pomislila, da se bo kaj tebi zgodilo in ne boš imela pokritega zavarovanja????? Računi iz bolnišnic so OGROMNI!!!!!
In bolniška za otroka ne bo odobrena, ker jim tvoja kartica ne bo potegnila v ambulanti! Uredi si to čimprej, ker glede tega men kar kri povre, ker vem, kako se je en fant nasankal, ko je bil na socialni podpori in ni plačeval zavarovanja, potem sta se pa s kolegom zaletela, ostal je v bolnici in za 1 teden bolnice...račun 4 milijone!!!!!Vsak poseg, vsaka noč, vsak dan, hrana...vse se zaračuna. Hvala bogu je imel ta fant to srečo, da ima kolegov oče ogromno firmo in ga je zaposlil v svoje podjetje, kljub temu, da je bil v bolnici, ker delavca lahko prijaviš za 8 dni nazaj. Ne igraj se sama s sabo!!!

nuala -> RE: brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 16:58:01)

Je prosila za nasvet in rekla, da jo ne obsojat.
Jaz žal ne vem nasveta. Mislim pa, da je po zakonu zavarovan vsak otrok ( tako ali drugače ) in da bolniška nima veze z dodatnim zavarovanjem mame.

Pa še, jaz sem bila brez dodatnega zavarovanja kar nekaj let ( 6 ), tudi med obema nosečnostima. Je pa res, da spadam med zdrave ljudi, hvala bogu.

Anonimen -> RE: brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 17:07:14)

Ja, otrok je zavarovan, odvisno po komu. Nobenega ne obsojam, nikar tega mislit, dala sem ji konkreten primer. Nuala, povej, koliko si plačala za vse preglede pri g, če si bila nezavarovana???? Sam ne mi rečt, da je bilo zastonj!
In take stvari so življenjskega pomena, sam očitno se nekateri tega ne zavedate. Ker pa delam v zdravstvu, vem kaj vse je doletelo nekatere in kakšne posledice so bile. Sam primer, ko je mati pripeljala otroka k zdravniku, starša ločena (ne še uradno), otroci zavarovani po njemu, otrok napoten v bolnico, račun pa za 2 dni skoraj 400.000,00 !!!!!!!!! ker oče ni bil zaposlen in ni bilo plačano zavarovanje za otroke! Je zanalašč pustil službo, da ne bo treba plačevat še preživnine! Ni vedel, da otroci niso zavarovani.
Dobiš bolniško za otroka pri zdravniku, k kateremu otrok hodi, vendar zavarovalnica krije stroške, kartica gre tvoja, ker je to tvoj papir za k tvojemu delodajalcu...

sazi -> RE: brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 18:06:49)

Nati, po mojem malo mešaš obvezno in dodatno zavarovanje. Anonimna pravi da nima urejenega dodatnega zavarovanja.
Po mojem, če imaš urejeno obvezno zavarovanje (iz zaposlitve), ne bi smelo biti problem dobiti bolniuške za otroka.

Anonimen -> RE: brez dodatnega zavarovanja (18.12.2006 18:37:08)

Obvezno zdravstveno zavarovanje
Vse osebe v Sloveniji, ki izpolnjujejo pogoje po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, si morajo same urediti obvezno zdravstveno zavarovanje (Ur.l.RS,.t.9/92,13/93,9/96,29/98 in 6/99) si morajo same urediti obvezno zdravstveno zavarovanje pri enoti oz. izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
V evidenci Zavoda RS za zaposlovanje prijavljene brezposelne osebe, se obvezno zdravstveno zavarujejo na več načinov, hkrati pa lahko po sebi zavarujejo tudi tiste druainske člane, ki izpolnjujejo v nadaljevanju navedene pogoje.
Zavarovanje upravičencev do denarnega nadomestila (DN) oziroma do denarne pomoči (DP)

• Ureditev obveznega zavarovanja v času do izdaje odločbe o priznanju pravice do DN oz. DP)

V času od prijave na Zavodu do izdaje odločbe o priznanju pravice do DN oz. DP si brezposelna oseba obvezno zdravstveno zavarovanje uredi sama in sicer na enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pristojni po občini stalnega prebivališča.

