toplotna črpalka (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja

Sporočilo

Anonimen -> toplotna črpalka (15.12.2006 14:58:46)

Ker bova spomladi začela zidati najino hiško,se odločava za ogrevanje na toplotno črpalko.
Zanima me če jo ima kdo od vas in kakšne imate izkušnje z njo.Ali se splača in koliko vas je stala ta investicija,če ste se za njo odločili.Za vsako mnenje in nasvet vnaprej hvala.

Luni -> RE: toplotna črpalka (15.12.2006 19:27:16)

Jaz ti jo priporočam! Toplotna črpalka ogreva vodo, pokuri elektrike kot žarnica, toplo vodo imaš pa tudi poleti. Pametno je, da jo postaviš v prostor, kjer imaš izvor toplote. Konkretno pri nas je v kurilnici, kjer je seveda peč, potem imam pa še pralni stroj, sušilec in skrinjo.  10 let jo imava in sva res zadovoljna, sicer je pa nasploh hvaljena!

k1 -> RE: toplotna črpalka (16.12.2006 17:37:21)

tud mi smo jo nabavli in zadeva že laufa s polno paro.  imamo pa jo za ogrevanje sanitarne vode, istočasno pa smo jo tudi vezali na prezračevanje prostora, tako da je max izkoriščena. vzeli pa smo jo pri termotehniki (TČ +300l bojler).

Anonimen -> RE: toplotna črpalka (16.12.2006 17:41:29)

Ali lahko zvem še za ceno?

bamby -> RE: toplotna črpalka (17.12.2006 9:57:17)

Te TČ, katere omenjata predhodnici, so le za ogrevanje sanitarne vode in stanejo verjetno nekje med 300 in 400 jurji. Za ogrevanje nasploh pa stane preko 1M, pa še ali ti delajo vrtino ali dve, da pridejo do podtalnice, ali pa ti razrijejo celo dvorišče, da ti položijo zemeljski kolektor. Če imaš sestavo tal zemljo, je to kar dobro, če pa imaš bolj peščena tla, pa ne garantirajo preveč, da bi dajala potrebne rezultate.

k1 -> RE: toplotna črpalka (17.12.2006 18:57:28)

saj sem že prej napisala - gre za TČ za ogrevanje sanitarne vode, sestavni del je tudi 300l bojler. cena je bila 465.000 sit.

vrtine dvomim da se splačajo za celotno ogrevanje, treba se je malo pozanimati. odvisno kakšna je gradnja, velikost hiše, iz česa zidate, kakšna je lega hiše itd .itd..... midva sva bila v energetsko svetovalni pisarni, kjer brezplačno dobiš nekaj info glede porabe, cen itd.

drugače kurimo na olje, in računamo na kar malo potrošnjo,  glede na izračune o energetsko varčni gradnji. računali smo na sončne kolektorje, pa bi se nam zadeva finančno povrnila šele v cca 20 letih, tako da...... se splača malo posvetovati okoli.

Stran: [1]