• Ureditev obveznega zdravstvenega zavarovanja po izdaji odločbe o priznanju DN oz. DP

Ko brezposelna oseba prejme odločbo o priznanju pravice do DN oz. DP, se na enoti oz. izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije odjavi iz zavarovanja po začasnem statusu in uveljavi morebitno vračilo vplačanega prispevka.

Prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje za brezposelno osebo izvede Zavod RS za zaposlovanje z dnem, ko ji je z odločbo priznal pravico do denarnega prejemka, odjavo pa z iztekom, prenehanjem oz. mirovanjem te pravice.

Zavarovanje družinskih članov upravičencev do DN oz. DP
Prejemnik DN oz. DP lahko po sebi zavaruje tudi:

1. ožje družinske člane, med katere sodijo:

• otroci (zakonski in izvenzakonski)

• zakonec (tudi razvezani, ki mu je s sodno odločbo priznana preživnina ter oseba, ki živi z zavarovancem v izvenzakonski skupnosti)

2. širše družinske člane, med katere sodijo:

• pastorek,

• sestra,

• vnuk,

• starši,

• brat,

• posvojitelj.

Dokumenti, ki jih je potrebno priložiti za prijavo družinskega člana v obvezno zdravstveno zavarovanje
Ob izpolnjevanju Zahteve za priznanje pravic iz zavarovanja za primer brezposelnosti (na obrazcu ZRSZ-SV/1) je brezposelna oseba za vse družinske člane,ki jih želi zavarovati, dolžna posredovati natančne podatke  in predložiti naslednje dokumente v originalu oz. v fotokopiji (brez predložitve navedenih dokumentov Zavod RS za zaposlovanje ne bo mogel urediti zavarovanja):za zakonca:

• izpisek iz poročne matične knjige

• potrdilo o stalnem prebivališču oz. dovoljenje za začasno bivanje za obdobje več kot 3 mesece

• izjava, da zakonca preživlja, ker ta nima lastnih sredstev za preživljanje

za razvezanega zakonca (ki ni sam zavarovanec):

• potrdilo o stalnem prebivališču oz. dovoljenje za začasno bivanje za obdobje več kot 3 mesece

• sodno odločbo, ki izkazuje obveznost brezposelne osebe, da je zavezanec plaeevanja prezivnine razvezanemu zakoncu

za izvenzakonskega partnerja:

• potrdili o stalnem prebivališču v RS za oba (brezposelno osebo in izvenzakonskega partnerja), s katerim izkazujeta obstoj skupnega bivanja in gospodinjstva za najmanj 2 leti

• izpisek iz rojstne matične knjige za oba (ne sme biti starejši od enega meseca)

• izjava brezposelne osebe, da izvenzakonskega partnerja preživlja, ker ta nima lastnih sredstev za preživljanje

za preživljanje za otroka:

• izpisek iz rojstne matične knjige (če še ni bil obvezno zavarovan v RS)

• potrdilo o stalnem prebivališču v RS oz. dovoljenje za začasno bivanje v RS, izdano za obdobje več kot 3 mesece

• za otroka, starejšega od 18 let, potrdilo o šolanju (za vsako šolsko oz. študijsko leto posebej)

• za otroka, starejšega od 18 let, ki je trajno nezmožen za delo, se redno ne šola, nima statusa invalida in tudi ni zavarovan po drugem statusu – izvid in mnenje invalidske komisije oz. odločbo sodišča o podaljšanju roditeljske pravice

za pastorka, vnuka, brata, sestro:

• izpisek iz rojstne matične knjige (ne sme biti starejši od enega meseca)

• potrdilo o stalnem prebivališču v RS

• izjavo brezposelne osebe, da ga preživlja

• za otroka nad 18 let starosti: potrdilo o šolanju (za vsako šolsko oz. študijsko leto posebej)

• za otroka, starejšega od 18 let, ki je trajno nezmožen za delo, se redno ne šola, nima statusa invalida in tudi ni zavarovan po drugem statusu – izvid in mnenje invalidske komisije oz. odločbo sodišča o podaljšanju roditeljske pravice.

za starše:

• izpisek iz rojstne matične knjige

• izjavo brezposelne osebe, da mati oz. oče živi z njim v skupnem gospodinjstvu, da starše preživlja, ker nimajo lastnih sredstev za preživljanje

• potrdilo o stalnem prebivališču v RS

• potrdilo o dohodkovnem stanju družine brezposelne osebe

• potrdilo o popolni nezmožnosti za delo, če pri starših obstaja tudi ta razlog (odločba Centra za socialno delo ali ZPIZS).

Zavarovanje brezposelnih oseb brez denarnih pravic pri Zavodu RS za zaposlovanje

• Zavarovanje kot samostojni zavezanec za prispevek

Brezposelna oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki ni prejemnik DN oz. DP in nima drugega statusa, ima pa kakršnekoli drug prihodek, lahko uredi obvezno zdravstveno zavarovanje kot samostojni zavezanec za prispevek pri enoti oz. izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje, pristojni po občini stalnega prebivališča.

• Zavarovanje prek občine

Brezposelna oseba, ki je državljan Republike Slovenije in ima v Republiki Sloveniji stalno prebivališče, nima pa lastnih prihodkov ali oseb, ki so jo dolžne preživljati, lahko uveljavi pravico do ureditve obveznega zdravstvenega zavarovanja zase in za svoje družinske člane pri občini, v kateri živi.

• Zavarovanje prek zakonca, ki je zavarovanec

Brezposelna oseba lahko sebe ter druge družinske člane obvezno zavaruje prek zakonca oziroma izvenzakonskega partnerja, ki že ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Ureditev zavarovanja uveljavi pri zavezancu, ki je uredil zavarovanje za zakonca.

Informacija o prostovoljnem zavarovanju

Brezposelna oseba ureja prostovoljno zdravstveno zavarovanje ali zavarovanje za višjo raven in širši obseg pravic sama pri izbrani zavarovalnici.Prostovoljno zavarovanje je veljavno samo ob urejenem obveznem zdravstvenem zavarovanju

Kdo potrebuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje?
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujejo vsi, ki so obvezno zdravstveno zavarovani in so zavezanci za doplačila. Zavezanci za doplačila so po zakoni vsi zavarovanci obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen tistih, ki jih zakon obveznosti doplačila oprošča (otroci, šolska mladina in študenti, ki se redno šolajo ter druge osebe, ki so po zakonu oproščene doplačil). 

mmijau -> RE: brez dodatnega zavarovanja (19.12.2006 6:46:31)

IZVIRNO SPOROČILO: nuala

Pa še, jaz sem bila brez dodatnega zavarovanja kar nekaj let ( 6 ), tudi med obema nosečnostima. Je pa res, da spadam med zdrave ljudi, hvala bogu.

Zdrav je bil tisti fant, ki ga opisuje Nati tudi, pa se je zgodila nesreča. Je strošek, dodatno zavarovanje, prav gotovo in če ga nekaj let ne potrebuješ se ti zdi kdaj tudi nepotreben. Samo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] malo odgovornosti do svojih potomcev in zrelosti pa je treba pokazat. Da ne bodo potem še zanamci plačevali naših stroškov.

Anonimen -> RE: brez dodatnega zavarovanja (19.12.2006 8:01:19)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

Nati, po mojem malo mešaš obvezno in dodatno zavarovanje. Anonimna pravi da nima urejenega dodatnega zavarovanja.
Po mojem, če imaš urejeno obvezno zavarovanje (iz zaposlitve), ne bi smelo biti problem dobiti bolniuške za otroka.

Ja. Bolniška izhaja iz OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA. Anonimna ima obvezno zdravstvno zavarovanje urejeno, dodatnega pa ne. In že na začetku je napisala, da je ne obsojat, tako da Nati, malo bolj na izi... Pa še to: jaz imam vsa zavarovanja urejena, pa moram pri (izbranem) gineologu še vedno plačevat (Ginekološka klinika v Ljubljani - Leonišče), tako da tudi dodatno zavarovanje ni grancija, da ne bodo potrebna doplačila... Se bomo morali kar navadit, da bo vedno več stvari za plačat - kljub enormnim zneskom, ki jih letno plačujemo za zdravstvo.

Anonimen -> RE: brez dodatnega zavarovanja (21.12.2006 3:35:10)

Bolniško nadomestilo za nego otroka izhaja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja SAMO, če si zaposlen ali upokojen. Kajti obvezno zdravstveno zavarovanje imamo načeloma vsi, pa nismo vsi zaposleni. Kar posledično pomeni, da bolniško nadomestilo za nego otroka izhaja iz delovnega razmerja, torej ne iz samega obveznega zavarovanja. V nobenem primeru pa nima nobene zveze z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem kateregakoli od staršev.
Je pa res, da je otrok ponavadi zavarovan po enem od staršev. Obstajajo sicer izjeme, ampak so preveč redke, da bi bile trenutno vredne omembe. Večinoma so otroci zavarovani po tistem od staršev, ki je zaposlen in to uredi na delovnem mestu (zaradi uveljavljanja bolniškega nadomestila). Če sta zaposlena oba, se pač dogovorita. Če pa ima otrok samo enega od staršev ali pa, če sta oba brezposelna, pa sta večinoma kljub temu oba obvezno zavarovana in je otrok še vedno zavarovan po enem od njiju. Če ZZZS ugotovi (pa imajo za to kar ažurne evidence, veš - v primerjavi z marsičem drugim), da se je "pojavil" otrok, ki ni obvezno zavarovan po enem od staršev, pa starše o tem takoj pisno obvestijo in jim naložijo, da jih takoj, najkasneje pa v roku 8 dni, zavarujejo tako ali drugače (v službi ali na ZZZS).

Za primer pa, ki je bil omenjen (pri skoraj ločenih starših) - otrok je bil očitno zavarovan po očetu, ker je bil ta zaposlen. V času ločitvenega postopka je otrok ostal pri materi in oče je ugotovil, da bo, kot zaposlen, moral plačevati preživnino, čemur pa se je hotel izogniti s tem, da je pustil službo. Delodajalec je tako istočasno ukinil zavarovanje očetu in otroku. In ker oče tega materi ni povedal, mati tega ni mogla vedeti, saj v tistem času otrokove zdravstvene kartice niso nič potrebovali oz. preverjali na avtomatu. In očitno se je nesreča tudi zgodila prej, preden je ZZZS poslal obvestilo o tem staršema. Ali pa so ga morda celo poslali, pa ga je prejel oče in tega ni povedal materi. Sploh pa, če se je z otrokom odselila na drug naslov, stalnega bivališča pa sebi in otroku še ni spremenila (kar je nameravala po tem, ko bi bila odločba o razvezi pravnomočna - večinoma ženske naredimo tako, tudi jaz sem). Kljub temu je za šoloobveznega otroka (in tudi za vse ostale, odrasle ljudi) vse, kar je potrebno za ohranitev življenja, zastonj, vse, kar je zraven (kasnejša nega v bolnišnici itd.) pa je plačljivo. Vendar se za otroke še vedno da vse urediti naknadno, v roku 8 dni. Sploh pa v takšnem primeru. Dovolj je, da se stopi na socialno službo Kliničnega centra ali pa direktno na ZZZS, pa se vse uredi.

Stran: [1]